Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

złącze energetyczne na innej działce niż dom

masza

Recommended Posts

Mam dwie sasiadujace ze soba dzialki (kazda ok. 1000 m2), jedna blizsza drogi asfaltowej, druga - dalej od drogi.

Zakład energetyczny chce zrobic przylacze na dzialce polozonej blizej drogi (bo tak ma taniej, blizej do istniejacej linii el.-en.).

Ja chce przylacze na dzialke dalsza, bo na niej (i tylko na niej) bedzie stal dom. Dzialke blizsza drogi z czasem sprzedam.

I co Wy na to? Prosbe o wydanie warunkow do zakladu energetycznego zlozylem na obydwie dzialki na jednym formularzu (glupi bylem, co mi potwierdzil inzynier z zakladu: trzeba bylo skladac tylko na ta dalsza dzialke, a do tej blizszej drogi w ogole sie nie przyznawac). Jak naprawic teraz te sytuacje?

Jak dostaniesz warunki od ZE, na którym będzie napisane, że zamontują przyłącze na bliższą działkę, po prostu złóż reklamację. Powinni ją przyjąć i poprawić warunki. Gdzieś wyczytałem (na forum), że licznik musi być zamontowany w granicy działki, która będzie korzystała z prądu.

Sytuację można naprawić bardzo prosto. Albo złóż odwołanie od treści warunków, które już masz, albo złóż nowe wnioski na dwóch oddzielnych formularzach - dla każdej działki inny.

Nie powinno być problemu. Nie przejmuj się - oni zawsze idą po najmniejszej linii oporu - a nuż się jeleń trafi :wink:

Jakie dwa lata?

Wydaje mi się, że mieszasz warunki i umowę przyłączeniową.

Od warunków nie możesz się już odwołać, jeśli były wystawione dwa lata temu.

Jeśli jest już podpisana umowa przyłączeniowa i lada dzień będą realizować przyłącze to moim zdaniem nic już nie możesz zrobić.

Tzn. możesz: złóż wniosek o nowe warunki tylko dla dalszej działki i czekaj.

Chodzi o to, ze 2 lata temu, gdy dostalem warunki mialem w nich napisane mniej wiecej tak: "zejsc ze slupa i poprowadzic przylacze 55m". Nie bylo napisane, w ktorym konkretnie miejscu bedzie przylacze. Powiedziano mi, ze "to sie ustali pozniej". Czy moge sie teraz powolac na to, ze nie dali mi mapki z zaznaczoną lokalizacja przylacza?