Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JUPITER 2 pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam,

My budujemy, a właściwie kończymy papierologię i planujemy zacząć na wiosnę.

Wprowadziliśmy kilka praktycznych zmian:

-podnieśliśmy dach zmniejszając skosy na górze

-przedłużyliśmy garaż i kuchnię do obrysu budynku

-dodatkowe okno w kuchni - w/g projektu podobno jest niedoświetlona

-dwa dodatkowe okna nad garażem

-przesunęliśmy łaziekę na parterze, dzięki czemu mamy większą kuchnię i pokój, a mniejszy przedpokój

-spiżarnia koło garażu itp

Był to efekt posiedzenia z kartką papieru nad planem, dla nas praktyczniejszy, co nie musi pasować innym...

Moim zdaniem sami powinniście sobie posiedzieć i pomyśleć czego oczekujecie, rozplanować sobie tak, jak Wam pasuje.

Mogę podesłać na e-mail w ramach poglądowych :)

W razie czego służę pomocą.

Witam,

my też posiedzielismy nad projektem i mamy podobne spostrzeżenia,

-chcemy zlikwidować okna w garażu od ogrodu i zrobić dwa mniejsze na ścianie bocznej

-także podnosimy sciankę kolankową aby zwiększyć przestrzeń na górze\

-dodatkowe okno w kuchni bardzo się przyda bo jest za ciemna

-likwidujemy jeden balkon na górze (pokój dziecięcy)

bardzo mnie ciekawi jak rozwiązaliście problem z małą toaletą na parterze (my chcieliśmy ją powiększyć kosztem gabinetu) ale Wy zrobiliście to zupełnie inaczej więc jakbyście mogli nam wysłać plan na maila bylibyśmy wdzięczni: [email protected]l

Zmienialiście coś może w jadalni? My zastanawiamy się czy nie postawić częściowej ścianki miedzy jadalnią a salonem (do filaru)

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.

Ja rozpoczęłam budowę Jupitera ll w zeszłym roku. Jestem na etapie 0, tzn wylany fundament. Projekt ze zmianami już od dawna gotowy,ale chętnie poczytam o Waszych przeróbkach. Może jeszcze coś ciekawego podpatrzę. Jeszcze nie jest za późno na drobne poprawki. W moim Jupiterze sporo przeróbek:

-zlikwidowany kominek zew. a komin wew. przeniesiony do salonu przy schodach

-odwrócony bieg schodów, zaczynają się przy dzwiach do pom. gospodarcego(u mnie łazienka)

-zlikwidowany słup w jadalni

- pomieszczenia spiżarni i WC zlikwidowałam , w ten sposób powiększyłam gabinet i kuchnię

- dodałam okno w kuchni

- garderobę na dole podzieliłam tak żeby powstała wnęka na szafę w gabinecie i drugą w wiatrołapie

-Zlikwidowałam pojedyńcze drzwi na taras, miała tam być witryna, ale po wizycie w gotowym już Jupiterze i sugestiach właścicieli zrezygnowaliśmy z niej. Będzie tam tak zwana ściana telewizyjna. Właściciele Jupitera, u których byliśmy mieli w tym miejscu kominek i narzekali że nie mają gdzie ustawić telewizora i że to jest idealne miejsce. Po zastanowieniu i symulacji umeblowania salonu przyznaliśmy im racje

- pomieszczenie gospodarcze będzie łazienką, zostanie przedzielone. W pierwszej części będzie WC i umywalka a w drugim pomieszczeniu planujemy kabinę prysznicową oraz pralkę. Ta częśc ma spełniać funkcję pralnio- suszarni.

-drzwi do garażu przenieśliśmy do wiatrołapu

-garaż jest szerszy od planowanego, dzięki temu wydzielone tam będzie pomieszczenie gospodarcze

-wiatrołap znacznie mniejszy, odcięty na wysokości szafy wnękowej,planuję tam drzwi rozsuwane

- komin przeniesiony na stronę garażu

Na górze podnieśliśmy ścianke kolankową i zlikwidowaliśmy balkony. To chyba wszystko. Nie wiem czy dosyć jasno opisałam zmiany?

Może Macie jakieś sugestie , inne propozycje zmian.

Pozdawiam Asia

My kupiliśmy ten projekt 2 tygodnie temu, planujemy również likwidację jednego balkonu, z wiatrołapu wydzielimy większą łazienkę, zeby prysznic się zmieścił, a w tej co jest w projekcie zrobimy pralnie z suszarnią. W pokoju nad garażem na poddaszu zlikwidujemy 2 okna połaciowe, a zamiast tego damy okno z łukiem w ścianie szczytowej. Z boku mamy w planie dobudować wiatę garażową, aby auta za każdym razem nie trzeba chować do garażu - poza tym, nie podaoba nam się ta pusta ściana boczna od garażu.

Witam.

Też zlikwidowałam dwa okna połaciowe na poddaszu i na prostej ścianie dodałam jedno duże okno. Zastanawiam sie czy nie wrócić jednak do wersji pierwotnej. Widziałam gdzieś taki pokój na poddaszu w którymś z Jupiterów. Ta ściana spełniała funkcje ściany telewizyjnej. Nam sie marzy że w przyszłości ten pokój będzie pokojem rekreacyjnym z kinem domowym i właśnie ta ściana nadawałby się do instalacji wszelkiego sprzętu. Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji.

Łazienkę planujecie pewnie w garderobie . Samo WC i umywalka to OK. Gorzej jeżeli dodać prysznic. Z miejscem podobno jest bardzo kiepsko. Taka jest opinia naszej architekt. Aby łazienka była do przyjęcia trzeba by zabrać trochę powierzchni z gabinetu. Przedyskutujcie ten temat z architektem adoptującym Wasz projekt.

Jeżeli chodzi o okna to zlikwidowałam wszelkie łuki. Jak rozmawiałam z okniarzami w zeszłym roku powiedzieli mi że takie okna są nawet o 30% droższe od zwykłych, prostych. Po konsultacjach z nimi zlikwidowałam wszystkie łuki. Stwierdziłam że wolę przeznaczyć zaoszczędzone w ten sposób pieniądze na dodatkowe wyposażenie okien.

• 10 months później...

Witam

W przyszłym roku planuję budowę domu dla 5-cio osobowej rodziny. W oko wpadł mi projekt Jupiter II wydaje mi się być bardzo przestronny i praktyczny. Mam prośbę do użytkowników którzy wybudowali lub budują w/w projekt o kontakt. Koszty budowy przedstawione przez wykonawcę są znaczące i zastanawiam się czy nei wybrac czegoś mniejszego. Dlatego chciałbym zobaczyć Jupitera aby utwierdzić się co do zasadności projektu. Z góry dziekuje za pomoc.

Dużo większe w stosunku co do innych projektów różniących się konstrukcją (przedewszystkim dachu) przy porównywalnej powierzchni użytkowej. W Jupiterze podoba mi się przestrzeń w zasadzie na wszystko jest dużo miejsca (patrząc na projekt) chciałbym zobaczyć zbudowany już dom tego typu w celu oceny czy tego miejsca nie jest przypadkiem za dużo. Koszty przedstawione na realizację Jupitera przewyższają mój budżet więc teraz się zastanawiam czy zmienić budżet czy projekt :)

rozumiem ;-)

no wiec wg mnie nie beda,

oczywiscie taniej byloby postawic cos w tzw. stylu stodoly, tj. dom na planie prostokata lub dwoch łamanych, z dachem pulpitowym .... tyle ze architektonicznie raczej odbiegaloby od twoich oczekiwan jak sadze ;-)

najwieksze wydatki przyniesie wykonczeniowka, wiec kilkuprocentowym wzrostem kosztow na etapie stanu surowego zamknietego bym sie nie przejmowal, a szukal ciec na wykonczeniowce,

• 2 weeks później...

Obecnie kończymy budowę domu. Wprowadziliśmy sporo zmian do projektu: zrezygnowaliśmy z okien łukowych balkonowych, jedynie zostawiliśmy to od frontu (ładnie się komponuje z łukiem wejściowym), okno w salonie mamy jedno duże 2m na 3m, kotłownię przenieśliśmy do garażu i tym samym mamy większy salon, łazienkę powiększyliśmy kosztem gabinetu, tak, że zmieści się w niej kabina prysznicowa, zrezygnowałam z garderób, dzięki temu mam większe pokoje, na strychu mamy jedno okno dachowe i jedno na ścianie garażowej, do garażu dostawiona jest wiata. Dom ma ścianę trójwarstwową

(max 25, styropian 10, cegła pełna). Ładnie prezentują się łuki wykonane z cegły i cała elewacja. Dach pokryty jest gontem.

Obecnie kończymy budowę domu. Wprowadziliśmy sporo zmian do projektu: zrezygnowaliśmy z okien łukowych balkonowych, jedynie zostawiliśmy to od frontu (ładnie się komponuje z łukiem wejściowym), okno w salonie mamy jedno duże 2m na 3m, kotłownię przenieśliśmy do garażu i tym samym mamy większy salon, łazienkę powiększyliśmy kosztem gabinetu, tak, że zmieści się w niej kabina prysznicowa, zrezygnowałam z garderób, dzięki temu mam większe pokoje, na strychu mamy jedno okno dachowe i jedno na ścianie garażowej, do garażu dostawiona jest wiata. Dom ma ścianę trójwarstwową

(max 25, styropian 10, cegła pełna). Ładnie prezentują się łuki wykonane z cegły i cała elewacja. Dach pokryty jest gontem.

Rozenet, a czym mógłbym poprosić o kilka fotek Waszego domku na maila: [email protected]? Byłbym bardzo wdzięczny:)

Bardzo ciekawią mnie zmiany, które wprowadziliście, a zwłaszcza powiększenie salonu i przeniesienie kotłowni do garażu. Jak to rozwiązaliście? Powiększyliście garaż z tyłu, dobudowują tam pomieszczenie gospodarcze?

WItam,

Właśnie kupiliśmy projekt Jupitera II. Interesuje mnie ile kosztowały Was zmiany w projekcie i jaki był koszt rzeczywisty budowy. Czy byłaby możliwość wysłania zdjęć Waszego domu.

Pozdrawiam.

Anka

• 2 weeks później...