MarzannaPG 26.01.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Po lekturze wątku o dobrych oknach wiem, że taka klamka jest najlepsza, bo najlepiej spełni antywłamaniowe zdanie. Ale... No właśnie, jest 'ale'. Czy macie takie klamki? Jeśli tak to jak jest z wygodą korzystania z takiego okna? Czy nie szukacie co rusz kluczyka? Nie żałujecie, że takie wybraliście a może klniecie do żywego, że sobie życie utrudnilście? Może lepiej klamka z przyciskiem, trochę gorsza pod względem bezpieczeństwa, ale i estetyczniejsza i wygodniejsza... Pomocy, na dniach mam wybrać okna. Wszędzie w wycenie prosiłam o klamkę z kluczem, ale jako mało zorganizowany i roztrzepany osobnik mam wątpliwości czy jest to dobry wybór ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.01.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 ja mam klamki w oknach na przycisk (zamykanie) i kluczyk (otwieranie) i jeśli chodzi o wygodę to mam mieszane uczucia. Ja bym najchętniej te kluczyki trzymała w zamku w klamce, ale to chyba nie ma logicznego sensu i kluczyki trzba wyjąć (a może się mylę, może ktoś to skoryguje - chętnie przyznam mu rację i przekonam męża;)) kluczyki leżą na parapetach, czasami gdzieś znikają, jak chcę otworzyć okno w pokoju dziecięcym to czasami klnę pod nosem... dobrze chociaż że wentylację mamy mech,. to tych okien nie trzeba za często otwierać...słowem: jerst z tym trochę kłopotu.... a czy ten kłopo przewyższa korzyści - trudno mi to ocenić.pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 26.01.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Może i z kluczykiem jest bezpieczniej, ale miałam takie okna w mieszkaniu, z kluczykiem i z przyciskiem i szlag mnie trafiał za każdym razem jak chciałam otworzyć okno, efekt był taki że powyjmowałam wszystkie kluczyki i leżały sobie na parapecie - mieszkałam sama, ale podejrzewam że jakby były jakieś dzieci, to kluczyki zaraz by zniknęły i można by ich długo szukać nie wiadomo z jakim skutkiem Teraz nie chcę z kluczykiem, bo jest to na pewno coś co mnie bardzo denerwowało, a i tak nie spełnialo swojego zadania, bo skoro wszystkie kluczyki wyjęłam, to oznaczało że zamki były otwarte, więc tak jakby ich nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 26.01.2006 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Właśnie się tego obawiałam. Że w efekcie będę te kluczyki trzymała w zamku albo się będą walały po parapecie... W obu przypadkach skutek antywłamaniowy żaden... Powiedzmy, że na dzień otwieram te kluczyki i chowam a na wieczór jak ten klucznik obchodzę cały dom i zamykam... Rany... Chyba się nie zdecyduję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Kluczyki przydaja się w czasie dłuższej nieobecności. Ale jak każde zabezpieczenie tylko opóźnią moment dostania się złodzieja do domu. Co może mieć znaczenie w przypadku dłuższego dojazdu ekipy interwencyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 26.01.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Mam klamki z kluczykami w oknach balkonowych (zawsze można zamknąć - dzieci, itp.) i przy okienkach na parterze i w piwnicy. Jak ktoś nie chce, może je mieć cały czas otwarte a kluczyki pochowane w szufladzie - a w razie czego można szybko okienka zamknąć wciskając przycisk. Także polecam ze względu na potencjalną możliwość - ja na razie głównie wykorzystywałem to do kontrolowania ekipy, żeby mi na balkon nie wyłaziła (śmieci, deptanie po progu) i nie przeciągała kabli przez okna do piwnicy (otarcia ramy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 26.01.2006 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 O proszę, są zadowoleni... Na razie 'remis' Czy ja dobrze zrozumiałam, że klamka z kluczykiem ma też przycisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 26.01.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Moje mają. Służy do tego, aby zablokować klamkę. Potem, aby otworzyć okno należy posłużyć się kluczykiem. Czyli to tylko takie ułatwienie (zamiast przekręcać klucz jak w zamku by zamknąć okno wciskamy tylko przycisk). Coś jak kłódka automatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.01.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 moje klamki mają przycisk i kluczyk jednocześnie a działa to tak: zamykanie okna odbywa się przez przyciśnięcie przycisku, a żeby takie okno zakmnięte na "przyciskl" otworzyć - trzeba użyć kluczyka. Oczywiście okno zamnkęte zwyczajnie bez użycia przycisku w klamce można też zwyczajnie otworzyć....To jak to w końcu jest z tymi kluczykami w klamce: lepiej je trzymać na parapecie czy w zamku w klamce??Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 26.01.2006 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 moje klamki mają przycisk i kluczyk jednocześnie a działa to tak: zamykanie okna odbywa się przez przyciśnięcie przycisku, a żeby takie okno zakmnięte na "przyciskl" otworzyć - trzeba użyć kluczyka. Oczywiście okno zamnkęte zwyczajnie bez użycia przycisku w klamce można też zwyczajnie otworzyć.... To jak to w końcu jest z tymi kluczykami w klamce: lepiej je trzymać na parapecie czy w zamku w klamce?? Pozdrawiam, gaga2 Z tego co przeczytałam o zabezpieczeniach zrozumiałam, że ani tu ani tu. Kluczyk jest ponoć po to, że jak złodziej wytnie (bo chyba nie wybije np. P4? ) szybę albo jakoś wsadzi łapę w uchylone okno (czy jakiś zakrzywiony drąg) to nie będzie w stanie ruszyć klamką. Jeżeli kluczyk jest w klamce, to istnieje prawdopodobieństwo że go użyje (przekręci), jeżeli leży na parapecie też może go użyć jeśli go dosięgnie/przyciągnie/itp... To chyba tak jak z kluczem w drzwiach. Jak się go uda wypchnąć i wyciągnąć przez szparę pod drzwiami, same drzwi już nie stanowią przeszkody... Zaś w przypadku przewiercenia klamki, sam przycisk już spełni zadanie zabezpieczające - przynajmniej tak to zrozumiałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 26.01.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Żeby nie było problemu w sytuacji zagubienia kluczyka do klamki najlepiej zamówic wszystkie klamki z takim samym nr kluczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 26.01.2006 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 O! A ja myślałam, że to standardowo jest jeden typ klucza do wszystkich zamawianych okien! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 26.01.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Po lekturze wątku o dobrych oknach wiem, że taka klamka jest najlepsza, bo najlepiej spełni antywłamaniowe zdanie. Ale... No właśnie, jest 'ale'. Czy macie takie klamki? Jeśli tak to jak jest z wygodą korzystania z takiego okna? Mam klamki z przyciskiem i kluczykiem i jest to totalne nieporozumienie. Na początku kluczyki zdeponowaliśmy w szufladzie. Co i rusz okazywało się, że nam "się" przycisnął przycisk i trzeba dymać do szuflady po kluczyk. Teraz juz wszędzie kluczyki wiszą na stałe w oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.01.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Ja długo, długo zastanawiałem się nad klamkami z kluczykiem. Ale jak przyszło co do zcego, to okazało się, że ładnych (tzn. takich, co mi pasują) klamek z kluczykiem po prostu nie ma! A jeszcze na domiaar złego zachciało mi się miedzianych! Więc są zwykle, ale za to miedziane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 26.01.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Może się nie znam ale ja to zrozumiałem tak że gość włamując się nie wierci w szybie tylko w ramie okiennej w okolicach zamka i przez tą dziurę obraca klamką. Przy czym podejrzewam że dziura nie jest nawet na wylot (tzn. aż do środka domu) bo i po co? Coś jakby wywiercić dziurę z zewnątrz i dorobić klamkę od zewnątrz (oczywiście nie dokładnie tak ale na potrzeby tego wywodu wystarczy takie przybliżenie). Więc jak nawet taki kluczyk leży na parapecie to do tego typu włamania jest bezurzyteczny. O ile pamiętam mieczotronix stosował patent z przyklejaniem kluczyka do parapetu od spodu gumą do żucia Odnośnie kluczyka i przycisku: są jak rozumiem dwa rozwiązania- w jednym jest przycisk z kluczykiem (przyciskiem blokujesz, kluczykiem otwierasz) oraz drugie z kluczykiem bez przycisku. Oczywiście to drugie jest najbezpieczniejsze bo przypadkowy złodziej nie widzi czy okno zabezpieczone czy nie. W większości przypadków jednak stosuje się przycisk z kluczykiem. Jak zawsze za podniesienie poziomu zabezpieczeń płaci się niewygodą. Każdy musi zdecydować gdzie dla niego leży położenie optymalne. Ja wziołem kluczyk z przyciskiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 26.01.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Nie jestem do końca przekonany, ale coś mi sie kołacze po łbie, że w chwili szczerości technik z Winkhausa ( firma okuciowa - dla niezorientowanych w temacie ) wychlapał się, że tak naprawę wszystkie ich kluczyki robi sie z jednej sztancy - mają ten sam profil. Jeśli dobrze kołacze mi się po łbie, to wystarczy, że złodziej ma w swoim domu okna wyposażone w klamke z kluczykiem tego samego producenta i tzw. dupa w krzakach. A może chodziło jakiś klucz serwisowy, który maja technicy okienni. Tak, czy inaczej, zawsze uważałem to za zabezpieczenie przed dziećmi, a nie przed intruzami.pozdrawiam!pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.01.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Nie jestem do końca przekonany, ale coś mi sie kołacze po łbie, że w chwili szczerości technik z Winkhausa ( firma okuciowa - dla niezorientowanych w temacie ) wychlapał się, że tak naprawę wszystkie ich kluczyki robi sie z jednej sztancy - mają ten sam profil. Jeśli dobrze kołacze mi się po łbie, to wystarczy, że złodziej ma w swoim domu okna wyposażone w klamke z kluczykiem tego samego producenta i tzw. pupa w krzakach. A może chodziło jakiś klucz serwisowy, który maja technicy okienni. Tak, czy inaczej, zawsze uważałem to za zabezpieczenie przed dziećmi, a nie przed intruzami. pozdrawiam! pokar Nie sposób się z Toba zgodzić, bo aby dostać się do zamka trzeba wybić szybę lub ją wyciąć, więc po co wtedy otwierać okno? Klamka z kluczykiem chroni raczej przed próba otwarcia okna z zewnątrz - nawiercając ramę. Sposób dobrze opisał ktoś kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 26.01.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 powiesić kluczyk na klamce [przy samej ramie] od zewnątrz go zupełnie nie widać !!!!!!!!!- sprawdźcie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 26.01.2006 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Bardzo proszę posiadaczy klamek z kluczykiem o przetestowanie powyższej rady i podzielenie się wnioskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.01.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Klamka z kluczykiem jest utrudnieniem dla włamywacza i ochroną dzieci. Klamka z przyciskiem nie utrudni dzieciom otwarcia i wyjścia na balkon, włamanie utrudni. A gdzie przechowywać kluczyk????????? trudno mi powiedzieć, mogę powiedzieć tylko, że gdybym był kobietą to kluczyk trzymałbym ... np w staniku Lub w innych miejscach, przecież kluczyk jest mały, w takim miejscu aby nie miały dostepu np dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts