bingo-ada 28.01.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 29.01.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 twoje teksty swiadcza o tym jak wiele wiesz o budowaniu... stary nie rob se obciachu- tu na forum to juz male dzieci wiedza, ze sciany nei oddychaja Co ty wiesz o budowaniu, jak ty ciągle fundamenty izolujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 29.01.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 I znowu wraca temat oddychania ścian. To jak to jest z tym oddychaniem? Jak ściany z maxa ocieplę styropianem, a w domu mam wentylację mechaniczną, to ma to jakieś znaczenie (dla "oddychania")? Z drugiej strony jeśli mam dookoła domu ciszę i las to warto inwestować w wełnę? Mnie najbardziej zależy na ciepłym i zdrowym domu. Jak masz wentylację mechaniczną to "wal" styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.01.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Jak masz wentylację mechaniczną to "wal" styropian. A czemu styropian? Możesz uzasadnić czym będzie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 29.01.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Lepszy od wełny nie będzie, ale będzie o wiele tańszy i sprawdzi się przy wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.01.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Lepszy od wełny nie będzie, ale będzie o wiele tańszy i sprawdzi się przy wentylacji mechanicznej. No widzisz... z tą ceną to nie zawsze tak bywa jak piszesz. Ja mam wełnę, bo akurat w tym czasie była tańsza... tu należy kierować się albo przekonaniem i nie patrzeć na cenę, albo ceną i szukać okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 29.01.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 To zależy z czego budujesz. Generalnie ściany powinno ocieplać się wełną, żeby nie robić termosu. Jeżeli budujesz z Porothermu, to bezsensem jest ocieplać go styropianem. Traci swoje właściwości oddychania ścian. (zadzwoń do przedstawiciela to ci potwierdzi). poza tym wysoka cena nijak się wtedy ma do ocieplenia styropianem. Wełna jest wiadomo droższa, nie mówiąc o klejach i tynkach mineralnych przepuszczających powietrze. A więc do tańszego materiału np suporex może być styropian, choć to też nie w 100%. Nie no proszę. Litości. mam tanią ścianę z silikatów i tani styropian na ścianie. Mieszkam parę miesięcy. Powiedz albo niech szanowny przedstawiciel protherma powie, czym ściana w moim domu różn się od ściany w kazdym innym domu? Przecież i tak wszystko przykrył tynk ... A mam jakies 10 tysięcy w kieszeni. No chyba że ktoś ma tyle kasy żeby lekką ręką wydać na lepsze samopoczucie. Czyje? Ściany rzecz jasna. Informuję że pod warstwą 15 cm styropianie nie widzę oznak duszenia sie ścian, nie spływa mi woda po ścianach, nie skrapla się woda w oknach (super szczelnych, bez wywiewników żadnych, plastikowych rzecz jasna ...), nie rosną grzyby w kącie ani dom nie gnije. Pieniądze zaoszczędzone na tanim materiale na ściany i na ociepleniu styropianem a nie wełną wydałam na wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Można wydac kupę kasy na wełnę a udusić ściany na śmierć źle działającą wentylacją. No i jak otynkuję na zewnątrz to wydam mniej - bo na tańszy tynk. Poza tym styropian jest chyba łatwiej położyć niz wełnę. Jeśli się chce ocieplać domsamodzielnie albo nie ma zaufania do jakości wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 29.01.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Mieszkam w bloku z płyty betonowej a teraz postawiłem dom z porothermu 44 bez ocieplen. Nie wiem czy sciany oddychaja ale roznica jest wyczuwalna pomimo że i tu i tam jest standartowe CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 29.01.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 To zależy z czego budujesz. Generalnie ściany powinno ocieplać się wełną, żeby nie robić termosu. Jeżeli budujesz z Porothermu, to bezsensem jest ocieplać go styropianem. Traci swoje właściwości oddychania ścian. (zadzwoń do przedstawiciela to ci potwierdzi). poza tym wysoka cena nijak się wtedy ma do ocieplenia styropianem. Wełna jest wiadomo droższa, nie mówiąc o klejach i tynkach mineralnych przepuszczających powietrze. A więc do tańszego materiału np suporex może być styropian, choć to też nie w 100%. Nie no proszę. Litości. mam tanią ścianę z silikatów i tani styropian na ścianie. Mieszkam parę miesięcy. Powiedz albo niech szanowny przedstawiciel protherma powie, czym ściana w moim domu różn się od ściany w kazdym innym domu? Przecież i tak wszystko przykrył tynk ... A mam jakies 10 tysięcy w kieszeni. No chyba że ktoś ma tyle kasy żeby lekką ręką wydać na lepsze samopoczucie. Czyje? Ściany rzecz jasna. Informuję że pod warstwą 15 cm styropianie nie widzę oznak duszenia sie ścian, nie spływa mi woda po ścianach, nie skrapla się woda w oknach (super szczelnych, bez wywiewników żadnych, plastikowych rzecz jasna ...), nie rosną grzyby w kącie ani dom nie gnije. Pieniądze zaoszczędzone na tanim materiale na ściany i na ociepleniu styropianem a nie wełną wydałam na wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Można wydac kupę kasy na wełnę a udusić ściany na śmierć źle działającą wentylacją. No i jak otynkuję na zewnątrz to wydam mniej - bo na tańszy tynk. Poza tym styropian jest chyba łatwiej położyć niz wełnę. Jeśli się chce ocieplać domsamodzielnie albo nie ma zaufania do jakości wykonania. Chyba się nie rozumiemy, albo próbujecie mnie sprowokować do czegoś. załuję, ze użyłem słowa "oddychanie ścian", bo od tego się zaczęło. Zapomnijcie o tym. Piszesz że masz wentylację mechaniczną. [[[[i bardzo dobrze]]]] Piszesz że masz tanie ściany [[[i bardzo dobrze]]]] I piszesz do tego że masz ocieplone ściany styropianem [[[i bardzo dobrze]]]]] Właśnie, ja chciałem powiedzieć, że nie warto wydawać więcej pieniędzy na drogie materiały budowlane (chodzi mi o ściany zew), jeżeli są one ocieplane styropianem (tak jest w przypadku porothermu). Jeżeli ściany "są w styropianie" i użyto wentylacji mechanicznej, baaaa z odzyskiem ciepła no to już lepiej być nie może. Jeżeli użyto porothermu i ocieplono wełną mineralną to też już lepiej być nie może. Koniec. Amen. zrozumieli bacę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 29.01.