Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm 4 P+W

Recommended Posts

Czemu prowokacja??

Zawsze byłem i jestem za Porothermem

Kupując go nie zastanawiałem się nawet chwili nad opcją max + docieplenie ,ale stwierdzam fakty i pytam się co źle zrbiłem ??

Przy takich mrozach jakie mamy u nas na wszystkich konataktach mam szron i lód , to chyba nie jest normalne.

Może i niemam za ciepło w domu (+19 C) ale to tez nie jest powód do zaszronienia.

Na wiosne myśle o dociepleniu ponieważ sądze że przez otwory przedostaje się zimne powietrze.

Póki możesz to sprawdź czy masz "zamknięte" pustaki od dołu na pierwszej warstwie licząc od ściany fundamentowej. Od strony zewnętrznej będziesz miał przewieszenie pustaka na około 3-4 cm. Schyl się i zerknij.

Potem uszczelnij puszki elektr.

Ja zacząłem od tego ostatniego. Resztą zajmę się na wiosnę.

Pozdrawiam,

Co żle zrobiłem ?

Żle zrobiłeś próbując tak straszliwie naiwnej prowokacji.

Dom z PTH 44 budował mi Partacz Nad Partaczami (oby zdychał długo i w ciężkich bólach !), a mimo to nie mam takich cudeniek, jak piszesz. Ty twierdzisz, że masz w domu 19 stopni i szron i lód na kontaktach ? Nie pieprz.

Ja mam w domu + 20 C i oszronione szyby od wewnątrz.

A ja mam w domu +20 i oszronioną od wewnątrz wkładkę zamka :)

Nie zmienia to faktu, że PTH ma 44 cm grubości, a puszka elektryczna tylko kilka cm i jeśli dom jest otynkowany (a już wiemy, że jest) to nic nie ma prawa wiać - bo niby skąd ? No, chyba, że Zientek ma instalację w peszlach wielkiej średnicy, których jeden koniec wystaje na zewnątrz...

Tomek_J,

Nie ma prawa ? A kto to prawo ustanowił? :wink:

U mnie też wieje z gniazdek ( niektórych ) i może nie mam szronu przy nich to jest wyczuwalny podmuch zimnego powietrza.

I powiem Ci jeszcze jedno.

Mimo,że mam porotherm 44 p+w to mam jeszcze na to wełnę mineralną ( pare cm ) i tynk i nie mam peszli takich jak piszesz. I wieje. Może to zimne powietrze nie wie o tym, że nie ma prawa wiać. :p

Tomku_J i co Ty na to ?

Mam duży garaż z PH38 na zwykłej zaprawie, na suficie tylko 5 cm styropianu od spodu. Duża brama garażowa i jeden niewieki jak na taką kubaturę grzejnik i co... z gniazdek nie wieje, nie ma szronu nic nie przemarza - nawet jak było -25. Co ciekawe od dołu nie mam nic zamknięte i nie mam otynkowanego garażu. Jeśli istotnie dzieje się to co opisuje autor wątku to ściemnia z tym zamknięciem kanałów w dolnych i górnych postakach bo to jedyne miejsce gdzie może coś wwiać do środka...

Pamietam ze sciana miala balkon i kilka okien. Naturalnie te polączenia świeciły najbardziej ale...i samo wiazanie pustaków kładło na kolana...

Podobnie dostali po uszach i inni producenci...ktorzy jakże skrupulatnie przescigają sie w podawaniu coraz to niższych współczynników U.

Uwagę zwracano w referacie nie na błedy wykonawcze a na właściwości różnych materiałów dostępnych na rynku. Sesję organizował MURATOR wiec tutaj stronniczosc raczej nie wchodzi w grę.

Ja rowniez mam znajomych ktorzy mieszkaja w domach z P i w wiekszosci sobie je chwalą. Na ile jednak to zaleta systemu a na ile ogrzewania, itd...to juz inna sprawa. Nie badzmy zatem tak całkowicie bezkrytyczni.

Pozdrawiam

Przyłączając się do dyskusji, zapytam:

Czy nie uważacie, że przy marnej izolacyjności cieplnej ścian budynku, szron i lód winien pojawić się również na innych elementach - a nie tylko na kontaktach ? (tj. podstawowo na elementach metalowych).

Według mnie, przyczyny należy szukać nie w rodzaju materiału użytego

Ja mam Porotherm 30 P+W bez tynkowania i jest OK.

Szron (lód) może pojawić się na danym elemencie między innymi wówczas, gdy będzie znajdował się w ciepłym pomieszczeniu i jednocześnie będzie na niego "dmuchało" zimne powietrze.

Ja mam Porotherm 30 P+W bez tynkowania i jest OK.