Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JUPITER 2 pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Gabaryty domu nie zostały w ogóle zmienione. Z garażu dwustanowiskowego zrobiliśmy garaż jednostanowiskowy. Kotłownia ma szerokość 2 m, wejście do kotłowni znajduje się na prawo zaraz przy drzwiach wejściowych. Na wprost drzwi wejściowych jest wnęka, w której będzie się znajdowała szafa.

Jeżeli uda mi się wysłać zdjęcia to będzie wszystko jasne.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obecnie kończymy budowę domu. Wprowadziliśmy sporo zmian do projektu: zrezygnowaliśmy z okien łukowych balkonowych, jedynie zostawiliśmy to od frontu (ładnie się komponuje z łukiem wejściowym), okno w salonie mamy jedno duże 2m na 3m, kotłownię przenieśliśmy do garażu i tym samym mamy większy salon, łazienkę powiększyliśmy kosztem gabinetu, tak, że zmieści się w niej kabina prysznicowa, zrezygnowałam z garderób, dzięki temu mam większe pokoje, na strychu mamy jedno okno dachowe i jedno na ścianie garażowej, do garażu dostawiona jest wiata. Dom ma ścianę trójwarstwową

(max 25, styropian 10, cegła pełna). Ładnie prezentują się łuki wykonane z cegły i cała elewacja. Dach pokryty jest gontem.

WItam,

Właśnie kupiliśmy projekt Jupitera II. Interesuje mnie ile kosztowały Was zmiany w projekcie i jaki był koszt rzeczywisty budowy. Czy byłaby możliwość wysłania zdjęć Waszego domu.

Pozdrawiam.

A.Popielarz

Witam!!!!

Mi też sie podoba Jupiter II. Czy istnieje taka możliwość aby ktoś z Was wysłał mi parę fotek Jupitera ma maila????

• 1 month później...
Gość aśka_wlkp

Witam,

Chciałabym dołączyć się do próśb o wysłanie zdjęć z Jupitera II, jesteśmy prawie zdecydowani na ten projekt, ale pewne kwestie dotyczące np.: schodów czy pomieszczeń na pietrze są trudne do "wyczucia". Może osoby, które są na etapie wykańczania lub już mieszkania mogłyby mi pomóc wysyłając zdjęcia na poniższy adres e-mail lub ogólnie dostępną galerię.

Z góry dziękuję

Asia

[email protected]

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Jestem zdecydowana na wybudowanie Jupitera jednak chciałabym jeszcze obejrzeć go na żywo. Jeśli ktoś z okolic Radomia lub Warszawy jest w trakcie budowy lub już wybudował proszę o kontakt.

Ewentualnie jeśli ktoś ma zdjęcia to proszę wysłanie na maila:

michalw333(małpa)gmail.com

• 2 weeks później...

Jestem zdecydowana na wybudowanie Jupitera jednak chciałabym jeszcze obejrzeć go na żywo. Jeśli ktoś z okolic Radomia lub Warszawy jest w trakcie budowy lub już wybudował proszę o kontakt.

Ewentualnie jeśli ktoś ma zdjęcia to proszę wysłanie na maila:

michalw333(małpa)gmail.com

Ja mam wybudowanego Jupitera. Nie polecam ze względu na koszty. Chyba że ktoś chce zaoszczędzić i potem patrzeć na prostokątne okna w lukarnach, które wcale nie pasują. Wstawić podpory pod dach zamiast oryginalnych elementów stalowych i potem je omijać w pokojach itd.

Pomijając koszty wyszedł bardzo ładnie.[/img]

WItam

Jestem właśnie w trakcie budowy Jupitera II lustro. Właśnie zalełem strop i robię piętro. Zastanawiam się nad zmianą okien łukowych w lukarnach na okna proste (według wyceny którą dostałem trzy okna łukowe kosztują więcej niż wszystkie pozostałe). Czy ktoś może przesłać zdjęcia Jupitera z oknami prostomi zamiast łukowymi?

Druga rzecz nad którą się jeszce zastanawiam to podniesienie ścianki kolankowej. W planie dach wychodzi równo z płytą balkonu. Jeśłi podnosiliście ściankę kolankową to czy po prostu po zmianie dach wychodzi wyżej niż balkony, czy też przedłużaliście krokwie i przedłużaliście dach do poziomu balkonu? Jak to wygląda po takich zmianach? W sumie można zwiększyć wysokość na górze po przez zmianę konstrukcji stropu. Ja zamiast stropu gęstożebrowego o wysokości 25 cm zrobiłem płytę żelbetową o grubości 10 cm i tym sposobem mogłem podnieść ściankę o jeden pustak w zasadzie bez zmiany wysokości dachu. Zastanawiam się jednak czy nie podnieść o jeszcze jeden pustak. Jak to wygląda u Was. Bardzo chętnie obejrzę zdjęcia. Jak wygląda dach w miejscu połaczenia z balkonami?

Czy nikt z sznownych budujących nie zmieniał biegu schodów? Podobno schody, które są w projekcie są bardzo strome i niewygodne. Ja za namową kierownika i znajomych zmieniłem schody na zabiegowe. Mają wychodzić w miejscu garderoby na dole, załmywać się pod oknem i wychodzic na górze, prostopadle do tych orginalnych z projektu. Pod schdami od wejsćia pla Co nuję zrobić schowek na buty itp., a po wyższym biegiem ubikację. Co Wy na to?

