Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mrozy, moc pieca a temp. zasilania

Recommended Posts

Zalozmy ze po obliczeniach/z projektu mamy informacje ze nasz dom potrzebuje pieca o mocy np X KW

zalozmy ze decydujemy sie na kondensta, przewymiarowujemy grzejniki badz jedziemy na samej podlogowce... montujemy piec o mocy X (lub niewiele wiekszej).. przychodza mrozy -20 i co jest

Czy nagle sie okazuje ze przy nizszej temp zasilania piec daje tylko np 80% swojej mocy i pozostaje cieply kocyk albo zmiana temp zasilania?

Czy przy nizszej temp zasilania (np 55 w stosunku do deafultowego 75) piec nie powinien byc takze o jakis procent 'przewymiarowany'?

Pozdrowienia,

Przemek

Kondensat może grzać równiez wodę o temperaturze 90 stopni i nie będzie problemu, tylko nie będzie wtedy kondensował (albo będzie kondensował w mniejszym stopniu). Właśnie po to przewymiarowuje się grzejniki, żeby nie podnosić temperatury grzania.

Czyli piec dzieki przewymiarowanym grzejnikom może pracować cały czas z temperaturą umożliwiającą kondensację. Jeśli natomiast nie przewymiarujesz grzejników, to w największe mrozy piec, żeby ogrzac dom musi podnieść temperaturę i dzięki temu nie bedzie kondensował z pełną mocą.

Kondensat może grzać równiez wodę o temperaturze 90 stopni i nie będzie problemu, tylko nie będzie wtedy kondensował

no to jednka jest problem.. chyba ze ktos kupil kondensat dla szpanu a nie oszczednosci

Generalnie o cos innego mi chodzilo... czy piec na nizszej temp zasilania osiaga max moc taka jaka podaje producent (zapewne przy 75)- pewnie nie.... a jezeli nie to o ile % max moc pieca na 55 stopniach jest mniejsza niz na 75?

Przemek

Kondensat może grzać równiez wodę o temperaturze 90 stopni i nie będzie problemu, tylko nie będzie wtedy kondensował

no to jednka jest problem.. chyba ze ktos kupil kondensat dla szpanu a nie oszczednosci

Generalnie o cos innego mi chodzilo... czy piec na nizszej temp zasilania osiaga max moc taka jaka podaje producent (zapewne przy 75)- pewnie nie.... a jezeli nie to o ile % max moc pieca na 55 stopniach jest mniejsza niz na 75?

Przemek

Czy mógłbyś juz przestać z tym "szpanowaniem"czy nawet "głupotą" itp..??

Małe sprostowanie ... nie piec a kocioł...

Co do mocy podawanej przez producenta, nigdy się jej nie uzyska w warunkach powiedzmy domowych, niezależnie od rodzaju kotła bo dom czy tez mieszkanie to nie laboratorium :wink: a przecież w takich warunkach właśnie są dokonywane badania i pomiary.

Co do mocy podawanej przez producenta, nigdy się jej nie uzyska w warunkach powiedzmy domowych, niezależnie od rodzaju kotła bo dom czy tez mieszkanie to nie laboratorium :wink: a przecież w takich warunkach właśnie są dokonywane badania i pomiary.

Krotko... wiesz czy nie wiesz? Trzeba czy nie wybierac kociol (popularnie zwany przez laikow piecem gazowym) mocniejszy jezeli z gory zaklada sie, ze bedzie on chodzil np. na 55 a nie na 75?

i aby zakonczyc dla Ciebie drazliwy temat 'szapnu'

- jezeli ktos kupuje kondensata z mysla o zaoszczedzeniu i faktycznie tak bedzie - oszczedza

- jezeli ktos kupuje kondesata wiedzac ze i tak mu sie on nigdy nie zwroci (w stosunku do powiedzm z zamknieta kom. spalania) ale robi to bo sasiedzi/koledzy z pracy itp taki maja i czuje ze nie moze byc 'gorszy' (a moze chce byc 'lepszy'?) i chce przylaczyc sie do towarzyskiej dyskusji.. 'a ile Henio Ci 'piec' kondensuje bo ja codziennie mam 2 litry'- robi to dla szpanu

- jezeli ktos kupuje kondensata myslac ze mu sie zworci a jezeli gaz nie podrozeje 10x a kondensat nie pochodzi 30 lat bezawaryjnie to nie ma takiej mozliwosci - popelnia glupote

Przemek

Krotko... wiesz czy nie wiesz? Trzeba czy nie wybierac kociol (popularnie zwany przez laikow piecem gazowym) mocniejszy jezeli z gory zaklada sie, ze bedzie on chodzil np. na 55 a nie na 75?

Przemek

Powiem tylko Tobie jak ja podeszłem do doboru kotła i jego przewymiarowania(czy słusznie to sam oceninsz).... pow. domu 140m2 ze wględu na dobre ocieplenie liczac zapotrzebowanie na poziomie ok 70 w/m2 * pow wychodzi 9.8 Kw. Biorąc pod uwagę że chcę mieć wysoki konfort grzania wody użytkowej doliczę 20% mocy dodatkowo. Wychodzi ok 12Kw .... i teraz zastanówmy się kto by kupił kocioł o takiej mocy ??? Większość z nas mając świadomość o zapotrzebowaniu kupuje kotły o mocy ok 20kw. Kwestja poprawności i ekonomiczności pracy kotła tkwi w zakresie jago modulacji. Dodam jeszcze że do takich może i szacunkowych obliczeń (mało dokładnych) bierze się pod uwagę temp zewn -20 st a takich temp w roku jest niewiele więc jakby uśrednić zapotrzebowanie mocy na dom wyszłoby pewnie ok3-5 Kw czyli obojętnie jakby na to nie patrzeć nie łatwo jest tu dobrać kocioł który by cały czas pracował z maksymalna sprawnością i nie generował zadnych strat a oto jak sądzę najbardziej się Tobie rozchodzi.

Reasumując moim zdaniem nie ma potrzeby dobierania kotła o większej mocy chcąc grzać na wyższych parametrach gdyż posiada on juz wystarczajacy zapas, no chyba że Ty dobierzesz kocioł wg obliczeń z minimalnymi parametrami ( np 50W/m2) bez żadnego zapasu na CWU

No i oczywiście co do "szpanu" pozwól że sie nie wypowiem, bo sądzę że nie ma sensu

Pozdrawiam

wzór na moc wyględa tak:

i wystarczy wykształcenie podstawowe by przeanalizować wzór i wiedzieć że moc nie zależy od temperatury bo,

(90 - 70)*m=(60 - 40)*m=(45 - 35)*2m

generalnie masz racje... poza malym wyjatkiem (raczej nie wystepujacym 'w przyrodzie' ale...) - grzejnik nie oziebi temp do nizszej niz temp otoczenia wiec powiedzmy temp powrotu nie bedzie nizsza od otoczenia a gdy zejdziesz z tempo zasilania do temp otoczenia to z mocy d... blada (ale to czysto akademickie czy podstawowkowe rozwazania)

Mozna wiec przyjac ze przewymiarowujac grzejniki mozna zejsc z temp zasilania nie obnizajac 'max mocy'

Dzieki za wzorek i pozdrawiam,

Przemek

Przemekk74,

jak Cię nie stać na kondenstata, to powiedz a nie dorabiasz teorię, która ma usprawiedliwić fakt, że go nie kupisz.

Ja też nie miałem całej sumy, ale udało mi się rozłozyć to na trzy raty i teraz jestem zadowolony, że mam kondensata.

Być może sprawdzałby mi się równiez piec turbo, ale one też mają pewne ograniczenia jeśli chodzi o długość przewodu do odprowadzania spalin. Każde jego zagięcie skarca jego długość.

Z piecami jak z każdym produktem jest tak, że kupujesz to na co Cię stać.

Np: jeden ma plazmę drugi normalny nawet nie 100 Hz telewizor.

To pierwsze jest bardziej zaawansowane technicznie i już. Tak samo z kondensatami i ich elektroniką. Zobacz ile one urządzeń mają już w sobie bez konieczności dokupowania.

Ja postawilem na tanią kotłownię (SD themaclasic atmo 1f +zasobnik) i dobry wkład kominkowy do ciągłego palenia. Jest gaz , jest tanie drewno (na razie), nie uważam, ze palenie w kominku to kotłownia w salonie, dom 140m, więc kondensat w moim przypadku to chyba zbędny wydatek (choć pewnie nadawałby się, bo cały dół w podłogówce)

A ja przy kupnie kotła miałem wyliczone 9 KW jakie było moje zdziwienie że takiego kotła nie da się kupić. Minimalna moc jaką znalazłem było 21 KW. Ale do ustawienia kotła służy palnik modulowany i instalator ustawił mi ok 12 KW (tak powiedział) Czyli resztę mocy mam z zapasie i gdyby kocioł nie dogrzewał domu to mam wezwać serwisanta i on zwiększy mu moc. Moim zdaniem i tak jest za dużo bo kocioł włącza się na 15-20 sekund i już osiąga zadaną temperaturę a pracuje w zakresie 9,6 -12 KW i mniej nie da się ustawić.

Przemekk74,

jak Cię nie stać na kondenstata, to powiedz a nie dorabiasz teorię, która ma usprawiedliwić fakt, że go nie kupisz.

Ja też nie miałem całej sumy, ale udało mi się rozłozyć to na trzy raty i teraz jestem zadowolony, że mam kondensata.

mnie nie stac na kupno kondensata do domu na ktory takze mnie nie stac bo takiej wlasniej gotowki nie mialem... jeden bank mial i mi ja pozyczyl.. kupilem szereg a teraz go wykanczam

nawiasem mowiac bede mial kondensat (prawd. lodowke wolfa) ze sterowaniem pogodowym, podlogowke z mieszaczem na parterze, cyrkulacje wody... ale mnie w sumie nie stac

a jakby Ciebie bylo stac na piec sterowany przez internet uwzgledniajacy fazy ksiezyca, posiadajacy 3 magnetyzery i majacy wbudowany player mp3 i bedacy jedynie o 100% drozszy i dajacy 2% efektywniejsze spalanie bralbys taki czy bys sie przynajmniej przez chwile zastanowil? No stac Ciebie!

te 100hz przy telewizji nadajace 50hz z przeplotem (realne 25) to troche tak jak 3tloczkowe hamulce i nacinane tarcze w syrenie.. ale to temat nie na grupe

To pierwsze jest bardziej zaawansowane technicznie i już. Tak samo z kondensatami i ich elektroniką. Zobacz ile one urządzeń mają już w sobie bez konieczności dokupowania.

a co mnie to obchodzi czy tam siedzi 20 procesorow czy 2 tranzystory, dioda i potencjometr? interesuje mnie niezawodnosc, oszczednosc, mozliwosc swobodnego sterowania tym.. im mniej czesci tym mniejsze prawd nawalenia

Jaka jest wartosc dodana w stosunku do pieca z zamknieta komora spalania poza efektywniejszym spalaniem co niektorym zwroci wieksze naklady... a innm nie?

Przemek

Przemek sorry ale nie potrafię cię zrozumieć...

próbujesz szukać "dziury w całym" mimo że już zdecydowałeś co do wyboru kotła. Do tego mówisz że Cię nie stać na niego ... skoro kupujesz tzn że Cię stać i koniec, a że bierzesz kredyt to nic nie zmienia, skoro po analizie stwierdzasz że stać Cie na spłatę raty to stać Cię jednak na kocioł o którym piszesz - nie wiem po co takie zamieszanie wokół tematu...

wzór na moc wyględa tak:

Q=m*cp*(tz-tp)

gdzie:

Q to moc

m - strumień masowy

cp - ciepło właściwe (stała)

tz - temperatura zasilania

tp - temperatura powrotu

i wystarczy wykształcenie podstawowe by przeanalizować wzór i wiedzieć że moc nie zależy od temperatury bo,

(90 - 70)*m=(60 - 40)*m=(45 - 35)*2m

Przepraszam, że zwrócę Tobie uwagę: moc kotła jest funkcją prawej stony równania a co za tym idzie poszczególnych jego zmiennych. Kocioł możemy regulować ilościowo - poprzez zmianę przepływu na pompie lub jakościowo poprzez zmianę temperatury zasilania. Zauważ, że w sezonie grzewczym masz większe temperatury zasilania i nieliniowo zwiększone temperatury powrotne - instalacja pobiera więcej ciepła użytkowego zwracając je przy wyższej temperaturze. Pozdrawiam.

Przemek sorry ale nie potrafię cię zrozumieć...

to ja Ciebie nie potrafie zrozumiec... Twoja regula wyboru pieca "Z piecami jak z każdym produktem jest tak, że kupujesz to na co Cię stać. "

jest wlasnie najszybsza droga do finansowej wtopy

Przemek

Może jednak zrozumiesz jeśli będziesz czytał ciut uważniej :wink:

.... niestety "pijesz" do niewłaściwej osoby

cyt

Przemekk74,

Być może sprawdzałby mi się równiez piec turbo, ale one też mają pewne ograniczenia jeśli chodzi o długość przewodu do odprowadzania spalin. Każde jego zagięcie skarca jego długość.

Pozdrawiam