sebo8877 26.01.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Witam Zastanawiam się nad robieniem wylewki cementowej i trapi mnie jedno pytanie stosunek ilościowy wylewki cementu do piasku to 1:3 ewentualnie 1:4Jak sie ma stosunek ilościowy(objetosciowy) do stosunku wagowego??Identycznie ??? Jakies spostrzerzenia czy uwagi macie moze ??? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 26.01.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Jedna łopata cementu i trzy, cztery łopaty piachu!!! Tak się robi od dziesięcioleci i nie jest mi znana żadna praca doktorska na ten temat... P.S. Czyżby kolejne wcielenie Leona z Katowic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 26.01.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 jeżeli chodzi o masy to 25kg cementu to 19 litrów, z piaskiem jest gorzej, bo jego masa zależy między innymi od wilgotności. Faktem jest że jeżeli zależy ci na dokładnym dozowaniu składników (poza wodą gdyż ta może być wstępnie zawarta w wilgotnym piasku) to do dozowania używa się wiadra 20l. Czyli 25kg cementu -1 wiaderkopiasek 20litrów wiaderko -40kg (jeżeli waży więcej to z powodu wilgoci)woda do uzyskania włąściwej konsystencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 26.01.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 jeżeli chodzi o wylewkę cementową to ja znam stosunek 1:4,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 26.01.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 jeżeli coś namieszałem to podaje dokładne proporcje z przeliczeniu na łopaty:proporcje cementu do piasku żwirowego tak jak napisałem 1:4,5 50kg cementu, 225kg piasku żwirowego=26,28szufli, 16-18litów wody, 0,5 litra dodatku) Kolejnośc dozowanie: 6szufli piasku żwirowego 1worek cementu 50kg 10l wody 0.5 l dodatku (plastyfikatora wg przepisu producenta) 20-22 szufle piasku 6-8 l wody mieszać 3-5 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.01.2006 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Żadne wcielenie Leona - gdziez mi tam do niego. Zastanawiałem się hiptetycznie nad sytuacja żeby przy robieniu wylewki na podlogówke zastosowac technike wagowa w celu uzyskania jedolitej (pod wzgledem uwodnienie - nie przewodnienia) mieszanki. Wiadomym nie od dziś że szufla szufli nie równa - ale wiaderko waiderkowi juz tak tak więc chyba sprawa jest jasna i bedziem wiaderkować na 1:4 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 26.01.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Hmm a moze Taczkowac 2,5 taczki + 2 worki + plastyfikator + woda wedlug uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.01.2006 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Podejrzewam ze życie pokaze cos innego i w kat pojda wiadeka taczki - only łopata Live is brutal Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 26.01.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 jak ja robiłem wylewki to przyszedł mi taki pomysł (już po -pewnie bezsensowny) Zeby w betoniarce mieszać w odpowiednich proporcjach tylko piasek i cement +włókna polipropylenowe +plastyfikator ale nie w płynie. Rozsypać to sobie na podłogę, wyrównać. Póżniej to jakimś spryskiwaczem polewać i wyrónywać. Gdyby to było do zrealizowania mogłbym taką wylewkę zrobić sam bo pololutku naniusłbym sobie taką mieszankę, wypoziomował a dobiero póżniej polewał i jednocześnie wyrównywał. Tak z ciekawości może ktoś wie czy to wogóle miałoby sens bo jak se pomyśle ile sie na męczyłem z wylewką z betoniary zeby to wyrównać wylać itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.01.2006 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 dobry pomysł technicznie = ale wydaje mi się ze technologicznie wylewka nie osiągnie zakłądanej wytrzymałościSebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 13.04.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 jak ja robiłem wylewki to przyszedł mi taki pomysł (już po -pewnie bezsensowny) Zeby w betoniarce mieszać w odpowiednich proporcjach tylko piasek i cement +włókna polipropylenowe +plastyfikator ale nie w płynie. Rozsypać to sobie na podłogę, wyrównać. Póżniej to jakimś spryskiwaczem polewać i wyrónywać. Gdyby to było do zrealizowania mogłbym taką wylewkę zrobić sam bo pololutku naniusłbym sobie taką mieszankę, wypoziomował a dobiero póżniej polewał i jednocześnie wyrównywał. Tak z ciekawości może ktoś wie czy to wogóle miałoby sens bo jak se pomyśle ile sie na męczyłem z wylewką z betoniary zeby to wyrównać wylać itp my jesteśmy przed wylewkami, chcemy je robić sami i przyszedł nam do głowy identyczny pomysł! co wy na to? zda to egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 13.04.