eisenberger 25.01.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 witam wszystkich!!!! planuje na wiosne rozpoczac budowe (walke z papierami mam za soba) potrzebuje porady buduje dom parterowy , dzialka jest dosyc mokra tz woda zaczyna sie na ok 1m jak zabezpieczyc fundamenty przed wilgocia czy izolowac pionowo ??? (dom bez piwnic, ok 30-40cm humus dalej ił) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogas 25.01.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Hmm, nie rozumiem nad czym tu się zastanawiać - izolacja pozioma i pionowa to podstawa, zwłaszcza, że dom ma stanąć na mokrej działce... Koszt znowu nie jest taki dramatyczny w stosunku do całości, a fundament, to fundament... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 25.01.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Izolować!Radziłbym ocieplenie ściany fundamentowej.Jeżeli takowej izolacji nie będzie to zimna ściana fundamentowa wychłodzi dolną część ściany parteru i np. w pokoju przy listwie przypodłogowej będzie się skraplać woda co może spowodować powstawanie grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 25.01.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Jeśli woda jest już na pierwszym metrze, czyli już na wysokości ławy fundamentów, to moim zdaniem oprócz izolacji pionowej konieczny będzie drenaż odprowadzający tę wodę. Koszt niewielki a zysk kolosalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 25.01.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Jeśli woda jest już na pierwszym metrze, czyli już na wysokości ławy fundamentów, to moim zdaniem oprócz izolacji pionowej konieczny będzie drenaż odprowadzający tę wodę. Koszt niewielki a zysk kolosalny. Nie radziłbym wykonywanie drenażu w iłach po wybudowaniu budynku ale w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 26.01.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 WitamJeżeli nie będzie piwnic to drenaż jest zbytecznym wydatkiem chyba, że wody gruntowe mają odczyn agresywny. Ocieplać trzeba najlepiej po zewnętrznej stronie ale na tym etapie trzeba przede wszystkim solidnie wykonać izolację poziomą. Ja mam podobną sytuację ociepliłem zewnątrz i wewnątrz plus podwójna izolacja pozioma z papy termozgrzewalnej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.01.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam Jeżeli nie będzie piwnic to drenaż jest zbytecznym wydatkiem chyba, że wody gruntowe mają odczyn agresywny. Ocieplać trzeba najlepiej po zewnętrznej stronie ale na tym etapie trzeba przede wszystkim solidnie wykonać izolację poziomą. Ja mam podobną sytuację ociepliłem zewnątrz i wewnątrz plus podwójna izolacja pozioma z papy termozgrzewalnej. Pozdrawiam Drenaż na pewno bedzie potrzebny w czasie wykonywania wykopów - woda na 1.0 m to prawie na bank zalane wykopy a w takich warunkach nie wolno posadawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 27.01.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam Jeżeli nie będzie piwnic to drenaż jest zbytecznym wydatkiem chyba, że wody gruntowe mają odczyn agresywny. Ocieplać trzeba najlepiej po zewnętrznej stronie ale na tym etapie trzeba przede wszystkim solidnie wykonać izolację poziomą. Ja mam podobną sytuację ociepliłem zewnątrz i wewnątrz plus podwójna izolacja pozioma z papy termozgrzewalnej. Pozdrawiam Drenaż na pewno bedzie potrzebny w czasie wykonywania wykopów - woda na 1.0 m to prawie na bank zalane wykopy a w takich warunkach nie wolno posadawiać. Chyba, że woda okresowo opada np. wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts