Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz workowy czy bezworkowy?

OlaK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie ostatnio żona namówiła na wymianę "workacza" na kosmiczny multicyklon Dirt Devila :lol2: Powiem tak... nie byłem przekonany czy to aby na pewno dobra opcja, patrząc na cenę (czego dla małżonki człowiek nie zrobi...), ale po paru przejażdżkach po domu mogę powiedzieć, że warto było :) Naszej córze też się spodobało, że nie musi sprzątać rączkami rozsypanych puzzli, tylko przejedzie w tę we w tę, a potem hop, wysypujemy do pudełka :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...
Ja mam workowy. Dla mnie ważna była moc i filtry antyalergiczne. Czytałam, że te w odkurzaczach bezworkowych nie są tak wydajne, a także, że same pojemniki nie są szczelne, nie mówiąc o tym, że przy opróżnianiu unoszą się zanieczyszczenia i się je wdycha. Mówi się, że workowe są droższe, bo trzeba kupować worki, ale ja zamawiam je przez internet tam, gdzie są najtańsze: http://www.zadowolenie.pl/agd-male/akcesoria-agd/worki-do-odkurzaczy. Cena bezworkowego jest wyższa niż klasycznego, więc w sumie długo się zwraca.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
Ja mam bezworkowy i nie narzekam. Trzeba pamiętać żeby czyścić pojemnik i nie zapychać go na maxa. W workowym obawiałem się, że za jakiś czas przestaną produkować pasujące worki i wtedy do wymiany będzie cały odkurzacz, ale może to niepotrzebne obawy. Też słyszałem, ze filtr wodny jest spoko, ale sam się na niego nie zdecydowałem. MOże przy zakupie kolejnego odkurzacza już wybiorę tę opcję. Chyba, że do tego czasu pojawią się jeszcze jakieś inne, nieznane teraz rozwiązania :D

• 3 weeks później...
Ja też mam workowy, ale z serii (pół)profesjonalnych i worki w nim są 3 razy większe niż w tych wszystkich elfach i zelmerach. Worek łatwo się zmienia, nic się nie kurzy, podoba mi się tez fakt, że ma długi przewód bo nie muszę przepinać wtyczki i cały parter lecę na raz, a potem całe piętro. Trochę za niego dałem, ale już 3 lata bezawaryjnie działa. Jak będę w domu to sprawdzę co to był za model, bo teraz niepamiętam.

• 2 weeks później...
Ja też mam workowy, ale z serii (pół)profesjonalnych i worki w nim są 3 razy większe niż w tych wszystkich elfach i zelmerach. Worek łatwo się zmienia, nic się nie kurzy, podoba mi się tez fakt, że ma długi przewód bo nie muszę przepinać wtyczki i cały parter lecę na raz, a potem całe piętro. Trochę za niego dałem, ale już 3 lata bezawaryjnie działa. Jak będę w domu to sprawdzę co to był za model, bo teraz niepamiętam.

MAM! To Numatic Henry HVR200! Wygląda jak zabawkowy ale naprawde go polecam jak ktoś ma dużo domu do odkurzania : )

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Bezworkowy, jest najlepszy. Mam go dopiero pół roku, ale już wiem, że do takiego na worki z pewnością nie wrócę.

nie koniecznie. Np. Tefal TW6886EA ma workowe i tam jest coś takiego jak Hygiene+: Worek Hygiene+ z samozamykającą się klapką to prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie na rynku zapewniające najwyższą filtrację kurzu 99,99% i lepszą higienę, eliminujące chmury kurzu podczas wymiany worka.

Jeśli dobrze rozumiem w TW6886EA - worek działa jak dodatkowy filtr.

• 2 weeks później...