Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebna głowica termostatyczna do grzejnika z programem cz

Gość

Recommended Posts

Witam i o poradę pytam.

Właśnie potrzebuję w/w głowic 5 szt aby sterować cześcią domu (pomieszczenia lekarskie).

Sądzę, że głowice w zakupie będą tańsze, niż wykonanie dodatkowego obiegu ze sterowaniem.

Proszę poradżcie gdzie szukać i jakiej firmy ?

Dziękuję Jolka

Polecam głowice programowalne firmy Danfoss. Katalogowa cena to 127 zł brutto, ja dostałem jeszcze 10% rabatu. Pozwalają na obniżenie temperatury o 3 stopnie. Są bardzo stabilne, tzn. utrzymują zadaną temperaturę. Od dwóch miesięcy stosuje je w połowie domu, obniżając temperaturę w pomieszczeniach, w których nie przebywam w nocy. W tych termostatach nie można regulować stopnia obniżenia temperatury, ale te 3 stopnie to optimum, w moim przypdaku dojście do normalnej temperatury trwa ok. 1 godz.

Takie głowice w ofercie ma również Honeywell.

Ciekawy system oferowany jest w sieci wysyłkowej CONRAD ELECTRONIC - nadajnik z programatorem na ścianie, głowice sterowane radiowo - nie trzeba zmieniać programu na każdej głowicy. (głowica 199zł, sterownik z jedną głowicą 350 - 399zł)

O ile mnie dobrze poinformowano, to głowice Danfos-a pasują jedynie do zaworów termostatycznych tej firmy. Jeśli więc masz grzejniki z wbudowanym zaworem, to niestety pozostają jedynie pasujące głowice. (MAREK 13 daj znać jak jest inaczej)

Witaj anonimowy.

Mam jedno zasadnicze pytanie - co chcesz sterować w podłodze?

Temperaturę?

Czy wiesz jaką bezwładność cieplną ma ogrzewanie podłogowe oparte na wodzie ?

Zastanów sie, albo poradź jakiegoś fachowca.

Przecież podłoga nie jest z aluminum czy stali, nie nagrzewa się czy chłodzi w 5 minut tylko w kilka godzin (zależy od grubości warstw.

Przemyśl to jeszcze!