Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JUPITER 2 pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich

mam pytanie i jednoczesnie prośbę - czy ktoś juz wybudował dom wg. projektu Jupiter II oraz czy dysp. ew. zdjęciami.?

Kolejne moje pytanie dot. oczywiście dachu-jako chyba najbardziej problemowego w budowie elementu-czy krążące opinie o niebotycznym koszcie budowy dachu są prawdziwe i co to właściwie znaczy (ile to jest?) bo wiele osób pisze o znacznym wydatku na dach a nikt nie podaje choćby przybliżonej kwoty. Może ktoś się odważy?

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia w budowie. :)

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam

Właśnie przymierzam się do tego domku.

Jesli można to prosze o rady dotyczące problemów przy budowie.

Prosze napisać ile kosztowało w rzeczywistości całość.

Bedę bardzo wdzięczny za fotki domu -to dla mnie bardzo ważne .

[email protected]

Pozdrawiam

Witam wszystkich

mam pytanie i jednoczesnie prośbę - czy ktoś juz wybudował dom wg. projektu Jupiter II oraz czy dysp. ew. zdjęciami.?

Kolejne moje pytanie dot. oczywiście dachu-jako chyba najbardziej problemowego w budowie elementu-czy krążące opinie o niebotycznym koszcie budowy dachu są prawdziwe i co to właściwie znaczy (ile to jest?) bo wiele osób pisze o znacznym wydatku na dach a nikt nie podaje choćby przybliżonej kwoty. Może ktoś się odważy?

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia w budowie. :)

To może ja się odważę. Dach zgodnie z projektem tzn.przekroje więźby (objętość samego drewna prawie 15m3), słynne blachy trzymające wiszącą więźbę (tak nawiasem pisząc to dzwoniąc po hurtowniach stali grubość tej blachy była tylko na zamówienie), folia Tyvek Supro, dachówka ceramiczna miedziana Roben (kupiona w zeszłorocznej promocji), 6 okien PCV Roto i wykonawca dachu zamęczony na śmierć

wykłócaniem się o koszt jego robocizny (potem on nas wykończył robiąc dach 3 miesiące) w sumie 61.000 zł z 7% VAT.

Pozdrawiam

P.s.Ale jest po prostu piękny.

• 3 months później...
Gość Gosc_gość

Właśnie dostałem kosztorys, wyceniany przez Euroinwest CDI Sp. z o.o. z Bydgoszczy, czyli wg. tamtejszych stawek

Dom w stanie surowym zamkniętym 218777,14 z 7% VAT

Sam dach wg, kosztorysu to wydatek 78tys PLN, ale z tego co widzę to za robociznę policzyli duże pieniądze,

za sam dach robocizna przeszło 19tys i stąd tyle kosztuje ten dach chyba.

Poza tym w tym kosztorysie z tego co mi się rzuciło na oczy to same najdroższe materiały.

Wg moich szacunków to spokojnie można z tych 218tys PLN urwać i z bardzo dobrymi materiałami zmieścić się

w 200 tys lub mniej zależnie od stosowanych materiałów.

• 1 month później...

Witam wszystkich Jupiterowców II. Spodobał mi się ten projekt, chociaz jestem na razie na etapie poszukiwań projektu na szeroką działkę. Jeśli ktoś wybudował taki dom lub jest na etapie budowy w okolicach Stalowej Woli do 200 km to będe wdzięczny za kontakt.

Pozdrawiam.

Artur

Mój e-mail: [email protected]

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witajcie.

W najbliższym czasie musze dokonać ostatecznego wyboru projektu.Po długich poszukiwaniach na czele peletonu wyszedł Jupiter, a zaraz po nim Taurus (też z tej pracowni).Czy ktoś z Wrocławia i okolic jest w trakcie budowy Jupitera (albo Taurusa) .Jeżeli to nie sprawiałoby kłopotu chętnie obejrzałabym jego realizację na żywo i wysłuchała dobrych rad odnośnie budowy.

Pozdrawiam asia22

• 7 months później...
  • 3 months później...

Drodzy forumowicze

Wybraliśmy z żoną ten projekt, (narazie rodzina 2+1) Czy ktoś może budował dom według tego projektu i czy może przedstawić nam swoją opinię. Czy byscie coś w nim zmienili? Bedziemy wdzięczni za każdą podpowiedź

http://www.dobredomy.pl/?id_project=70 :D

• 2 weeks później...

Witam,

My budujemy, a właściwie kończymy papierologię i planujemy zacząć na wiosnę.

Wprowadziliśmy kilka praktycznych zmian:

-podnieśliśmy dach zmniejszając skosy na górze

-przedłużyliśmy garaż i kuchnię do obrysu budynku

-dodatkowe okno w kuchni - w/g projektu podobno jest niedoświetlona

-dwa dodatkowe okna nad garażem

-przesunęliśmy łaziekę na parterze, dzięki czemu mamy większą kuchnię i pokój, a mniejszy przedpokój

-spiżarnia koło garażu itp

Był to efekt posiedzenia z kartką papieru nad planem, dla nas praktyczniejszy, co nie musi pasować innym...

Moim zdaniem sami powinniście sobie posiedzieć i pomyśleć czego oczekujecie, rozplanować sobie tak, jak Wam pasuje.

Mogę podesłać na e-mail w ramach poglądowych :)

W razie czego służę pomocą.