Pozdrawiam. Czekam na wszelkie zdjęcia z Jupiterami ak13(małpa)o2.pl

Jupiter II z podniesioną ścianką o 3 pustaki: http://img21.imageshack.us/img21/3725/dsc00047gcw.jpg. Ta ściana straciła najbardziej na wyglądzie. Ściany z balkonami straciły najmniej - dach wychodzi wyżej niż balkony i nie wygląda to źle.

Krokwie nie były przedłużane - i tak trudno jest znaleźć drewno z takimi przekrojami o takiej długości.

Nie zmieniałem schodów i nie są strome.

\rk

• 2 weeks później...
Gość aśka_wlkp

Witam,

Również będziemy budować Jupitera II. Wprowadziliśmy kilka zmian, np. likwidacja kominka zewnętrznego i przeniesienie wewnętrznego na ścianę ze schodami w salonie. Mam tylko wątpliwości, ponieważ komin od kominka na piętrze znajdzie się w łazience dość ogranicza w niej miejsce. Jak rozwiązaliście ten problem, czy w łazience mieści się kabina prysznicowa i wanna?

Pozdrawiam Asia

Jupiter II z podniesioną ścianką o 3 pustaki: http://img21.imageshack.us/img21/3725/dsc00047gcw.jpg. Ta ściana straciła najbardziej na wyglądzie. Ściany z balkonami straciły najmniej - dach wychodzi wyżej niż balkony i nie wygląda to źle.

Krokwie nie były przedłużane - i tak trudno jest znaleźć drewno z takimi przekrojami o takiej długości.

Nie zmieniałem schodów i nie są strome.

\rk

Widzę, ze zrobiłeś podbitkę prostopadłą do ściany. Też się zastanawiam nad tym rozwiązaniem, ale zastanawiam się jak to będzie wyglądać przy garażu. Tam dach przecież wychodzi trochę poza mur. Mógłbyś pokazać zdjęcie ze ścianą boczną garażu. Chodzi mi o wykończenie połaczenia ściany z podbitką.

Rozumiem że dach robiłeś według projektu samonośny, bez żadnych słupów czy inych zmian? Ile wyniosły Cię okucia. Ja jestem na etapie zalewania wieńca i będę zabirał się za więźbę?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Jupiter II z podniesioną ścianką o 3 pustaki:

Widzę, ze zrobiłeś podbitkę prostopadłą do ściany. Też się zastanawiam nad tym rozwiązaniem, ale zastanawiam się jak to będzie wyglądać przy garażu. Tam dach przecież wychodzi trochę poza mur. Mógłbyś pokazać zdjęcie ze ścianą boczną garażu. Chodzi mi o wykończenie połaczenia ściany z podbitką.

Nie mam takiego zdjęcia. Pozioma podbitka kończy się równo ze ścianą - takie rozwiązanie jest wizualnie OK.

Rozumiem że dach robiłeś według projektu samonośny, bez żadnych słupów czy inych zmian? Ile wyniosły Cię okucia. Ja jestem na etapie zalewania wieńca i będę zabirał się za więźbę?

Dach jest samonośny. Elementy stalowe ważyły ~750kg i kosztowały ~4000PLN po odchudzeniu o 2mm blach. Koszt wykonania z blach jak w projekcie był dużo większy, bo nie ma maszyn na których można ciąć blachy o takiej grubości i wymagałoby to cięcia palnikiem. Do tego jeszcze kotwy i klej Hilti za ~700PLN.

rk

Witam wszystkich!

Jestesmy juz po zakupie projektu Jupiter I, jestesmy w trakcie adaptacji. Mamy zamiar wprowadzic takie oto zmiany:

- likwidujemy kotlownie, dzieki tamu uzyskamy wiekszy salon

-likwidujemy drzwi balkonowe z salonu na taras i wstawimy duze rozsuwane drzwi w salonie w miejscu gdzie jest zwykle okno

-likwidujemy kominek zewnetrzny

-powiekszamy lazienke na dole kosztem gabinetu

-przenosimu spizarnie w miejsce ktore zostanie po kotlowni od strony wejcia

-podnosimy scienke kolankowa o max 2 pustaki

-ze strychu robimy dodatkowy pokuj

Zastanawiamy sie nad powiekszeniem okna w jadlani i w kuchni, ale to jescze nie ozstalo ustalone.

Mialbym ograomna prosbe o zdjecia z gotowego juz Jupitera chodzi mi glownie o wnetrze moze wpadloby mi do glowy jeszcze jakies ciekawe rozwiaznie niektorych problemow i pozwoliloby na wykorzystanie przestrzenie w 100%. Niestety nikt w poblizu Elku nie buduje Jupitera wiec nie mam gdzie obejrzec go sobie. :D

Jesli macie jescze jakies ciekawe pomysly na zmiany w Naszmy ulubionym Jupiterze to sie podzielcie, razem napewno uda nam sie wiecej zdzialac. Ja osobiscie jesli bede umial rowniez sluze pomoca. Pozdrawiam wszystkich fanow Jupitera :D