Zazul 14.10.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Witam, My budujemy, a właściwie kończymy papierologię i planujemy zacząć na wiosnę. Wprowadziliśmy kilka praktycznych zmian: -podnieśliśmy dach zmniejszając skosy na górze -przedłużyliśmy garaż i kuchnię do obrysu budynku -dodatkowe okno w kuchni - w/g projektu podobno jest niedoświetlona -dwa dodatkowe okna nad garażem -przesunęliśmy łaziekę na parterze, dzięki czemu mamy większą kuchnię i pokój, a mniejszy przedpokój -spiżarnia koło garażu itp Był to efekt posiedzenia z kartką papieru nad planem, dla nas praktyczniejszy, co nie musi pasować innym... Moim zdaniem sami powinniście sobie posiedzieć i pomyśleć czego oczekujecie, rozplanować sobie tak, jak Wam pasuje. Mogę podesłać na e-mail w ramach poglądowych W razie czego służę pomocą. Witam, my też posiedzielismy nad projektem i mamy podobne spostrzeżenia, -chcemy zlikwidować okna w garażu od ogrodu i zrobić dwa mniejsze na ścianie bocznej -także podnosimy sciankę kolankową aby zwiększyć przestrzeń na górze\ -dodatkowe okno w kuchni bardzo się przyda bo jest za ciemna -likwidujemy jeden balkon na górze (pokój dziecięcy) bardzo mnie ciekawi jak rozwiązaliście problem z małą toaletą na parterze (my chcieliśmy ją powiększyć kosztem gabinetu) ale Wy zrobiliście to zupełnie inaczej więc jakbyście mogli nam wysłać plan na maila bylibyśmy wdzięczni: [email protected]l Zmienialiście coś może w jadalni? My zastanawiamy się czy nie postawić częściowej ścianki miedzy jadalnią a salonem (do filaru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki669 30.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam Również z żoną mamy zamiar budować ten domek. Zmiany mamy podobne jak wy. Czy ktoś może robił jaki wstępny kosztorys lub może juz ma jakieś ceny budowy tego domku ? Budujemy pod Warszawą w okolicy Nadarzyna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 08.02.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam. Ja rozpoczęłam budowę Jupitera ll w zeszłym roku. Jestem na etapie 0, tzn wylany fundament. Projekt ze zmianami już od dawna gotowy,ale chętnie poczytam o Waszych przeróbkach. Może jeszcze coś ciekawego podpatrzę. Jeszcze nie jest za późno na drobne poprawki. W moim Jupiterze sporo przeróbek:-zlikwidowany kominek zew. a komin wew. przeniesiony do salonu przy schodach-odwrócony bieg schodów, zaczynają się przy dzwiach do pom. gospodarcego(u mnie łazienka)-zlikwidowany słup w jadalni- pomieszczenia spiżarni i WC zlikwidowałam , w ten sposób powiększyłam gabinet i kuchnię- dodałam okno w kuchni- garderobę na dole podzieliłam tak żeby powstała wnęka na szafę w gabinecie i drugą w wiatrołapie-Zlikwidowałam pojedyńcze drzwi na taras, miała tam być witryna, ale po wizycie w gotowym już Jupiterze i sugestiach właścicieli zrezygnowaliśmy z niej. Będzie tam tak zwana ściana telewizyjna. Właściciele Jupitera, u których byliśmy mieli w tym miejscu kominek i narzekali że nie mają gdzie ustawić telewizora i że to jest idealne miejsce. Po zastanowieniu i symulacji umeblowania salonu przyznaliśmy im racje- pomieszczenie gospodarcze będzie łazienką, zostanie przedzielone. W pierwszej części będzie WC i umywalka a w drugim pomieszczeniu planujemy kabinę prysznicową oraz pralkę. Ta częśc ma spełniać funkcję pralnio- suszarni.-drzwi do garażu przenieśliśmy do wiatrołapu-garaż jest szerszy od planowanego, dzięki temu wydzielone tam będzie pomieszczenie gospodarcze-wiatrołap znacznie mniejszy, odcięty na wysokości szafy wnękowej,planuję tam drzwi rozsuwane- komin przeniesiony na stronę garażu Na górze podnieśliśmy ścianke kolankową i zlikwidowaliśmy balkony. To chyba wszystko. Nie wiem czy dosyć jasno opisałam zmiany?Może Macie jakieś sugestie , inne propozycje zmian. Pozdawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golap 15.02.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 My kupiliśmy ten projekt 2 tygodnie temu, planujemy również likwidację jednego balkonu, z wiatrołapu wydzielimy większą łazienkę, zeby prysznic się zmieścił, a w tej co jest w projekcie zrobimy pralnie z suszarnią. W pokoju nad garażem na poddaszu zlikwidujemy 2 okna połaciowe, a zamiast tego damy okno z łukiem w ścianie szczytowej. Z boku mamy w planie dobudować wiatę garażową, aby auta za każdym razem nie trzeba chować do garażu - poza tym, nie podaoba nam się ta pusta ściana boczna od garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 15.02.2008 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam. Też zlikwidowałam dwa okna połaciowe na poddaszu i na prostej ścianie dodałam jedno duże okno. Zastanawiam sie czy nie wrócić jednak do wersji pierwotnej. Widziałam gdzieś taki pokój na poddaszu w którymś z Jupiterów. Ta ściana spełniała funkcje ściany telewizyjnej. Nam sie marzy że w przyszłości ten pokój będzie pokojem rekreacyjnym z kinem domowym i właśnie ta ściana nadawałby się do instalacji wszelkiego sprzętu. Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji.Łazienkę planujecie pewnie w garderobie . Samo WC i umywalka to OK. Gorzej jeżeli dodać prysznic. Z miejscem podobno jest bardzo kiepsko. Taka jest opinia naszej architekt. Aby łazienka była do przyjęcia trzeba by zabrać trochę powierzchni z gabinetu. Przedyskutujcie ten temat z architektem adoptującym Wasz projekt.Jeżeli chodzi o okna to zlikwidowałam wszelkie łuki. Jak rozmawiałam z okniarzami w zeszłym roku powiedzieli mi że takie okna są nawet o 30% droższe od zwykłych, prostych. Po konsultacjach z nimi zlikwidowałam wszystkie łuki. Stwierdziłam że wolę przeznaczyć zaoszczędzone w ten sposób pieniądze na dodatkowe wyposażenie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golap 19.02.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Ja łazienkę z prysznicem wydzielę z wiatrołapu, w łazience która jest w projekcie zrobię pralnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzepa 21.12.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam W przyszłym roku planuję budowę domu dla 5-cio osobowej rodziny. W oko wpadł mi projekt Jupiter II wydaje mi się być bardzo przestronny i praktyczny. Mam prośbę do użytkowników którzy wybudowali lub budują w/w projekt o kontakt. Koszty budowy przedstawione przez wykonawcę są znaczące i zastanawiam się czy nei wybrac czegoś mniejszego. Dlatego chciałbym zobaczyć Jupitera aby utwierdzić się co do zasadności projektu. Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.12.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 a co to znaczy "znaczace" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzepa 22.12.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Dużo większe w stosunku co do innych projektów różniących się konstrukcją (przedewszystkim dachu) przy porównywalnej powierzchni użytkowej. W Jupiterze podoba mi się przestrzeń w zasadzie na wszystko jest dużo miejsca (patrząc na projekt) chciałbym zobaczyć zbudowany już dom tego typu w celu oceny czy tego miejsca nie jest przypadkiem za dużo. Koszty przedstawione na realizację Jupitera przewyższają mój budżet więc teraz się zastanawiam czy zmienić budżet czy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.12.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 rozumiem no wiec wg mnie nie beda, oczywiscie taniej byloby postawic cos w tzw. stylu stodoly, tj. dom na planie prostokata lub dwoch łamanych, z dachem pulpitowym .... tyle ze architektonicznie raczej odbiegaloby od twoich oczekiwan jak sadze najwieksze wydatki przyniesie wykonczeniowka, wiec kilkuprocentowym wzrostem kosztow na etapie stanu surowego zamknietego bym sie nie przejmowal, a szukal ciec na wykonczeniowce, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzepa 23.12.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 No trudno koszty trzeba będzie jakoś przeboleć ale chciałbym go zobaczyć nie ma na tym forum nikogo kto by budował z tego projektu. Będe pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.12.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 a skad jestes ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzepa 24.12.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Małopolska (konkretnie Tarnów) ale dla mnie to bez znaczenia. Decyzja jest na tyle poważna że jak będzie trzeba to nawet do piekła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozaneta 06.01.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Obecnie kończymy budowę domu. Wprowadziliśmy sporo zmian do projektu: zrezygnowaliśmy z okien łukowych balkonowych, jedynie zostawiliśmy to od frontu (ładnie się komponuje z łukiem wejściowym), okno w salonie mamy jedno duże 2m na 3m, kotłownię przenieśliśmy do garażu i tym samym mamy większy salon, łazienkę powiększyliśmy kosztem gabinetu, tak, że zmieści się w niej kabina prysznicowa, zrezygnowałam z garderób, dzięki temu mam większe pokoje, na strychu mamy jedno okno dachowe i jedno na ścianie garażowej, do garażu dostawiona jest wiata. Dom ma ścianę trójwarstwową (max 25, styropian 10, cegła pełna). Ładnie prezentują się łuki wykonane z cegły i cała elewacja. Dach pokryty jest gontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozaneta 12.01.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Obecnie kończymy budowę domu. Wprowadziliśmy sporo zmian do projektu: zrezygnowaliśmy z okien łukowych balkonowych, jedynie zostawiliśmy to od frontu (ładnie się komponuje z łukiem wejściowym), okno w salonie mamy jedno duże 2m na 3m, kotłownię przenieśliśmy do garażu i tym samym mamy większy salon, łazienkę powiększyliśmy kosztem gabinetu, tak, że zmieści się w niej kabina prysznicowa, zrezygnowałam z garderób, dzięki temu mam większe pokoje, na strychu mamy jedno okno dachowe i jedno na ścianie garażowej, do garażu dostawiona jest wiata. Dom ma ścianę trójwarstwową (max 25, styropian 10, cegła pełna). Ładnie prezentują się łuki wykonane z cegły i cała elewacja. Dach pokryty jest gontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 16.01.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Rozenet, a czym mógłbym poprosić o kilka fotek Waszego domku na maila: [email protected]? Byłbym bardzo wdzięczny:) Bardzo ciekawią mnie zmiany, które wprowadziliście, a zwłaszcza powiększenie salonu i przeniesienie kotłowni do garażu. Jak to rozwiązaliście? Powiększyliście garaż z tyłu, dobudowują tam pomieszczenie gospodarcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 16.01.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Szukam kogoś kto wybudował lub buduje dom według tego projektu gdzieś na Podlasiu:) Są takowe osoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jupiter2 18.01.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Obecnie kończymy budowę domu. Wprowadziliśmy sporo zmian do projektu: zrezygnowaliśmy z okien łukowych balkonowych, jedynie zostawiliśmy to od frontu (ładnie się komponuje z łukiem wejściowym), okno w salonie mamy jedno duże 2m na 3m, kotłownię przenieśliśmy do garażu i tym samym mamy większy salon, łazienkę powiększyliśmy kosztem gabinetu, tak, że zmieści się w niej kabina prysznicowa, zrezygnowałam z garderób, dzięki temu mam większe pokoje, na strychu mamy jedno okno dachowe i jedno na ścianie garażowej, do garażu dostawiona jest wiata. Dom ma ścianę trójwarstwową (max 25, styropian 10, cegła pełna). Ładnie prezentują się łuki wykonane z cegły i cała elewacja. Dach pokryty jest gontem. WItam, Właśnie kupiliśmy projekt Jupitera II. Interesuje mnie ile kosztowały Was zmiany w projekcie i jaki był koszt rzeczywisty budowy. Czy byłaby możliwość wysłania zdjęć Waszego domu. Pozdrawiam. Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rozaneta 19.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Adaptacja projektu kosztowała około 2500 zł. Całkowity koszt budowy to około 270 tys. zł. Budowę rozpoczęliśmy w 2005 r. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 27.01.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ponawiam pytanie, o osoby budujące Jupitera gdzieś na Podlasiu? Jako ciekawostkę dodam, iż pewna białostocka firma wyceniła mi stan developerski tego domu na 510000 zł netto. W cenie są materiały i robocizna. W tym położenie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts