Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - plusy i minusy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest bardzo dużo tematów na forum - proponuję żebyś je poczytała - jest tam dużo argumentów za ...

Co do unoszenia się różnych rzeczy ... One się unoszą tym bardziej im większa jest różnica temperatur ...

I teraz sama powiedz ...

grzejniki mają 55C a powietrze w domu 21 - różnica 34C

podłogówka ma 27C ( powietrze to samo ) - róznica 6C

W którym przypadku będzie się coś unosić ? Niestety nie znam wyników żadnych badań, ale czasami zdrowy rozsądek powinien wystarczyć ...

pozdrawiam

Nie mam dostępu do badań, natomiast... od kiedy wyprowadzilismy się z bloku - gdzie były kaloryfery i cały kurz unosił się z nich (nie zwykłam odkurzać kalofyferów, zresztą i tak nie wszystko bym wymiotła) - do domku - gdzie grzeję głownie podłogówką - sprawy alergii moje i dziecka minęły...

Według mnie wszystkie teksty przeciw podłogówce powstały w okresie gdy była ona instalowana

w budynkach słabo ocieplonych. Wtdy musiała ona dostarczyć sporej ilości ciepła, a co za tym idzie

mógł się w pewnych przypadkach pojawiać pewnie dyskomfort (puchnięcie nóg etc) no bo

płyta podłogi faktycznie musiała być mocno ciepła.

W nowym dobrze ocieplonym domu podłogówka nie dostarcza wcale aż takich wielkich ilości ciepła.

U mnie na przykład podłoga nie jest zimna, ale nie jest też odczuwalnie ciepła. Ot taka nijaka ;)

Ważne, że w domu jest ciepło (23 stopnie) i nie ma grzejników na ścianach.

Pozdrawiam

Potwierdzam słowa Rydza. Kilka dni temu musiałem obniżyć temperaturę wody w podłogówce (a dokładnie krzywą grzewczą), ponieważ mimo ledwie ciepłej podłogi temperatura w salonie wynosiła 24 st. Teraz podłoga jest jeszcze mniej ciepła (właśnie taka "nijaka"), a temperatura pomieszczenia wynosi 20-21 st., czyli jak dla mnie optymalna.

Jestem alergikiem i odkąd w części domu zniknęły normalne grzejniki żyje mi się lżej. Prosta przyczyna podłogę dobrze jest raz dziennie przetrzeć na mokro, co jest raczej mało uciążliwe. Natomiast mycie grzejników brrr.

Użytkowałam normalne grzejniki a teraz mam podłogówkę i stukam się w łepetynkę, że nie zrobiłam całego salonu tylko częściowo.

Rozwiązanie na lata trwałe,estetyczne.A z podłogą którą mam same problemy

potwierdzam to co napisali przedmówcy. Mam podłogówkę na całym parterze (w wiatrołapie także). Podłoga wcale nie jest gorąca. Jest po prostu letnia, dla stóp w zasadzie neutralna. Odczuwalnie ciepła jest w łazience i tak ma być bo w łazience ma być cieplej. Jestem naprawdę super zadowolony że mam podłogówkę w całym domu, do tego uważam że zużywa sie mniej gazu przy ogrzewaniu podłogowym.

Do tego w wiatrołapie szybko schną przemoczone buty i jak sie naniesie śniegu to też szybko wysycha. Nie stwierdzam, żadnych ujemnych zagrożeń zdrowotnych ze strony podłogówki. Jedynie gdy chodzi sie kapciach to czasem jest za ciepło w stopy i musze je zdjąć, wtedy jest OK.

Za to moje dziecko uwielbia ciełą podłogę bo może bawić sie gdzie chce na podłodze i jest przyjemnie ciepło. Mam dziecko alergika (2 latka) i nie odczuwam, aby po przeprowadzce z bloku dziecko jakoś gorzej się czuło (choć lepiej też nie, mam tu na myśli alergie- ale to już inna sprawa).

Kurcze...no to mi się lepiej zrobiło :-) Myślałem, że tylko ja mam taką "nijaką" ciepłą podłogę...aż sam się zastanawiałem, skąd ta temperatura w Salonie...21-24 stopni :-)

Nigdy nie mieszkałem w domu, zawsze w bloku i z kaloryferami. Wcześniej nasłuchałem się różnych "legend" nt. podłogówki...

Teraz już po tych prawie 3 miesiącach jej użytkowania i mieszkania wiem, że rozwiązanie to jest extra. Unoszący się kurz to sprawa zarezerwowana wyłącznie do grzejników!!! Jeden bądź dwa grzejniki, w dość małej powierzchni w stosunku do podłogówki muszą oddać skutecznie ciepło...więc gdzi ruch powietrza siłą rzeczy musi być większy??

Jak myjemy podłogę to super szybko wysycha...kolejna zaleta, o której jeszcze chyba nie pisaliście :-)

A w łazience...mioooodzio, zrobiliśmy podłogówkę z powrotu grzejnika...suuuper, jej większa ciepłota to tylko zaleta...bywa się tam na tyle krótko, że nie odczuwa się nadmiernej temp. negatywnie...

Cieszy mnie to co się tu wypisuje. Sam również zaplanowałem podłogówkę zarówno na parterze jak i na poddaszu. Z tego co czytałem już na forum (a sprawę monitorowałem nadzwyczaj zapalczywie), zarzuty kłębów kurzu, rozwarstwiających się paznokci i złego samopoczucia wydają się mocno przesadzone. Znam osobę, której ufam i twierdzi, że ma problemy z podłogówką w pracy. Zdjagnozowałem sprawę i najprawdopodobniej przyczyna tkwi w zbyt wysokiej temperaturze zasilania obwodów - ręką można bardzo łatwo wyczuć miejsca gdzie przebiega rurka z ciepłą wodą...

Co do materiałów, to oczywiście powinno się wybrać materiały ceramiczne i kamienne. Jednak istnieją panele a nawet specjalne drewno, które przeznaczone jest specjalnie pod podłogówkę (chodzi o warstwowo klejone, najczęściej z wyżłobieniami od strony "podłogówki"). Sam również nie chcę mieć wszędzie ceramiki, więc będę kładł drewno. Zalecane jest zrobienie projektu podłogówki, który bierze pod uwagę docelowe wykończenie w każdym z pomieszczeń. By zachować tą samą temperaturę powietrza w pomieszczeniu trzeba liczyć się ze zwiększoną ilością rury (a zatem i obwodów) jeśli zdecydujemy się na drewno. Dodatkowo warstwa takiego drewna nie powinna być grubsza niż 1.8 - 2.0 cm (im mniej tym lepiej, bo drewno to raczej dobry izolator ciepła). Dochodziły mnie też sygnały o wypaczaniu się drewna na podłogówce, ale wydaje mi się (!), że jest to problem wyłącznie podłogi drewnianej nie przystosowanej do ogrzewania podłogowego. Niestety ta "specjalistyczna" jest trochę droższa (jeszcze nie wiem ile dokładnie).

W każdym razie mam nadzieję, że to jest dobry wybór, szczególnie, że mój domek będzie grzała pompka ciepła ... ;-)

Mam nadzieje, że w następnym sezonie grzewczym będę mógł się już podzielić bardziej praktycznymi uwagami na ten temat ;-)

potwierdzam wszystko co napisałeś ... mogę dodać tylko że lepsze na ogrzewanie podłogowe jest ciemne drewno egzotyczne - ma najmniejszy skurcz ... Ja mam podłogówkę wszędzie i jestem bardziej niż zadowolony ( łącznie z zadowoleniem z posiadania paneli podłogowych na niej :wink: i zasilaniu tego wszystkiego przez PC :wink: )

pozdrawiam

Jeszcze zimuję w bloku, ale przysięgam to już ostatnia zima tutaj. Lejecie mi miód na serce z Waszymi pozytywnymi opiniami o podłogówce. Postanowiłem również zastosować ten system mimo początkowych negatywnych opinii. A w bloku w pokoju mam 22oC a po nogach ciągnie chłód. Bo nie ma podłogówki. :(

Witam ,jesli mąż po tylu argumentach za jest innego zdania to-ma napewno ponad 70 lat ( a starych drzew sie nie przesadza) młode owszem ( a tyle pewnie masz) ,wiec grzej w młody gaik . A tak na poważnie hmmm.... to juz napisałem ( podłoga rewelacja,zadnego latania 'kotów' .sam jestem alergikiem i wczesniej mieszkałem i w domu gdzie były grzejniki i potem w bloku i czesto katar mnie lapał,teraz po sprawie.Bodatkowo zawsze oszczedność w opale bo chyba łatwiej osiągnąn np.50 stopni na kotle niż 80 ,czy mylę sie ? ? ? POozdrawiam