rafałek 26.01.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Pamietam ze sciana miala balkon i kilka okien. Naturalnie te polączenia świeciły najbardziej ale...i samo wiazanie pustaków kładło na kolana... Podobnie dostali po uszach i inni producenci...ktorzy jakże skrupulatnie przescigają sie w podawaniu coraz to niższych współczynników U. Uwagę zwracano w referacie nie na błedy wykonawcze a na właściwości różnych materiałów dostępnych na rynku. Sesję organizował MURATOR wiec tutaj stronniczosc raczej nie wchodzi w grę. Ja rowniez mam znajomych ktorzy mieszkaja w domach z P i w wiekszosci sobie je chwalą. Na ile jednak to zaleta systemu a na ile ogrzewania, itd...to juz inna sprawa. Nie badzmy zatem tak całkowicie bezkrytyczni. Skoro największy problem stanowiło połączenie materiałów to skąd wniosek, że to materiał do bani. Jesli między pustakami (jakimikolwiek) łączenie bądzie miało gorsze właściwości izolacyjne to automatycznie pogarszamy parametry całej przegrody. Pobuduj dom ze styropianu który połączysz zwykłą zaprawą. W efekcie te miejsca będą najbardziej przemarzały. Czy to będzie oznaczać że styropian jest złym izolatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 26.01.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Do mariusz waligóra "Ja mam Porotherm 30 P+W bez tynkowania i jest OK"Też tak mam zamiar budować i mieszkać przynajmniej przez kilka lat.Stšd moje pytania. Jak długo tak mieszkasz?, Rozumiem że nie ma tynku od zewnštrz ale jest od wewnštrz - jaki? i na jakiej zaprawie budowałedomylam sie że ciepłochronnej - co to za zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.01.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Nie ma prawa ? A kto to prawo ustanowił? Chłodna Logika i Zdrowy Rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 27.01.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 U mnie też wieje z gniazdek.No może nie mam szronu ale daje sie wyczuć powiew powietrza. Wiem że przy budowie z porothermu 44 stosowano różny sposób nakładania zaprawy ( Paski zaprawy w środku pustka lub styropian ) było o tym na forum.Jeżeli teraz przy np ramie okiennej jest niewielki ubytek tynku a wiadomo że w takich miejscach może sie wykruszyć ( różne materiały i różna kurczliwość ) to zimne powietrze znajdzie sobie drogę i będzie wiało przez gniazdka W połączeniu zimne powietrze i wilgoć w domu mamy szron na gniazdkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts