Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Macie drzwi na zewnątrz czy do środka?

Drzwi na zewnątrz czy do środka?  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Drzwi na zewnątrz czy do środka?

Recommended Posts

o dziwo nikt z moich znajomych nie ma do wewnątrz

nawet w blokach te do klatki są na zewnątrz

W blokach to nie dziwota.. Przeciez tam i tak ciasno, a jeszcze drzwi do srodka?

:)

Witajcie! :D

No ja jeszcze nie spotkałam mieszkania w bloku coby drzwi otwierały się na klatke schodową-no może tylko u tych , którzy założyli drugą dodatkową parę :lol:

A w domku to co innego gdy jest mały wiatrołap to zawsze drzwi otwierają się na zewnątrz.Raz to nawet całą rodzinką prawie spadliśmy ze schodów taike było dziwne wejście do domku.Strome schody i drzwi na zewnątrz-koszmar :evil: Teraz mi dopiero przypomnieliście to traumatyczne dla mnie przezycie ohhhhhhhh! :D

Pozdrawiam cyla 8)

masz prawo mieć inne zdanie

No i mam :lol:

A o co chodzi we względach p.poż.?

Co za różnica w którą stronę się otwierają?

Ano jak się w chałupie pali to się lepiej z niej ucieka jak drzwi są na zewnątrz, a nie odwrotnie :) to chyba proste:) Do środka lecieć nie polecam, chyba, że zostawisz tam flaszeczkę, co się może zmarnować...

• 1 month później...
Mieszkałem kiedyś na kwaterze w Polanicy i gospodarz nowego domu przeklinał drzwi otwierane na zewnatrz, opowiedział, ze kiedyś jak mocno wiało, to tylko nacisnął klamkę a po chwili biegł kilkanaście metrów goniąc wyrwane z zawiasów drzwi. To chyba logiczne, że w domu drzwi zewnętrze tylko do środka. Mieszkam w w domu z wydzieloną klatką schodową i sporym przedsionkiem, od 30 lat moje drzwi otwierają się do środka i nie widzę żadnych minusów, deszcz nie zacina bo jest daszek i boczne osłony, a nawet kiedy leje to np. goście nie musza się cofać na deszcz kiedy im otwieram.

• 5 weeks później...

Miałam w domu takie podwójne drzwi - rzeczywiście dobrze chroniły zimą przed ucieczką ciepła, szczególnie w miarę upływu czasu, gdy w tych zewnętrznych poszerzały się szpary. Jednak do dziś wspominam udrękę, to naprawdę niewygodne, jak ma się do pokonania dwie klamki.

Prosiłam stolarza, by nowe otwierały się do środka ze względu na szczupłość wiatrołapu i sporą powierzchnię sieni. Zdecydowanie odmówił. Tłumaczył, że w ten sposób utracę gwarancję na ich żywotność. Ponoć sposób montowania uszczelek jest taki, że skraplająca się na zewnątrz para, szron itp spływać będą właśnie w tę uszczelkę, kropla po kropli drążąc potem drewno. Jako że jest rzetelnym rzemieślnikiem, ustąpiłam.

I jeszcze jedno. Pamiętam z dzieciństwa wielkie, ciężkie, dębowe drzwi otwierające się do środka. Tylko że wtedy nie było uszczelek i innych tam bajerów. Drzwi zbite były z grubych desek, no i - choć zdrowe - szorowały posadzkę, spaczyły się.

Mam drzwi otwierane na zewnątrz, co do zawiasów na zewnątrz do których złodziej ma lepszy dostęp to nijak się ma to do logiki ponieważ jak złodziej miałby je rozwalać to woli wejść oknem, poza tym w większości obecnie produkowanych drzwiach są zabezpieczenia przed zdjęciem drzwi po usunięciu zawiasów jak i przed wywarzeniem.

Co do fruwających drzwi to można zamontować ogranicznik, który to zabezpieczy.

A spływająca woda na drzwi też mi nie grozi bo drzwi są wsunięte w ścianę o grubość ocieplenia, czyli 12cm, a do tego jeszcze mam zadaszenie (ganek)

Co do spadających gości ze schodów po otwarciu drzwi, to schody nie mogą dochodzić do samych drzwi, tylko muszą być oddalone od nich o szerokość drzwi plus miejsce, które pozwoli na spokojne stanie przed nimi, jeżeli nie można stanąć z boku otwierających się drzwi.

Tak więc nie przekonują mnie argumenty na korzyść drzwi otwieranych do wewnątrz.

A do tego jeszcze przepisy P.poż.

W blokach nie moga być otwierane na zewnątrz.

Dlaczego?

Klatki schodowe sa tak małe i wąskie, że wychodzac z mieszkania łatwo sąsiadowi nabić guza otwieranymi drzwiami.

W domu mam na zewnątrz.

Dlaczego?

Zimą otwierane drzwi wypychają śnieg na zewnątrz.

Drzwi nie zabierają miejsca w wiatrołapie.

Względy bezpieczeństwa. Wyważyć taranem da się je tylko z wewnątrz (wiem, że łatwiej złodziejowi przez okno. Tym bardziej łatwo, że wywazyc da się je tylko od wewnątrz :wink: :p )

Co do opini, że drzwi na zewnatrz zmuszają gości do schodzenia po jednym lub też kilku stopniach w dół przy otwieraniu drzwi to jest to tylko i jedynie wynikiem braku logiki w projektowaniu wejścia do budynku. Projektowaniu schodów dochodzących wprost do progu bez odpowiedniej powierzchni poziomej umożliwiającej swobodne zrobienie kilku kroków w każdym kierunku.

A zresztą - co kto lubi

Pozdrawiam

Ja mam na zewnątrz. I w mieszkaniu i w domu. I w nowym domu też będę miała na zewnątrz. Nie rozumiem o co chodzi z tą wycieraczką. Ludzie progu w drzwiach nie mają czy co? Przecież drzwi są osadzane nad posadzką a nie szurają po niej...

Zdecydowałabym się na drzwi do wewnątrz tylko wtedy gdyby do domu wchodziło się po stopniach i przy drzwiach nie byłoby miejsca żeby im "ustąpić". Znam takie chałupki gdzie żeby wejść do domu to trzeba z powrotem zejść z dwa stopnie, co by było miejsce na otwarcie drzwi.

Mi wydaje się ze zgodnie z przepisami drzwi zewnętrzne w domu jednorodzinnym powinny być otwierane do wewnątrz. Zerknijcie do projektu.

Jednak u mnie będą na zewnątrz .... :wink: z uwagi na mały przedsionek. Ale u mnie jest o tyle dobrze że wejście mam zadaszone i podest schodów dosyć szeroki.

A ja remontuję dom i niedlugo będę wymieniala drzwi wejściowe (teraz są otwierane do wewnątrz). I nie mogę się zdecydować czy do wewnątrz czy na zewnątrz.:roll: W sieni jest wystarczająco dużo miejsca żeby byly do wewnątrz. Na zewnątrz jest spory ganek więc nie zmiotę gości na schody coby drzwi im otorzyć. W starych chatach są drzwi otwierane do wewnątrz a w nowych na zewnąrz. Moja jest stara. Może wiekiem domu się będę kierować i architekturą w rejonie? Albo rzucę monetą? :roll:

• 3 weeks później...