Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot VAT-u

wojst

Recommended Posts

Zaczynam liczyć, sprawdzać i mam same wątpliwości, a mianowicie:

1. W "rozporządzeniu" w którym są wymienione symbole PKWiU materiałów dla których VAT sie zmienił, część pozycji ma symbol "ex" co oznacza,że "dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania". Czy zatem jeśli np kupiłem kocioł gazowy i ma on na fakturze symbol 28.22.12-00.75 a w rozporządzeniu jest wymienione "ex 28.22.12" to Vat mogę odliczyć czy niestety... :((( ??

2. Co z materiałami dla których na fakturze nie mam opisanego symbolu PKWiU ??

Cos mi się zdaje ,że niezły szwindel państwo robi z tym odliczeniem....

1. W "rozporządzeniu" w którym są wymienione symbole PKWiU materiałów dla których VAT sie zmienił, część pozycji ma symbol "ex" co oznacza,że "dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu z danego grupowania". Czy zatem jeśli np kupiłem kocioł gazowy i ma on na fakturze symbol 28.22.12-00.75 a w rozporządzeniu jest wymienione "ex 28.22.12" to Vat mogę odliczyć czy niestety... :((( ??

W obwieszczeniu stoi, że materiał budowlany to m. in.

"ex 28.22.12 - Kotły centralnego ogrzewania, z wyłaczeniem kotłów

parowych, pozostałych (PKWiU 28.22.12-00.60)".

Oznacza to, że ze wszystkich rzeczy z grupy PKWiU do zwrotu nie uprawniają tylko kotły parowe pozostałe (00-60); Ty kupiłeś kocioł gazowy (00-75) więc możesz dochodzić zwrotu VAT

2. Co z materiałami dla których na fakturze nie mam opisanego symbolu PKWiU ??

Określenie na fakturze PKWiU nie jest warunkiem dochodzenia zwrotu; wtedy masz jednak mniejszą pewność sprawdzenia, czy materiał kwalifikuje się do zwrotu; jeśli są to jakieś oczywiste rzeczy, np. cegły, bloczki fundamentowe etc., to wtedy śmiało wciągaj te faktury na zwrot; jeśli masz wątpliwości, to postaraj się znaleźć PKWiU (przez sprzedawcę) i wtedy zdecydujesz

Cos mi się zdaje ,że niezły szwindel państwo robi z tym odliczeniem....

Niekonieczne... ustawa jest strasznie niedopracowana (nawet biorąc poprawkę na to co wychodzi z polskiego parlamentu); jest tyle kwiatkufff... ale tak to jest, jak kampania wyborcza za pasem i trzeba rzucić w lud trochę kiełbasy...

zajrzyj też tu