mario_pab 24.01.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Do tej pory nie było w PKO BP SA żadnych opłat/prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego. Wczoraj otrzymałem jednak informację, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi 0,8%, ale nie mniej niż 200 PLN. Biorąc kredyt hipoteczny wybrałem PKO BP SA właśnie ze względu na brak opłat za wcześniejszą spłatę/przewalutowanie/rozpatrzenie wniosku, a teraz najprawdopodobniej bank zmienia reguły w trakcie gry. W umowie niestety nie jest czarno na białym napisane, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi zero. I to był prawdopodobnie mój błąd. Jak jest w Waszym przypadku? Czy Wam też bank zrobił takie świństwo? A może coś pokręciłem i wcale nie ma opłat za wcześniejszą spłatę kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 24.01.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Witaj A kiedy podpisałaś umowę, My złożyliśmy wniosek przed końcem roku 2005 i mamy na umowie paragraf: Inne ustalenia do umowy: 1 Bezpłatana wcześniejsza spłata 2 Możliwość powiększenia sumy kredytu 3 Bezpłatne przewalutowanie 3 Bez opłat za rozpatrzenie wniosku. Kolejność może nie być taka ale ważne że takie punkty są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 24.01.2006 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Umowę podpisałem wiosną 2004 r. Niestety u mnie nie ma takich zapisów w umowie jak u Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 24.01.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Do tej pory nie było w PKO BP SA żadnych opłat/prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego. Wczoraj otrzymałem jednak informację, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi 0,8%, ale nie mniej niż 200 PLN. W rozmowie z Panią z banku pod koniec zeszłego roku dowiedziałem się, że chodzą słuchy o wprowadzeniu takiej opłaty. W ramach promocji (przedłużona do końca stycznia!) zagwarantowane jest w umowie, że takich opłat nie będzie sie ponosić, nawet jeśli zostaną kiedyś wprowadzone. mario_pab też zawsze miałem przeświadczenie, że wcześniejsza spłata kredytu w PKO BP jest bez opłat i nie zwróciłbym pewnie na ten mały detal (zapis w umowie) uwagi, gdyby nie miła Pani z banku. Wygląda na to, że rzeczywiście wprowadzili tą opłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 25.01.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ja mam w umowie (z lipca 2005r) z PKO BP coś takiego:Część IX. Inne warunki umowne W całym okresie kredytowania PKO BP SA nie będzie pobierać opłat i prowizji za nastepujace czynności dokonywane na wniosek Kredytobiorcy:a) zmiana waluty kredytub) podwyższenia kwoty kredytuc) dokonywanie spłat w kwotach wyższych niż nalezne ratyd) przedterminową całkowitą spłatę kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojst 25.01.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Po prostu zaciągnąłeś kredyt w okresie kiedy w Taryfie takiej opłaty nie było a potem bank wprowadził (bo przecie to jego zbujeckie prawo) taką opłatę. A wszyscy którzy Ci tu odpisali (wraz ze mną) brali kredyty w okresie "promocji" polegającej m.in na uldze w opłatach. Niestety, przy malejącym oprocentowaniu prowizje bedą rosły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 13.02.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Do tej pory nie było w PKO BP SA żadnych opłat/prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego. Wczoraj otrzymałem jednak informację, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi 0,8%, ale nie mniej niż 200 PLN. Biorąc kredyt hipoteczny wybrałem PKO BP SA właśnie ze względu na brak opłat za wcześniejszą spłatę/przewalutowanie/rozpatrzenie wniosku, a teraz najprawdopodobniej bank zmienia reguły w trakcie gry. W umowie niestety nie jest czarno na białym napisane, że prowizja za wcześniejszą spłatę wynosi zero. I to był prawdopodobnie mój błąd. Jak jest w Waszym przypadku? Czy Wam też bank zrobił takie świństwo? A może coś pokręciłem i wcale nie ma opłat za wcześniejszą spłatę kredytu? Sprawdź czy w umowie masz zapis iż otrzymałeś regulamin kredytów hipotecznych. Jeśli tak to obowiązują cię stare zasady (w regulaminie są odpowiednie zapisy). Jest to informacja uzyskana z PKO BP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts