Rafał Kamrowski 05.10.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 mam pytanie , Jestem na etapie wyboru projektu , czy ktoś z państwa budował już WILCZE ŁYKO ....., czy wiecie coś o minusach tego projektu .Dziekuję za każdy komentarz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 05.10.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 ? ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 05.10.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 To jest upatrzone Wilcze łyko Rafała Bardzo mi się podoba. Na działkę z wjazdem od północy lub wschodu OK. Zwarta bryła, funkcjonalne rozplanowanie wewnątrz. Z zewnątrz też ładny. Jedynie bardzo małe pomieszczenie gospodarcze jest na minus. No, ale można wydłużyć garaż i tam coś przechowywać. Juz dawno odkryłam ten projekt, tylko zupełnie nie pasuje mi do "stron świata". A widziałeś Demeter ? Albo Morfeusza ? Tez ciekawe, chociaż troszkę większe. A co myslisz o BM-103 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 17.03.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Witam...Jestem zainteresowana projektem Muratora - Wilcze łyko. Czy ktoś pokusił się już o ten projekt ? Może ktoś mógłby mi coś na ten temat powiedzieć. I co ze stropem - wolałabym mieć betonowy - jak to się ma do kosztów? ile kosztuje ten domek pod klucz ? Czekam na cenne informacje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 17.03.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Wpisz w przeglądarkę nazwę tego projektu, bo co jakiś czas sie przewija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 18.03.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Nie wiem dlaczego dzisiaj rozpoczynasz kolejny wątek z tym samym pytaniem, zamiast poszukać, co juz wczesniej o tym napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 28.07.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Nie mam na razie nic. Czy ktoś budował taki dom, czy jest ładny, funkcjonalny itd.? Co wykonam za 100 tys., czy wprowadzę się do wykończonego jedynie parteru (reszta w przyszłości)? Ewentualnie przybliżona wycena (średnie ceny z tendencją do niższych ) za poszczególne etapy: fundament, ściany, dach, itp. Jestem na razie totalnym laikiem i nie bardzo się jeszcze orientuję w cenach i w ogóle w budowie domu. Acha, rejon to 60 km od W-wy w kierunku na północ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 28.07.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Domek jest tutaj Czy ładny, to sam siebie musisz zapytać. Każdy ma inny gust. Mi się podoba. A czy funkcjonalny? Na pierwszy rzut oka uwaga: kuchnia zamknięta a na dodatek daleko od jadalni! Żeby zanieść np. talerz zupy to trzeba wejść przez jedne drzwi do przedpokou, a potem przez kolejne do części pokoju dziennego, minąć schody i dopiero do stołu...Bez sensu według mnie... Góra ok. mało korytarzy a dużo przestrzeni użytkowej. Chociaż założę się, że Kroyena zaraz się doczepi do wanny pod skosem A tak w ogóle to spróbuj skorzystać z opcji "szukaj" i wpisz "C12", albo "wilcze łyko" coś już o tym domku było. A gdzie dokładniej się będziesz budował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 28.07.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Nawet w tej chwili nie mam działki ale już myślę o projekcie. Ten przypadł mi do gustu. Okolice Pułtuska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.07.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Na parterze to chyba ciezko z tego prysznica korzystac bedzie , no chyba ze masz 150cm wzrostu....... pod schodami....bez sensu. Moze drobny detal ale kierunek otwierania drzwi to chyba niezle zakrecony architekt wrysowal, drzwi na parterze do pomieszczen 5 i 6, trzeb je obchdzic cale. Na poddaszu po co niby te 4.4 m2 holu? Przeciez te drzwi do pokoi mozna zrobic o prawie metr w prawo na czym zyskaja pokoje, a hol to i tak tylko holl. Schody zabiegowe , nie sa najwygodniejsze w uzytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 30.07.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Ale czy za 100 tyś. wprowadzę się do wykończonego jedynie parteru czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.alina 08.08.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Przeglądamy projekty i szukamy kogoś kto może się skusił na ten projekt. http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_95_8.jpeghttp://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_95_9.jpegDom wolnostojący z możliwością bliźniaczenia, z poddaszem użytkowym, z garażem, z kominkiem Zmień widok Pokaż rzuty http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_95_3.jpeg1. przedsionek 2,5 m² 2. hol 3,9 m² 3. kuchnia 9,7 m² 4. pokój dzienny 32,0 m² 5. łazienka 3,5 m² 6. pomieszczenie gosp. 2,9 m² Razem: 54,5 m² 7. garaż 19,5 m² 8. taras 3,5 m² http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_95_16.jpeg 9. schody 3,9 m² 10. sypialnia 11,6 m² 11. hol 4,4 m² 12. łazienka 6,4 m² 13. sypialnia 8,2 m² 14. sypialnia 8,4 m² 15. sypialnia 6,8 m² Razem: 49,7 m² 16. balkon 3,5 m² Powierzchnia domu (h>1,90) m 104,20 m² Powierzchnia netto 148,90 m² Powierzchnia zabudowy 91,70 m² Kubatura 549,60 m³ Minimalne wymiary działki 19,3 x 18,4 m Kąt nachylenia dachu 48° Wysokość domu w kalenicy 8,16 m Wysokość parteru 2,53 m Wysokość poddasza/piętra 0,60 - 2,53 m Garaż/wiata (liczba stanowisk) 1 Kominek tak Liczba pokoi 5 Minimalne wymiary działki bez tarasu 19,3 x 17,2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 08.08.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Nieskąplikowany i prosty w budowie, oprócz schodów zabiegowych, ale to nie problem. Wady:-ciemna łazisnka i kotłownia na dole,- ni w pięć ni w przypiął ściana z przewodem kominowym idąca przez łązienkę na piętrze, co wg mnie całokowicie ją rozkracza, jeśli chodzi i sensowne ułożenie urządzeń (bierz poprawkę, że będziesz miał skośny sufit)- brak wejścia z garażu do domu, niektórym się takie wejście nie podoba ze względu na spaliny wchodzące do domu (przesada), ale móc wejść do garażu po narzędzie albo inny szpargał bez brodzenia po śniegu, albo wypakować samochód w deszcz suchą nogą, to spora zaleta Ale generalnie może być.Mi się nie podoba wizualnie, ale to rzecz gustu, poza tym widziałem mniej funkcjonalne domy.Jak się na niego decydujesz, to zrezygnuj z drzwi do pokoju dziennego z pomieszczenia 2, bo i tak nie będziesz go używać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniamania 10.08.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Podobało mi się wilcze łyko ale wybrałam Marysię z domu na horyzoncie.W wilczym łyku nie ma drugiego pokoju na dole a w Marysi zrobilam z garazu pokoj.Ale ogolnie fajny domek i dlugo myslalam ze wlasnie bede ten projekt realizowac.Troche malo miejsca na półki z ksiazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilk1 12.08.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 WitajBuduję Wilcze łyko (w przyszłym tygodniu kładę dachówkę). Jednak dość gruntownie przerobiłem projekt:1.Częściowo podpiwniczyłem dom, przenosząc też tam piec gazowy.2.Pozamieniałem miejscami łazienkę na parterze z pomieszczeniem gospodarczym.3.W miejscu tego drugiego zrobiłem zejście do piwnicy i przejście do garażu.4.zamiast cudacznego daszku zrobiłem mały ganeczek, co zwiększyło mi hol (ganek zamiast wiatrołapu w holu)5.Poszerzyłem dom o jeden metr (nie po pól metra na stronę, a metr dla kuchni i salonu.6.Schody nie są w salonie a w holu7.Strop zmieniłem na monolit8.ścianki kolankowe podniosłem na cztery pustaki (ruchy te zwiększyły mi znacznie pomieszczenia na poddaszu9.I jeszcze jedna rzecz- gdybym wcześniej zauważył – poszerzyłbym garaż o jeden pustak – jest troszkę ciasny.Jak na razie wychodzi przytulny, dość funkcjonalny i mam nadzieję nie drogi domekPowodzenia Wilk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltan 04.10.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Witam! My właśnie kupiliśmy projekt i zaczeliśmy załatwiać formalności związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę (działkę już mamy). Chętnie przyłączę się do grona osób budujących "wilcze łyko" w celu wymiany doświadczeń. Chciałbym również nawiązać kontakt z osobami, które już ten dom wybudowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi_ngwinek 14.10.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Właśnie w tej chwili wylewają mi ławy fundamentowe tego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oska 15.01.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Ja przymierzam sie do budowy baaaardzo podobnego domku "Dom na wzgórzu 4" z Archonu. Ciekawia mnie koszty? Mam nadziję że 220 000 pod klucz to wystarczy, jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilk1 15.01.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Wszystko zależy od standardu wykończenia, Waszego wkładu pracy i jeszcze kilku innych „indywidualnych” czynników. Ponoć na Podkarpaciu budowlanka jest trochę tańsza. Z tego co zdążyłem się zorientować, to chcecie dodatkowo podpiwniczyć, a to też trochę przedroży koszty. Nie szalejcie na początku, a niespodzianki i wykończenie łatwiej zniesiecie.Swoje „Wilcze Łyko” w połowie podpiwniczyłem i dokonałem kilku zewnętrznych i wewnętrznych przeróbek (oczywiście uzyskując stosowne zezwolenia) i nie wiem czy jest to jeszcze to samo „Wilcze Łyko”.Życzę powodzenia i optymizmu.http://foto.onet.pl/upload/5/25/_569535_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/1/0/_569536_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oska 16.01.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Zmieniliśmy plany, nie podpiwniczamy domu tylko zrezygnowaliśmy z garażu na rzecz kotłowni i pomieszczenia gospodarczego, ponadto podnosimy ściankę kolankową o 1 pustak zarówno na poddaszu jak i w pokoju nad garażem. Dokonaliśmy jeszcze kilak zmian np. zamiast daszku nad wejściem zrobiliśmy mały balkonik, 1 z pokoi przeznaczamy na garderobę, powiększamy łazienkę. Na dzień dzisiejszy mamy kupione pustaki siporex na cały dom - kupowane w grudniu 5,616zł, cegły, cement, drewno na więźbę 3,500zł, oraz okna i drzwi plastiki w okleinie dwustronnej złoty dąb - 6200zł. Nie wiem jak się ceny mają w pozostałych regionach kraju - w podkarpackim maja się jak powyżej. Ekipa która stawia dom od fundamentów łącznie z dachem bierze 15,000zł - to chyba nie dużo ( a ekipa dobra i sparwdzona), architektowi zapłaciłam jak do tej pory najwięcej w porównaniu do wykonanej pracy: projekt zagospodarowania terenu 600, adaptacja projektu domu ze zmianami 1500, adaptacja wew. inst.elektrycznej 150, adaptacja wew. inst. wodno-kanal i CO 300, projekt przyłącza elektrycznego głównego 300, projekt przyłacza kanalizacji 250, projekt przyłącza wody 250, uzgodnienia i opinie do projektu 150 - co daje kwotę 3500 zł - a efektów ani widu ani słychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts