Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z silikatu

Gość

Recommended Posts

Witam. Zamierzam wybudować parterowy domek z Silki (na klej) ścianę 3 warstwową ocieplaną wełną mineralną. Ale nie jestem pewien co do właściwości tego materiału. Proszę o radę.Może lepiej poroterm?

Silikat tak, ale dlaczego Silka i dlaczego na klej???

Zaprawa klejowa ma sens przy betonie komórkowym, żeby nie tworzyć mostków termicznych ze zwykłej zaprawy. Tymczasem przenikalność cieplna silikatu i zwykłej zaprawy jest w zasadzie taka sama więc po co? Poza tym zwykła "gruba" spoina z zaprawy cementowo wapiennej zapewnia pewną podatnośc muru, zapobiegając jego ewentualnym pęknięciom. Dlatego murowanie z silikatu pióro- wpust na zaprawę klejową to moim zdaniem pomylenie pojęć.

Zaś co do strasznie reklamującej się silki to jest co najmniej o 50% droższa od polskich silikatów, które w niczym jej nie ustępują.

Pozdrawiam - Alek

On 2003-01-26 19:20, Alek wrote:

Silikat tak, ale dlaczego Silka i dlaczego na klej???

Zaprawa klejowa ma sens przy betonie komórkowym, żeby nie tworzyć mostków termicznych ze zwykłej zaprawy. Tymczasem przenikalność cieplna silikatu i zwykłej zaprawy jest w zasadzie taka sama więc po co? Poza tym zwykła "gruba" spoina z zaprawy cementowo wapiennej zapewnia pewną podatnośc muru, zapobiegając jego ewentualnym pęknięciom. Dlatego murowanie z silikatu pióro- wpust na zaprawę klejową to moim zdaniem pomylenie pojęć.

Zaś co do strasznie reklamującej się silki to jest co najmniej o 50% droższa od polskich silikatów, które w niczym jej nie ustępują.

Pozdrawiam - Alek

Wybrałem zaprawę klejową, ponieważ jej zużycie jest mniejsze niż tradycyjnej zaprawy, jest mniej wilgoci technologicznej i mury szybciej wysychają. W grę wchodzi również łatwość budowania i czas. Co do wytrzymałości, to widziałem nieraz popękane mury wykonane tradycyjnie, więc wszystko zależy chyba od wykonania,dobrego fundamentu i nośności gruntu.Wybrałem Silkę, ponieważ nie znalazłem polskiego producenta bloczków silikatowych p+w na zaprawę klejową.

Myślałem też o Porotonie Robena, który można murować na klej unikając mostków termicznych (instrukcje murowania w tej technologii są dostępne na niemieckiej stronie producenta).Jednak silikat bardziej mnie przekonuje.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z murowaniem silikatów na klej?

Ściany wewnętrzne robi się na klej, bowiem tam, gdzie jest pióro i wpust, nie trzeba nic stosować a sciany są bardzo równe. Np. w łazience mogę kafelki przyklejać do ściany bez jej tynkowania. Poza tym tak zaleca producent Silki ze względu na przenikalność cieplną. Natomiast ściana elewacyjna jest u mnie na zaprawę bo ściana z fugami jest bardziej dekoracyjna od ściany bez fug.

Wybrałem Silkę, ponieważ nie znalazłem polskiego producenta bloczków silikatowych p+w na zaprawę klejową.

No co Ty?

praktycznie każda cegielnia robiąca silikaty ma takie wersje w ofercie.

Z reguły o połowę tańsze niż Silka i lepsz - większe bloczki.

Cavallino

Problem w tym, że większość Polskich producentów produkuje zgodnie z normą PN-B-12066 i przeznaczone do murowania na tradycyjną zaprawę cementowo-wapienną. W tym i cegielnia podana przez Ciebie.

Np. 1NF 2NFD, 3NFD.

Bloki te raczej nie nadają się na zaprawę klejową, z powodu małej dokładnośći.Nie posiadają też łączenia P+W tylko kieszeń wypełnianą zaprawą. :sad:

Porównując bloki o grubości 18 cm z silki wychodzi 35,28 zł a z teodorów 30,09 zł (bez Vat).Jednak silka ma większy wybór bloków, narzędzi itp. (Podobna sytuacja Ytong i Solbet)

Nadal lepsza wydaje mi się Silka.