Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdy mróz wysadza beton

Recommended Posts

Pyrka, wiesz jakie zbrojenie oni tam połozyli? Mój mąz jak to wczoraj zobaczył, że podniosło, to pierwsze sie za głowę chwycił,na mysl o zbrojeniu. Ale temat kostki to wydaje sie dobry kierunek...

Tylko skąd ta woda tam podchodzi?

Woda nie musi być dużo -wystarczy ta zawarta w np. gruncie spoistym jak glina i tworzą się wysadziny - najprościej zrobić podbudowę z gruntu nie spoistego - piasek, lepiej tłuczeń lub żwir.

Mam ten sam problem ale z brukiem. Przy układaniu fachowcy zostawili zbyt małą szczelinę między bramą garażową a poziomem bruku. No i teraz w czasie mrozów przy otwieraniu brama trochę trze o bruk. Na szczęście podjazd jest wykonany ze spadem w kierunku ulicy i bruk przeszkadza tylko w bezpośrednim (15 - 20 cm) sąsiedztwie bramy. Miałem już kiedyś w zimie ten problem ale po ustaniu mrozów wszystko siadło - myślę że teraz znów tak będzie (czego i Tobie życzę).

Teren gdzie mieszkam ma podłoże gliniaste, dawniej w okolicy było kilka cegielni

jak koledzy pisali wyzej. Wazne co jest pod tym betonem jak wylane bezposrednio na gruncie, to choc by i byl sprezany to i tak wysadzi.

tak samo z kostka i innymi nawiezchniami.

skucie tego to taki duzy problem nie bedzie przy obecnym dostepnym sprzecie :wink:

• 14 years później...
Już drugi raz nie popełnił bym budowy. Wieczny stres.... Możesz wyargumentowac swoją jak dla mnie pozytywną opinię?

-2 przy takim elemencie jak schody nie powinno zniszczyć konstrukcji, możesz mieć lekko ścięta góra maks kilka milimetrów. Beton w czasie wiązania wydziela ciepło więc środek się ogrzewał.