Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam dwie sasiadujace ze soba dzialki (kazda ok. 1000 m2), jedna blizsza drogi asfaltowej, druga - dalej od drogi.

Zakład energetyczny chce zrobic przylacze na dzialce polozonej blizej drogi (bo tak ma taniej, blizej do istniejacej linii el.-en.).

Ja chce przylacze na dzialke dalsza, bo na niej (i tylko na niej) bedzie stal dom. Dzialke blizsza drogi z czasem sprzedam.

I co Wy na to? Prosbe o wydanie warunkow do zakladu energetycznego zlozylem na obydwie dzialki na jednym formularzu (glupi bylem, co mi potwierdzil inzynier z zakladu: trzeba bylo skladac tylko na ta dalsza dzialke, a do tej blizszej drogi w ogole sie nie przyznawac). Jak naprawic teraz te sytuacje?

https://forum.murator.pl/topic/47044-z%C5%82%C4%85cze-energetyczne-na-innej-dzia%C5%82ce-ni%C5%BC-dom/

Jak dostaniesz warunki od ZE, na którym będzie napisane, że zamontują przyłącze na bliższą działkę, po prostu złóż reklamację. Powinni ją przyjąć i poprawić warunki. Gdzieś wyczytałem (na forum), że licznik musi być zamontowany w granicy działki, która będzie korzystała z prądu.

Sytuację można naprawić bardzo prosto. Albo złóż odwołanie od treści warunków, które już masz, albo złóż nowe wnioski na dwóch oddzielnych formularzach - dla każdej działki inny.

Nie powinno być problemu. Nie przejmuj się - oni zawsze idą po najmniejszej linii oporu - a nuż się jeleń trafi :wink:

Jakie dwa lata?

Wydaje mi się, że mieszasz warunki i umowę przyłączeniową.

Od warunków nie możesz się już odwołać, jeśli były wystawione dwa lata temu.

Jeśli jest już podpisana umowa przyłączeniowa i lada dzień będą realizować przyłącze to moim zdaniem nic już nie możesz zrobić.

Tzn. możesz: złóż wniosek o nowe warunki tylko dla dalszej działki i czekaj.

Chodzi o to, ze 2 lata temu, gdy dostalem warunki mialem w nich napisane mniej wiecej tak: "zejsc ze slupa i poprowadzic przylacze 55m". Nie bylo napisane, w ktorym konkretnie miejscu bedzie przylacze. Powiedziano mi, ze "to sie ustali pozniej". Czy moge sie teraz powolac na to, ze nie dali mi mapki z zaznaczoną lokalizacja przylacza?

Oczywiście, że możesz, ale to wszystko należało załatwiać wtedy.

Teraz prawdopodobnie przebieg trasy został zatwierdzonyna ZUD, zatwierdzony w ich projekcie itp. Musieliby robić od nowa projekt i uzgodnienia a do tego będzie ich trudno przekonać. Z resztą się nie dziwię...