Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy PKO BP SA gra nieczysto?

mario_pab

Recommended Posts

Do tej pory nie było w PKO BP SA żadnych opłat/prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego. Wczoraj otrzymałem jednak informację, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi 0,8%, ale nie mniej niż 200 PLN.

Biorąc kredyt hipoteczny wybrałem PKO BP SA właśnie ze względu na brak opłat za wcześniejszą spłatę/przewalutowanie/rozpatrzenie wniosku, a teraz najprawdopodobniej bank zmienia reguły w trakcie gry. W umowie niestety nie jest czarno na białym napisane, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi zero. I to był prawdopodobnie mój błąd. Jak jest w Waszym przypadku? Czy Wam też bank zrobił takie świństwo? A może coś pokręciłem i wcale nie ma opłat za wcześniejszą spłatę kredytu?

Witaj

A kiedy podpisałaś umowę, My złożyliśmy wniosek przed końcem roku 2005 i mamy na umowie paragraf:

Inne ustalenia do umowy:

1 Bezpłatana wcześniejsza spłata

2 Możliwość powiększenia sumy kredytu

3 Bezpłatne przewalutowanie

3 Bez opłat za rozpatrzenie wniosku.

Kolejność może nie być taka ale ważne że takie punkty są :wink:

Do tej pory nie było w PKO BP SA żadnych opłat/prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego. Wczoraj otrzymałem jednak informację, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi 0,8%, ale nie mniej niż 200 PLN.

W rozmowie z Panią z banku pod koniec zeszłego roku dowiedziałem się, że chodzą słuchy o wprowadzeniu takiej opłaty. W ramach promocji (przedłużona do końca stycznia!) zagwarantowane jest w umowie, że takich opłat nie będzie sie ponosić, nawet jeśli zostaną kiedyś wprowadzone.

mario_pab też zawsze miałem przeświadczenie, że wcześniejsza spłata kredytu w PKO BP jest bez opłat i nie zwróciłbym pewnie na ten mały detal (zapis w umowie) uwagi, gdyby nie miła Pani z banku.

Wygląda na to, że rzeczywiście wprowadzili tą opłatę.

Ja mam w umowie (z lipca 2005r) z PKO BP coś takiego:

Część IX. Inne warunki umowne

W całym okresie kredytowania PKO BP SA nie będzie pobierać opłat i prowizji za nastepujace czynności dokonywane na wniosek Kredytobiorcy:

a) zmiana waluty kredytu

b) podwyższenia kwoty kredytu

c) dokonywanie spłat w kwotach wyższych niż nalezne raty

d) przedterminową całkowitą spłatę kredytu

Po prostu zaciągnąłeś kredyt w okresie kiedy w Taryfie takiej opłaty nie było a potem bank wprowadził (bo przecie to jego zbujeckie prawo) taką opłatę. A wszyscy którzy Ci tu odpisali (wraz ze mną) brali kredyty w okresie "promocji" polegającej m.in na uldze w opłatach.

Niestety, przy malejącym oprocentowaniu prowizje bedą rosły

• 3 weeks później...

Biorąc kredyt hipoteczny wybrałem PKO BP SA właśnie ze względu na brak opłat za wcześniejszą spłatę/przewalutowanie/rozpatrzenie wniosku, a teraz najprawdopodobniej bank zmienia reguły w trakcie gry. W umowie niestety nie jest czarno na białym napisane, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi zero. I to był prawdopodobnie mój błąd. Jak jest w Waszym przypadku? Czy Wam też bank zrobił takie świństwo? A może coś pokręciłem i wcale nie ma opłat za wcześniejszą spłatę kredytu?

Sprawdź czy w umowie masz zapis iż otrzymałeś regulamin kredytów hipotecznych. Jeśli tak to obowiązują cię stare zasady (w regulaminie są odpowiednie zapisy). Jest to informacja uzyskana z PKO BP