lyngso 26.01.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Czym sie docieplić styropian czy wełna ?Chodzi mi o dach i elewację zewnetrzną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.01.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Tym co wyjdzie taniej i będziesz to tego mieć lepsze przekonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyngso 26.01.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 No tak ale ostanio gdzies zaslyszalem, ze welna jest bardziej odporan na wszelkiego rodzaju pozary i jest bardziej dzwiekochlonna. Po prostu nie chcialbym wracac do tematu elewacja po np 3 latach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.01.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 No tak ale ostanio gdzies zaslyszalem, ze welna jest bardziej odporan na wszelkiego rodzaju pozary i jest bardziej dzwiekochlonna. Po prostu nie chcialbym wracac do tematu elewacja po np 3 latach.... System 2W? Daj min 15 cm i powinno być ok (nie wiem ile powinno być wełny). Jeśli mieszkasz przy autostradzie to bardziej się martw o dzwiękoszczelne okna. Co do pożaru... z zewnątrz jest małoprawdopodobne, żeby elewacja się zapaliła... Jeśli wierzysz w oddychanie ścian to pozostaje Ci tylko wełna lub ścian 1W bez ocieplenia. Więcej poczytaj - dużo tego już było. Nabierz jakiegoś przekonania i tylko precyzyjnymi pytaniami doszlifuj szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyngso 26.01.2006 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 System 1W z betonu komórkowego 24cm.Wszyscy do okoła docieplaja sie styropianem. Myslalem, że jakies 12cm styropianu powinno wystarczyc i potem uslyszałem o wełnie......Masz rację nie pomyślałem, palić się to raczej od wewnątrz....Do styropianu nabralem podejrzen po tym jak koledze wylazl grzyb na ścianach wewnątrz, a sąsiad z naprzeciwka ma zaroszone okna od wewnatrz mimo że jeszcze nawet ogniska w domu nie rozpalil (teraz mu to pewno zamarzło....)Co prawda mam jeszcze parę miesięcy na docieplenie ale nauczony doświadczeniem trzeba te sprawy wykonawczo-materiałowe załatwiać prędzej......Ale do dachu to wełna ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.01.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 System 1W z betonu komórkowego 24cm. Wszyscy do okoła docieplaja sie styropianem. Myslalem, że jakies 12cm styropianu powinno wystarczyc i potem uslyszałem o wełnie...... Masz rację nie pomyślałem, palić się to raczej od wewnątrz.... Do styropianu nabralem podejrzen po tym jak koledze wylazl grzyb na ścianach wewnątrz, a sąsiad z naprzeciwka ma zaroszone okna od wewnatrz mimo że jeszcze nawet ogniska w domu nie rozpalil (teraz mu to pewno zamarzło....)Co prawda mam jeszcze parę miesięcy na docieplenie ale nauczony doświadczeniem trzeba te sprawy wykonawczo-materiałowe załatwiać prędzej...... Ale do dachu to wełna ?? Pozdrawiam jak nie zrobisz odpowiedniej wentylacji to i wełna cię nie uratuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyngso 26.01.2006 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Mysle ze bedzie dobra, z kazdej lazienki, kuchni, garazu, ciagow komunikacyjnych mam otwory wentylacyjne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.01.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Mysle ze bedzie dobra, z kazdej lazienki, kuchni, garazu, ciagow komunikacyjnych mam otwory wentylacyjne Pozdrawiam a nawiewne też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.01.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Dokłądnie tak jak pisze Majka - roszenie i wilgoć to wynik złej wentylacji a nie materiału an ocieplenie. Ja osobiście mam wełnę, ale wynika to z moich subiektywnych odczuć, do tego mam ścianę 3W więc ta wełna nie jest tak droga jak do 2W.Najlepiej by było gdybyć zaczął od zbierania ofert i porównania cen. To da Ci lepszy wgląd na rynek i może pomoże podjąć dezycje. Do do roszenia okien. W zasadzie przy obecnych mrozach w pewnych pomieszczeniach i tak będzie to okresowo występować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 27.01.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Oj tak, u mnie w łazience po kąpieli lub wywieszeniu prania tak czy siak teraz okno zamarza. Dopiero po 12-16 godzinach odpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyngso 27.01.2006 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Porownywalem pare ofert. Docieplenie wlena jest zdziebelko droszze ale jeszcze w zasiegu naszych mozliwosci finansowych. Zastanawiamsie tylko jak to sie ma pozniej w praktyce czy to jest tak samo jak docieplenie styropianem ale welna ma jeszcze doatkowe kozysci. Chodzilo mi tez o jakies opinie forumowiczow na tentemat bo w sumie 3 czy 4k wiecej w skali calego domu to koszt nie za duze ale jesli dzieki temu mozna miec jakies doatkowe korzysci to mysle ze jest to warte rozwazenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 27.01.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Chodzilo mi tez o jakies opinie forumowiczow na tentemat bo w sumie 3 czy 4k wiecej w skali calego domu to koszt nie za duze ale jesli dzieki temu mozna miec jakies doatkowe korzysci to mysle ze jest to warte rozwazenia. 1. Lepsza izolacja akustyczna (jeżeli nie mieszkasz przy ruchliwej drodze, lotnisku, linii kolejowej, etc. - bez znaczenia) 2. Gryzonie w wełnie sie nie zadomowią (w styropianie problem eliminuje listwa startowa) 3. Oddychanie ścian ??? 4. lepsze samopoczucie, bo wełna jest "lepszym" materiałem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.01.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 1. Lepsza izolacja akustyczna (jeżeli nie mieszkasz przy ruchliwej drodze, lotnisku, linii kolejowej, etc. - bez znaczenia) 2. Gryzonie w wełnie sie nie zadomowią (w styropianie problem eliminuje listwa startowa) 3. Oddychanie ścian ??? 4. lepsze samopoczucie, bo wełna jest "lepszym" materiałem ??? Czemu się dziwisz tym ostatnim? Jeśli ktoś w to wierzy to wybór materiału pod to mu nie zaszkodzi a wręcz pomoże. Jeśli wybierzesz styropian i będziesz wierzyć, że powstanie super termos, to możesz w przypadku nadwrażliwości chodzić zimą po domu i z przerażeniem obserwować gdzie się wykrapla woda... Ludzie na tym forum już nie takie "problemy" mieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 27.01.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Raczej dziwię się tym co wydają kilka tys. za lepsze samopoczucie. A zresztą może nie powinnam się dziwić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyngso 28.01.2006 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dzięki bardzo za wszelkie sugestie, moze faktycznie nie ma sie co przejmowac i uderzyć w styropian..... Zreszta jak to mówią "pierwszy dom dla wroga" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 28.01.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 A jeszcze żeby włożyć kij w mrowisko co myślicie o rozreklamowanym "dalmatyńczyku"? Czy wart jest większych pieniędzy i rzeczywiście taki super? Jakie korzyści w stosunku do zwykłego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 28.01.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 To zależy z czego budujesz. Generalnie ściany powinno ocieplać się wełną, żeby nie robić termosu. Jeżeli budujesz z Porothermu, to bezsensem jest ocieplać go styropianem. Traci swoje właściwości oddychania ścian. (zadzwoń do przedstawiciela to ci potwierdzi). poza tym wysoka cena nijak się wtedy ma do ocieplenia styropianem.Wełna jest wiadomo droższa, nie mówiąc o klejach i tynkach mineralnych przepuszczających powietrze.A więc do tańszego materiału np suporex może być styropian, choć to też nie w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 28.01.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 I znowu wraca temat oddychania ścian. To jak to jest z tym oddychaniem? Jak ściany z maxa ocieplę styropianem, a w domu mam wentylację mechaniczną, to ma to jakieś znaczenie (dla "oddychania")? Z drugiej strony jeśli mam dookoła domu ciszę i las to warto inwestować w wełnę? Mnie najbardziej zależy na ciepłym i zdrowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.01.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 To zależy z czego budujesz. Generalnie ściany powinno ocieplać się wełną, żeby nie robić termosu. Jeżeli budujesz z Porothermu, to bezsensem jest ocieplać go styropianem. Traci swoje właściwości oddychania ścian. (zadzwoń do przedstawiciela to ci potwierdzi). poza tym wysoka cena nijak się wtedy ma do ocieplenia styropianem. Wełna jest wiadomo droższa, nie mówiąc o klejach i tynkach mineralnych przepuszczających powietrze. A więc do tańszego materiału np suporex może być styropian, choć to też nie w 100%. twoje teksty swiadcza o tym jak wiele wiesz o budowaniu... stary nie rob se obciachu- tu na forum to juz male dzieci wiedza, ze sciany nei oddychaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.01.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Leoś!Ty się nie śmiej!Mnie się wczoraj trzy ściany udusiły.Jedna leży pod respiratorem.Lukarnę jakoś uratowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts