Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JUPITER 2 pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy zamiar wprowadzic takie oto zmiany:

- likwidujemy kotlownie, dzieki tamu uzyskamy wiekszy salon

Kotlownia to takze pralnia i suszarnia, pom. gospodarcze, wiec warto miec do tego celu dedykowane pomieszczenie. Np. poprzez wydzielenie czesci garażu.

-likwidujemy kominek zewnetrzny
Dobry pomysl. Ten kominek jest nierealizowalny.

-powiekszamy lazienke na dole kosztem gabinetu

Lazienka z wyjsciem na jadalnie i salon jest ogolnie slabym pomyslem.

-przenosimu spizarnie w miejsce ktore zostanie po kotlowni od strony wejcia

Moim zdaniem spizarnia ma sens kolo kuchni. Jezeli ma byc dalej to tak samo dobrze to moze byc regał w garażu.

-podnosimy scienke kolankowa o max 2 pustaki

Bedzie ok.

-ze strychu robimy dodatkowy pokuj

A wejscie skad do tego pokoju ? Trzeba do tego uwzglednic konstrukcje dachu.

Zastanawiamy sie nad powiekszeniem okna w jadlani i w kuchni, ale to jescze nie ozstalo ustalone.

Poszerzenie spowoduje wyjscie z obrysem okna niesymetrycznie poza balkon, bo z jednej strony okno to styka sie ze slupem konsktrukcyjnym.

• 2 weeks później...

witam

przymierzamy się do budowy jupitera II

jeśli ktoś ze szczęśliwych posiadaczy tego domku może mi wysłać parę fotek gotowego domku, w środku i na zewnątrz, oraz opis zmian jakich można dokonać, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

[email protected]

• 1 month później...

Witam

Również urzekł mnie projekt Jupitera II i obecnie jestem już na etapie budowy (stan 0) - zrealizowany. Zmiany, które wraz z żoną zakładamy na dzień dzisiejszy to:

- usunięcie kominka zewnętrznego,

- usunięcie witryny prowadzącej z salonu na ogród obok kominka wewnętrznego,

- usunięcie dwóch okien dachowych nad garażem od strony frontu (u nas to strona północy, więc i tak słaby pożytek),

- przenieśliśmy łazienkę na parterze w miejsce pomieszczenia gospodarczego (ścianka działowa na wysokości drzwi z domu do garażu),

- miejsce po ubikacji według projektu zostawiliśmy jako część otwartą - na razie,

- poszerzyliśmy drzwi wyjściowe z salonu na ogród,

- z pomieszczenia nad garażem planujemy zrobić pokój gościnny,

- ścianka kolankowa o jednej pustak do góry (garderoby zgodnie z projektem służą do ukrycia skosów z tego powodu są trudne w adaptacji i pewnie w praktyce też),

- zastanawiamy się nad drzwiami do łazienki na piętrze z sypialni jednocześnie chcemy zostawić też drzwi z korytarza,

Cóż chyba to wszystko, co mi na myśl przychodzi. A i jeszcze jedno warto dodać jesteśmy totalnymi laikami w sferze budowlanej mamy generalnego wykonawcę, który za nas ma martwić się wszystkim problemami. Jak wyjdzie to się okaże postaram się raz na jakiś czas wrzucić i co tam dalej. Planowany czas zakończenia prac zima 2010.

Pozdrawiam wszystkich odważnych prowadzących swoje budowy. Jakby coś jestem dostępny pod mailem [email protected].

P.S.

Podziękowania i pozdrowienia dla Pavelc z okolic Tarnowa, który udostępnił swojego już skończonego pięknego Jupitera I dzięki czemu decyzja o wyborze projektu była dziecinnie prosta.

Witam

Również urzekł mnie projekt Jupitera II i obecnie jestem już na etapie budowy (stan 0) - zrealizowany. Zmiany, które wraz z żoną zakładamy na dzień dzisiejszy to:

- usunięcie kominka zewnętrznego,

- usunięcie witryny prowadzącej z salonu na ogród obok kominka wewnętrznego,

- usunięcie dwóch okien dachowych nad garażem od strony frontu (u nas to strona północy, więc i tak słaby pożytek),

- przenieśliśmy łazienkę na parterze w miejsce pomieszczenia gospodarczego (ścianka działowa na wysokości drzwi z domu do garażu),

- miejsce po ubikacji według projektu zostawiliśmy jako część otwartą - na razie,

- poszerzyliśmy drzwi wyjściowe z salonu na ogród,

- z pomieszczenia nad garażem planujemy zrobić pokój gościnny,

- ścianka kolankowa o jednej pustak do góry (garderoby zgodnie z projektem służą do ukrycia skosów z tego powodu są trudne w adaptacji i pewnie w praktyce też),

- zastanawiamy się nad drzwiami do łazienki na piętrze z sypialni jednocześnie chcemy zostawić też drzwi z korytarza,

Cóż chyba to wszystko, co mi na myśl przychodzi. A i jeszcze jedno warto dodać jesteśmy totalnymi laikami w sferze budowlanej mamy generalnego wykonawcę, który za nas ma martwić się wszystkim problemami. Jak wyjdzie to się okaże postaram się raz na jakiś czas wrzucić i co tam dalej. Planowany czas zakończenia prac zima 2010.

Pozdrawiam wszystkich odważnych prowadzących swoje budowy. Jakby coś jestem dostępny pod mailem [email protected].

P.S.

Podziękowania i pozdrowienia dla Pavelc z okolic Tarnowa, który udostępnił swojego już skończonego pięknego Jupitera I dzięki czemu decyzja o wyborze projektu była dziecinnie prosta.

• 4 weeks później...

Witam

Miesiąc temu rozpoczelismy budowe jupitera wprowadzilismy klika zmian podzielilismy garaz robiac z niego jednostanowiskowy, a w drugiej czesci kotlownia i pralnia jako dwa pomieszczenia. Zlikwidowalismy witryne kolo kominka powiekszylismy wyjscie tarasowe i okno kuchenne do szerokosci 1,5m powiekszylismy takze lazienko o miejsce na prysznic kosztem gabinetu, i w koncu okno ze starej kotlowni otrzymalo wymiar tego z salonu. Bardzo prosze o sugestie a takze zdjecia z realizacj teraz jestesmy na etapie zalewania fundametow. caly czas zastanawiam sie nad podniesienim scianki kolankowej.

Będe bardzo wdzięczny za zdjeci z realizacji [email protected]

Z poważaniem

Marcin

Witam

Caly czas zastanawiam sie nad podniesienim scianki kolankowej.

Gdy powstaną ściany na dole to można spróbować zbudować z czegoś (np. kilka desek) niby dach. Widać będzie z nałożonymi ściankami działowymi jaka wielkość mają pomieszczenia na poddaszu.

Skraca to czas zastanawiania się nad podniesieniem ścianki kolankowej.

rawes

• 2 months później...

Witam, zamierzam kupić projekt Jupiter II i na wiosnę zacząć budowę. Zastanawiam się jednak czy będzie możliwe zaadoptowanie strychu jako czwartego pokoju na poddaszu, czy skosy na poddaszu nie ograniczają znacznie powierzchni pokoi. Chciałabym zobaczyć jak wyglądają pomieszczenia na poddaszu w już wybudowanym domu oraz wyniki Państwa zmian w projekcie. Będę wdzięczna za wszystkie zdjęcia przesłane na adres e-mail [email protected].

Paulina

Witam, zamierzam kupić projekt Jupiter II i na wiosnę zacząć budowę. Zastanawiam się jednak czy będzie możliwe zaadoptowanie strychu jako czwartego pokoju na poddaszu

Paulina

Nie da się. Skosy są duże. Powierzchnia gdzie stoi się wyprostowanym ma ~2mx2m, przy całości strychu ~4m x 4m.

.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam, zamierzam kupić projekt Jupiter II i na wiosnę zacząć budowę. Zastanawiam się jednak czy będzie możliwe zaadoptowanie strychu jako czwartego pokoju na poddaszu

Paulina

Nie da się. Skosy są duże. Powierzchnia gdzie stoi się wyprostowanym ma ~2mx2m, przy całości strychu ~4m x 4m.

.

Po podniesieniu ścianki kolankowej o dwa pustaki zrobił się u mnie pokój 6x6 (36m2 - drugi salon) Przed ociepleniem mogłem wyprostowany stanąć w samym rogu pokoju. Po ociepleniu 25 cm wełny w pełni wyprostowany mogę stanąć jakieś 30-40 cm od ściany

• 3 weeks później...

Witamy wszystkich Jupiterowców !!!

Jesteśmy zdecydowani na wybudowanie Jupitera jednak chcielibyśmy jeszcze obejrzeć go na żywo. Jeśli ktoś z małopolski jest w trakcie budowy lub już wybudował proszę o kontakt.

Ewentualnie jeśli ktoś ma zdjęcia to proszę wysłanie na maila:

[email protected]

Halo halo czy ktoś z Was może wybudował Jupitera II w woj. opolsim????? Jesli tak to czy istniałaby możliwść pooglądania domku w rzeczywistości?????

nie wiem jak w Opolskim i z jakich okolic piszesz ale akurat od strony południowo wschodniej Wrocławia są dwa Jupitery ;)

pozdrawiam

A możesz podać coś bardziej konkretnie? Miejscowość, ulica, namiary GPS ...

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich !

Ja również dołączam do osób które wybrały JupiteraII, wersja lustrzane odbicie.

W połowie maja 2010 r., mam zacząć budowę.

Większość zmian juz ustalonych z architektem ale nigdy zawiele uwag, rad mądrych ludzi i ...praktykantów czyli szczęśliwych posiadaczy domku.

Zmiany w projekcie można podzielić na 3 grupy, z uwagi na architekturę (wygląd), koszty i względy praktyczne użytkowe.

ARCHITEKTURA

- dom jest bardzo szeroki, aby nadac mu lekkości zetnę narozik dachu nad garażem (niestety to większe koszty i zabieram trochę powierzchni użytkowej)

KOSZTY

- rezygnuję z balkonów (mostki termiczne) aby jednak zachowac wygląd pozostaną okna do podłogi i wypukła balustrada (porte fenetre)

- okna połaciowe zmieniam na wymiary z 78x160 cm do 78x140 (ten wymiar to typowe okno i jest dużo tańsze)

WZGLĘDY UŻYTKOWE, INDYWIDUALNE UPODOBANIA

- cały dom będzie podpiwniczony, wynika to z warunków gruntowych

- schody do piwnicy będa z rogu garażu

- kotłownia idzie do piwnicy

- salon będzie powiększony o kotłownie

- obawiałem się że wejście z wiatrołapu do cześci dziennej będzie wąskim hallem, przesunąłem ścianę nośną i podciąg o 30 cm w stronę salonu. Pokój dzienny jest i tak duży po usunięciu kotłowni.

- rezygnuje z komina przy tarasie

- kominek będzie tam gdzie w projekcie kotłownia

- wc + prysznic w miejscu garderoby

- likwidacja spiżarni, dzięki czemu większa kuchnia

- zamurowana witryny przy tarasie (aby salon był bardziej ustawny)

- okno pomiędzy kuchnia a jadalnia zamieniam na dodatkowe drzwi tarasowe 150 cm

- drzwi balokonowe 150 cm, otwierane tradycyjnie

- wszędzie rolety, również nad oknem z łukiem

- żadnych elementów drewnianych na zewnątrz, więc nie będzie podbitki dachu ani ładnych widocznych krokwi, tylko płyta osb i tynk

Nie wiem jeszcze o ile podnieść ściankę kolankową 1 czy 2 pustaki. Przy 2 boje się, że bryła straci proporcje. Zdjęcia mile widziane mój e-mail [email protected]

Chętnie tez zobaczę domek na żywo np. w Poznaniu, Wrocławiu, Jeleniej Górze, Legnicy czyli na Zachodzie lub Pd. Zachodzie

pozdrawiam

Piotrek

• 6 months później...
Jeśli można prosić o fotografie jupitera będe wdzięczny, również zależy mi na kosztorysie budowy. Planuje z narzeczoną rozpocząć budowę własnie tego domu, można powiedzieć że zakochałem się w nim. Jednak jest problem z ojcem który w pewnej części pomożę w budowie. Muszę mieć jakieś dowody żeby się przekonał i kosztorys z zdjęciami jest niedzowny. Pozdrawiam :)

• 3 weeks później...
Witam! Ja także jestem zakochana w tym projekcie. I mam już zakupionego jupitera2. Jestem na etape załatwiania pozwoleń na budowę, ale mam strasznego stresa co do kosztów budowy. Boję się że chyba trochę przecholowałam. Jeżeli ktoś może przesłać mi zdjęcia z realizacji projektu oraz podać koszty jakie poniósł na budowę domu to proszę o email. A jeżeli jest jakiś szczęśliwiec z woj. Dolnośląskiego, który już ma jupitera i chciał by pokazać swój domek i doradzić coś praktycznego to była bym wdzięczna. Mój emai: [email protected] Pozdrawiam!