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 A jaka jest róznica w cenie wełny a styropianu . Podejrzewam że koszt robocizny będzie podobny chyba że się myle to wyprowadzcie mnie z błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 29.01.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 a już myślałem że chodzi o porady psychologa lub życiowe a tu znów wełna lub styropian ... kocyk ... przede wszystkim i nie czym? tylko kim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyngso 30.01.2006 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Uff.... faktycznie to temat rzeka. Wełna i styropian tez potrafi podzielic ludzi Z wypowiedzi na forum widze ze nie ma co sie ladowac w welne tylko docieplac sie styropianem. W zwiazku z tym mam dodatkowe pytanie, jaka grubosc ? Moj wykonawca stwiercil ze na 24cm suporexu wystarczy 12cm styropianu, a moze grubiej...? Bede wdzieczny za sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 30.01.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Jeżeli użyto porothermu i ocieplono wełną mineralną to też już lepiej być nie może. A w czym ta ściana jest lepsza (poza tym, ze jest - strzelam- 2 razy droższa) od mojej z gazobetonu i styropianu ??? Co do odpowiedzi na pytanie ile tego styropianu to powiem tak : Aby spełniec wymagania normy a więc, by współczynnik przenikania ciepła był mniejszy niż 0.3 faktycznie wystarczy 12cm. każdy dodatkowy cm to realne zyski na kosztach ogrzewania, ale dodatkowe koszty inwestycji. W którym miejscu (przy jakiej grubości) zyski przewyższają koszty zależy do bardzo wielu czynników (czym bedziesz grzac, jak duzy dom budujesz, jakie będziesz miał okna, wentylacje itp.). Dletego na pytanie ile tego styropianu jednoznacznej odpowiedzi nei ma. Ja na swój dom daje 15cm, bo uważam, ze to jest uzasadnione ekonomicznie. Być moze uzasadnione byłoby i 20cm, ale tu wchodzą w grę dodatkowe problemy wykonawcze (dłuższe kołki = trudno dostępne na moim rynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.01.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 radomikKończ Waść ,wstydu oszczędź.Przestań serwować markertingową papkę z ulotek.Gwarantuję Ci,że w domu z PTH ocieplonym wełną ze skopaną wentylacją będziesz miał pleśń,wilgoć,grzybki itp.Gwarantuję również,że w domu z silikatów ,ocieplonym styropianem z jakąkolwiek sprawnie działającą wentylacją tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A ja mam pth i daję 14 cm styropianu Gdybym opierała się głównie na zdaniu przedstawicieli od materiałów budowlanych, to zaręczam, że oni by szybciej wybudowali domy niż ja Według mnie moje ściany nie oddychają . Kilka razy słuchałam i NIC . Nie wiem, czy wina leży po stronie murarzy, czy zabiła je wiadomość o ocieplaniu styropianem . To chyba nieodwracalne - nic już na to nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 30.01.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A ja mam pth i daję 14 cm styropianu Gdybym opierała się głównie na zdaniu przedstawicieli od materiałów budowlanych, to zaręczam, że oni by szybciej wybudowali domy niż ja Według mnie moje ściany nie oddychają . Kilka razy słuchałam i NIC . Nie wiem, czy wina leży po stronie murarzy, czy zabiła je wiadomość o ocieplaniu styropianem . To chyba nieodwracalne - nic już na to nie poradzę ratuj metodą usta-ściana !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.01.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Patrząc na obrazek babybudowniczej-chciałbym być ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyngso 30.01.2006 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 WWiola Patrząc na Twój ladny domek to material którego uzywasz jest dokladnie taki jak moj Nasz domek ma tylko inna technologie laczenia scian zamiast standardowej spoiny wapienno-cementowej mamy klejowa max 3-5mm, byc moze stad sugestia wykonawcy ze 12cm wystarczy. Zgadzam sie ze im wiecej tym lepiej (oczywiscie w granicy rozsadku) natomiast jako ogrzewanie planujemy kominek z rusztem wodnym+kociol gazowy+panele sloneczne ogrzewanie kombinowane grzejnikowo-podłogowe. Fakt ze okien duzo i niektore nawet wielkie a domek 154m2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 30.01.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 radomik Kończ Waść ,wstydu oszczędź. odp: wstyd - przykre, upokarzające uczucie spowodowane świadomością niewłaściwego, hańbiącego postępowania, połączone z lękiem przed opinią. twój cytat, z jakże wnikliwych wypowiedzi, a raczej pytań, bo 3/4 twoich postów nic nie wnosi ciekawego, ośmieszanie i kpienie z innych. Nie przejmuj się ,nie wszyscy tutaj zjedli wszystkie rozumy ty chyba tak. nie odpowiadaj, oszczędź sobie i mi. Mimo wszystko pozdrawiam i życzę sukcesów na budowie, no i oczywiście suchych ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.01.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Ojojoj.Nie dość,że wypisujesz bzdury,to jeszcze tego nie rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts