Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz workowy czy bezworkowy?

OlaK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam ! też mnie to interesuje ,szkoda że nikt takich nie ma wszyscy mają centralne odkurzacze pozd ana

A i owszem... Mam centralny- bezworkowy. Mam go od 2 miesięcy. jeszcze nie musiałem wyrzucać śmieci.

Teraz staje się to już standardem w nowobudowanych domach. Dlatego też ceny tych instalacji znacznie spadają.

Polecam

także pozdrawiam.

A wracając do zasadniczego pytania to na Twoim miejscu wybrałbym "workowy" łatwiej taki odkurzacz zachować w czystości.

Co prawda woreczki kosztują (nawet zbyt przesadnie wysoko w stosunku do ich rzeczywistych kosztów produkcji) ale coś za coś.

• 3 years później...

Podciągam temet, bo bardzo mnie interesuje. Może teraz będzie więcej chętnych do wypowiedzi, bo chyba bezworkowych na rynku przybyło.

Chcę kupić dobry odkurzacz do odkurzania podłóg twardych - panele i kafelki. Workowy miałam, ale bezworkowego nie. I nie wiem, czy nie łatwiej wymienić worek niż czyścić ten pojemnik na śmieci.

Kiedyś były tylko workowe więc odkurzałam takim. Potem pojawiły się inne, chciałam być nowoczesna i kupiłam z filtrem wodnym. Po niedługim czasie powiedziałam NIGDY WIĘCEJ! Źle się to myje, ciężkie, nieporęczne, łapy do brudnego trzeba wsadzać, wiecznie niedomyty i śmierdzi. Przynajmniej tak było u mnie bo nie chciało mi się co chwilę go pucować do usunięcia najmniejszej odrobiny brudu. Kupiłam bezworkowy, tzw. cykloniczny. Odkurzałam nim do niedawna narzekając znów okrutnie. Największe niedogodności są takie, że jak zapomnisz umyć filtry i pojemnik zaraz po odkurzaniu, to porządki potem musisz planować z wyprzedzeniem, bo dziadostwo schnie najmniej pół dnia (na kaloryferze) a najczęściej cały. Poza tym jak się zapcha, to nie ciągnie i odkurzając mieszkanie muszę go przynajmniej raz opróżnić. Trochę to niewygodne. Teraz wróciłam skruszona do workowego. Z tych trzech typów ten jest najlepszy. Ale w domu będę miała centralny- instalacja już rozprowadzona.

potwierdzam... tez chcialem isc z biegiem czasu i namowilem zone na zakup bezworkowego electroluxa ... jak sie okazalo bardzo szybko sie zapychal kurzem a skoro sie zapycha to nie ciagnie jak nalezy wiec za kazdym razem trzeba czyscic filtry co znowu wiaze sie z niezlym syfem w lazience a pozniej trzeba to jeszcze wysuszyc ... nastepny bedzie workowy bo na bank mniej czasu zajmuje wymiana raz za kiedy worka niz czyszczenie tych zakichanych filtrow -- niedlugo allegro pojdzie w ruch no chyba ze lepiej bedzie sie sprawdzal w nowym mieszkaniu bo w moim aktualnym lokum mocno sie kurzy

A ja mam dwusystemowy - do wyboru albo filtr wodny, albo worek. Kupowałem z założeniem że będę odkurzał bez worka - no i odkurzałem, może z 5 razy. Jest kilka problemów z użytkowaniem odkurzacza z filtrem wodnym:

1. Mniejsza siła ssania niż w przypadku worka

2. Kłopot ze znalezieniem miejsca na wylanie tego co zebrało się w zbiorniku (to taka błotnista, gęsta breja z różnymi większymi śmieciami). Ani do sedesu (bo ciężko spłukać), ani do śmietnika (w końcu to woda) :evil:

3. Po każdym odkurzaniu obowiązkowe mycie i suszenie filtra - kolejne kilka minut pracy, bez której odkurzacz śmierdzi niemiłosiernie.

Reasumując - odradzam zakup odkurzacza z filtrem wodnym. Być może przypadkowo wybrałem najlepsze rozwiązanie, czyli odkurzacz dwusystemowy. Na codzień worek, a w razie czego, jak nagle zabraknie worka, można awaryjnie użyć filtra wodnego.

potwierdzam... tez chcialem isc z biegiem czasu i namowilem zone na zakup bezworkowego electroluxa ... jak sie okazalo bardzo szybko sie zapychal kurzem a skoro sie zapycha to nie ciagnie jak nalezy wiec za kazdym razem trzeba czyscic filtry co znowu wiaze sie z niezlym syfem w lazience a pozniej trzeba to jeszcze wysuszyc ... nastepny bedzie workowy bo na bank mniej czasu zajmuje wymiana raz za kiedy worka niz czyszczenie tych zakichanych filtrow -- niedlugo allegro pojdzie w ruch no chyba ze lepiej bedzie sie sprawdzal w nowym mieszkaniu bo w moim aktualnym lokum mocno sie kurzy

Mam też electroluxa bezworkowego i ten sam problem z zapychaniem, brudną łazienką :evil: :evil:

Pan w sklepie mi go doradził, że lepszy taki niż workowy :evil:

Nigdy w życiu takiego badziewia, ale muszę póki co się nim męczyć , bo kosztował prawie 400zł, więc do śmieci nie wyrzucę.

A odkurzanie nim trwa 5 minut i zaraz muszę go otwierać, bo tam jest taki stożek-kratka i on się zapycha i trzeba ręką wyciągać te brudy :evil:

Co do centralnego to ja nigdy u siebie w domu go nie zamontuję.

Tylko z workiem!!!

Nigdy ZELMER GALAXY to cholerstwo tak mnie denerwuje (żeby nie uzyć bardziej dosadnego słowa)że jak tylko o nim pomyślę to szlak mnie trafia i aż nie mogę teraz pisać :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: mam Taką ochotę Pie... o ścianę że az iskry polecą!!!!!!!

Kupcie normalny odkurzacz z woreczkiem .Pozdrawiam

że jak tylko o nim pomyślę to szlak mnie trafia i aż nie mogę teraz pisać :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: mam Taką ochotę Pie... o ścianę że az iskry polecą!!!!!!!

To tak jak ja pomyślę o moim :lol:

Szkoda, że ja przed zakupem swojego nie miałam kogo się poradzić, no chociaż sorry, moja mama była zła, że jej się nie zapytałam, bo ona by poradziła workowy.

Ale że co, od odkurzacza bezworkowego kłaki psów uciekają? Mamy od miesiące bezworkowy, Philipsa, i od 1.5 roku mamy średniego pieska za to z dużą ilością włosów. Podłogi drewniane i nie ma żadnego problemu z odkurzaniem. Mieszkamy od miesiąca, brudzi się bardzo więc odkurzanie co dwa dni i pojemnik jeszcze się nie zapełnił. Więc to jest tak, jak z większością dylematów - wybieramy co nam bardziej podpasuje i tyle.

Pozdrawiam

P.R.

Mam workowy (Elektrolux 1,6kW o ile dobrze pamiętam) oraz bezworkowy 2kW (dokładnie taki http://www.allegro.pl/item597876375_odkurzacz_bezworkowy_2000w_bs_1248_cyklon.html).

Jak filtry czyste to bezworkowy trochę lepszy. Problem w tym, że taki filtr bardzo szybko się zapycha i mocno osłabia siłę ssania. Czyści sie taki filtr bardzo trudno. W workowym do czasu zapełnienia worka nic się praktycznie nie zmienia. Następnym razem gdy będę zmieniał odkurzacz to raczej zdecyduję się na dobrej klasy workowy.

Tylko z workiem!!!

Nigdy ZELMER GALAXY to cholerstwo tak mnie denerwuje (żeby nie uzyć bardziej dosadnego słowa)że jak tylko o nim pomyślę to szlak mnie trafia i aż nie mogę teraz pisać :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: mam Taką ochotę Pie... o ścianę że az iskry polecą!!!!!!!

myślałam, ze mam elextroluxa, ale teraz sprawdziłam i mam własnie tego nieszczęsnego zelmera galaxy :(