Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek drewniany - problem !

Recommended Posts

Odziedziczyłem mały domek (63 m2 ), działka 670 m. Problem jest tego rodzaju - usytuowany jest bardzo blizko drogi , około 1 m od płotu,no i jest dość mały.Mam zamiar przesunąć go o około 3,5 m w głąb działki i dobudowac z 3m ,a także zaadaptować poddasze co się wiąże ze zrobieniem nowego dachu.Jak można zauważyć będe miał z tym wszystkim TROCHĘ roboty, ale sen z powiek mi spędza jakim materiałem dobudować do drewniaka, i z czego zrobić strop nad całym budynkiem (stary jest do wymiany ).

Może ktoś mi poradzi-czekam z niecierpliwością . z góry dziękuje

Leszek.

Lecho nie przejmuj się jakim materiałem dobudować, to nie ma znaczenia. A jeżeli chodzi o strop, to z uwagi na starszą część, tę istniejącą, najlepszy będzie drewniany.

A tak w ogole to przecież i tak będziesz potrzebował projektu, więc musisz skorzystać z usług projektanta on ci podpowie wszystko.

• 2 months później...

Może się ktoś wypowiedzieć, kto już mieszka kilka lat w domu szkieletowym drewnianym i cos sprawdzonego może na ten temat powiedzieć? Bo jak dotąd to wypowiadają się ludzie, którzy jak sadze tylko przypuszczają o istniejących wadach a nie przechodzą przez to wszystko. Ponieważ stoję przed dylematem takiego domu czy postawić szkielet drewniany czy murowany to proszę o sprawdzone informacje?! I o ogrzewanie również... Jakie ogrzewanie w 70 m2 domu szkieletowym drewnianym z poddaszem /razem 70 m2/ - mały, ale swój?!! Czy można się spodziewać conajmniej 30 letniej dobrej kondycji tego domu? Za takim budowaniem przemawiają dwa aspekty wg mnie: niewiele tańszy.... Jakieś 100.00 Do 200.00 pln na m,2...ale to nie wszystko... Uzysk pow,uzytkowej przy pow. zabudowy 100 m2 jest to Ok 10 m2 - to jakby nie było ładny pokój za darmo! Dobrze wykonany dom w techn.szkieletu drewnianego to myślę ze nie jest zły pomyśl.. Niech ktoś się wypowie, kto to użytkuje!!!! wiem ze lata ostanie dały dużo doświadczenia naszym bobom budowniczym w stawianiu tych domów i dlatego domy sprzed 10 laty mogą mieć nieco więcej wad niż te budowane w latach 2002 i 2003.... Oprócz cienkich i ciepłych ścian mamy również w domach szkieletowych uzysk czasu.. Oczywiście dom szkieletowy położony czy złożony w 2 tygodnie nie może być dobrze złożony. Po rozmowach z firma http://www.abpnet.pl dowiedziałem się ze takie domy musza być pieczołowicie składane/budowane i musi to trwać około 6-8 tygodni!!! Same fundamenty i wybitnie pieczołowicie położona izolacja wymaga 4 tygodni pracy. Odwiedźcie stronę http://www.abpnet.pl wypowiedzcie się na ten temat!!! Co robić??? Dom szkieletowy o pow. 70 m2 pod klucz za 100,000.00....Czy??? 0 Dom z, ytonga ale za to tylko pow.60 m2 pod klucz za 120,000.00

Oba kosztorysy dotyczą oczywiście tego samego projektu LMP26 ze strony http://www.lipinscy.pl cos za cos?! tu szkielet, technologia jakby niebezpieczna dla zatwardziałych tradycjonalistów ale "ciut" taniej.... Za to więcej pow.użytkowej ; albo gazobeton, zawsze jest to mur chociaż nieco droższy i kosztem ok.10 m2 pow.uzytkowej ...Ludzie pogadajcie cos na tym forum o "kanadyjczykach" bo nikt nic nie mówi... zawsze tylko przypuszczenia albo bo sąsiad to ma pęknięcia albo sąsiad narzeka... Mówcie o swoich doświadczeniach!!!! i dodajcie coś o ogrzewaniu takiego małego domu!!!!

pozdrawiam [email protected]

• 16 years później...

Witam

Piszę w tym temacie gdyż też mam problem z domkiem ale w innej kwestii - (Domek drewniany - problem)

Właśnie jakiś 1 miesiąc temu podpisałem odbiór domku drewnianego na zgłoszenie 35m2 + 35m2 poddasza. Ogólnie brakowało mu trochę do idealnego wykonania i do dotrzymania terminu, zależało nam aby można było tam już zamieszkać a poprawki wizualne teść miał sam sobie poprawić.

Dzisiaj się dowiedziałem o dużym (prawdopodobnie - czekam na Waszą opinię) problemie - tzn:

Domek ma elewację drewnianą poziomą pióro - wpust ale pióro jest na dole , wpust u góry - woda może po jakimś czasie się lać.

Teraz moje pytanie - jestem amatorem ale biorę to na logikę - domyślam się że jest to problem - ale jako doświadczeni w tej branży czekam na WASZĄ poradę co najlepiej zrobić? Czy iść na wojnę z wykonawcą i kazać mu to poprawiać, czy próbować to jakoś uszczelniać i próbować aby zwrócił jakąś część pieniędzy - i jaką? i w jaki sposób to uszczelniać? Czy macie może jakieś inne pomysły? - czy może to jednak nie problem? Na koniec napiszę że zależy teściom na mieszkaniu tam do listopada.

Pozdrawiam

Jeśli w Twoim domku wykonawca popełnia błąd w czymś tak oczywistym, to ciekawie jakie tam są jeszcze kwiatki. Jeśli masz duży okap i ryzyko zacinania deszczu jest niewielkie, to się tym nie przejmuj. Pomaluj czymś dobrym i gęstym, co uszczelni te połączenia. Jak woda nawet wcieknie to i odparuje, a przecież za elewacją masz pustkę powietrzną i membranę, więc będzie schnąć. Ogólnie to drobiazg.

orfi

zamiast reklamować jakieś dziwne nie otwierające się strony oraz zastanawiać się na jaszcze bardziej przypadkowymi "kosztorysami" nierealnymi do cen rykowych, odpowiedz sobie sam na pytanie : czy w Polsce mamy dostępne certyfikowane drewno konstrukcyjne ? skąd ono pochodzi i jaka jest jego cena ?

oraz ( dot. kosztorysów reklamowych ) wejdź na stronę GUS :

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/przemysl-budownictwo-srodki-trwale/budownictwo/cena-1-m2-powierzchni-uzytkowej-budynku-mieszkalnego-oddanego-do-uzytkowania,8,1.html

zobacz ile kosztuje wybudowanie 1m2 budynku i zastanów się DLACZEGO ( ? ) skoro ( wg tego co piszesz ) " przebitka " wynosi mniej więcej 1 / 3 szkieletówki do technologii tradycyjnej to nie są realizowane tylko i wyłącznie tzw. " domy szkieletowe " ?

... masz o czym myśleć, a odpowiedzi same się narzucają

orfi

zamiast reklamować jakieś dziwne nie otwierające się strony oraz zastanawiać się na jaszcze bardziej przypadkowymi "kosztorysami" nierealnymi do cen rykowych, ...

orfi to pisał w 2003 roku !

od tego czasu zmieniło się prawie wszystko.

strony się pozmieniały, firmy poupadały, ceny poszybowały.