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Jaja sobie robicie ?A jaki to problem wysypać z taczki zaprawę i ściagnąć łatą ? Dwa dni wcześniej kładziesz sobie rurki (np: stalowa 3/4") na małych kopczykach betonowych i potem ściągasz łatą zaprawę po tych rurkach.Jeśli chcesz to zacierasz (jeśli mają być płytki to nie polecam) i masz wylewkę równą do 2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 16.04.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A poza cementem jaka jest lepsza wylewka: z samym piaskiem, czy też ze żwirem?Oczywiście piszemy o kręconej w betoniarce, bo do miksokrętawiadomo że sam piasek?Dawał ktoś z was piasek kopany a nie płukany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.04.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Ogólna reguła jest taka: przy danej grubości wylewki musimy stosowactaki żwir do betonu, żeby największe ziarna żwiru nie przekraczaly 1/3grubości wylewki. Tłumacząc prościej: przy grubości 6 cm wylewkiżwir nie grubszy niż 2 cm. Zasada ta dotyczy to każdej grubości warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.04.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A poza cementem jaka jest lepsza wylewka: z samym piaskiem, czy też ze żwirem? Oczywiście piszemy o kręconej w betoniarce, bo do miksokręta wiadomo że sam piasek? Dawał ktoś z was piasek kopany a nie płukany? Najlepsza mieszanka: Piasek do 4 mm- 40% Zwir do 32 mm- 60% Nie jest korzystne, jezeli w piasku jest zbyt duża zawartośc bardzo drobego-do 05 mm piasku. Niestety, nie ma innej metody oceny przydatności mieszanki piasku, jak tzw analiza sitowa, przez przesiewanie piasku przez sita o różnych oczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.04.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A poza cementem jaka jest lepsza wylewka: z samym piaskiem, czy też ze żwirem? Oczywiście piszemy o kręconej w betoniarce, bo do miksokręta wiadomo że sam piasek? Dawał ktoś z was piasek kopany a nie płukany? Najlepsza mieszanka: Piasek do 4 mm- 40% Zwir do 32 mm- 60% Nie jest korzystne, jezeli w piasku jest zbyt duża zawartośc bardzo drobego-do 05 mm piasku. Niestety, nie ma innej metody oceny przydatności mieszanki piasku, jak tzw analiza sitowa, przez przesiewanie piasku przez sita o różnych oczkach. Jak chcesz tego kto bedzie próbował wyrównać wylewkę doprowadzić do szewskiej pasji to stosuj żwir.... Ja natomiast polecam do wylewek piasek , żwir to do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.04.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Geno, wylewka to bardzo szerokie pojęcie. Jasne,że nikt nie będzieładował dużych kamieni do cienkich wylewek. Ja podałem ogólne zasady. Wszędzie tam, gdze jest to mozliwe, zawsze można zastosować beton o takim składzie wypełniacza (żwiru, piasku), żeby uzyskać dobrą wytrzymałość. Dochodzi do tego jeszcze ekonomia- nie warto "na siłę" ładować cementdo zbyt drobnego piasku, po to żeby dochować warunku jegowytrzymalości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 16.04.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Mój wylewkarz nalegał na "żwir" 0-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.04.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Geno, wylewka to bardzo szerokie pojęcie. Jasne,że nikt nie będzie ładował dużych kamieni do cienkich wylewek. Ja podałem ogólne zasady. Wszędzie tam, gdze jest to mozliwe, zawsze można zastosować beton o takim składzie wypełniacza (żwiru, piasku), żeby uzyskać dobrą wytrzymałość. Dochodzi do tego jeszcze ekonomia- nie warto "na siłę" ładować cement do zbyt drobnego piasku, po to żeby dochować warunku jego wytrzymalości. 12 MPa dla wylewki zupełnie wystarczy a zabawa ze żwirem 10,20,30 mm i wyrównywaniem tego...chyba,że ktoś ma łatę wibracyjną ale z racji ograniczeń w pomieszczeniach nie koniecznie musi się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 16.04.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ja odnioslem wrazenie ze pytajacemy chodzi o podbeton a nie o wylewke ale moze odnioslem zle wrazenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts