Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu zaplanować na stan surowy otwarty?

Recommended Posts

Ile czasu zajmuje przeciętnie postawienie domu w stanie surowym otwartym, zakładając średniooperatywną ekipę :-) i brak większych poslizgów?

Kiedy najpóźniej zacząć budowę (miesiąc) aby potem niedogodnoci pogodowe nie zaskoczyły i wstrzymały poważnie postępy na budowie?

BTW, po jakim czasie (optymalnie) od wylania ław fundamentowych można spokojnie stawiać sciany fundamentowe?

Jak chcesz spokojnie i bez pośpiechu to zacznij kwiecień/maj tak, aby do jesieni postawić stan surowy.

Potem przerwa zimowa, a w następnym roku od wiosny wykończenie i na jesieni/zimie przeprowadzka.

Jeżeli chcesz się spieszyć, to zgrana ekipa (bądź ekipy) postawi stan surowy z pokryciem dachu w 3 miesiące. W tym przypadku zaczynając marzec/kwiecień można na zimę się wprowadzić.

Dom taki jak mój (zdjęcia w stopce) sprawna ekipa górali stawia w miesiąc.

Dla pozostałych ekip to max do 3 miesięcy (wliczając w to przerwy technologiczne). U mnie budowali 4 miesiące, ale mogli spokojnie zmieścić się w 10 tyg (z przerwami technologicznymi; praca po 8-9h dziennie przez 5 dni w tygodniu). To 1,5 miesięczne wydłużenie spowodowane było tym, że pracowały trzy ekipy i trudno było zgrać, aby jedna wchodziła od razu po drugiej. W przypadku jednej do wszystkiego, nie byłoby tego typu problemów.

pozdrawiam

Konrad

Po pierwsze :

- chcesz miarodajne odpowiedzi ?

Podaj więcej szczegółów :

jak z ciężkim transportem i mediami ( na czas budowy ),

jaka technologia,

jakiej wielkości dom ( podpiwniczony, ilość kondygnacji, jak skomplikowany dach, tec. )

czyli

więcej danych :roll:

Pozdro

J

po drugie

- policzyłeś się z kasą :roll: :wink: 8)

Po pierwsze :

- chcesz miarodajne odpowiedzi ?

Podaj więcej szczegółów :

jak z ciężkim transportem i mediami ( na czas budowy ),

jaka technologia,

jakiej wielkości dom ( podpiwniczony, ilość kondygnacji, jak skomplikowany dach, tec. )

czyli

więcej danych :roll:

Pozdro

J

po drugie

- policzyłeś się z kasą :roll: :wink: 8)

-bez podpiwniczenia, 160m2

- sciana 2W silka

-strop betonowy

-dach kopertowy (3 lukarny), deskowany + dachówka

- media beda wlasne (woda z pompy) + prąd budowlany

- kasa bedzie :-) z kredytu

ciezki transport??

Potrzebujesz 12 - 15 tygodni ( o ile ekipa nie nawali, no i oczywiści dużo zależy od pogody:wink: )

- dla spokojności 8)

- do pokrycia dachu to poszukałbym osobnej ekipy

Pozdro

...i 3 miem kciuki za budowę

:D J

...a transport ?

Chodzi o dojazd, coby robotnicy cegiełek na pleckach 200 m nie nosili :wink: :lol:

No i grucha z pompą mogła podjechać z żyrafą 8)

Budowa w 1 rok to zapiernicz na łeb na szyję, popełnia się w pośpiechu wiele błędów i za wiele rzeczy płaci drożej, aby tylko mieć wykonawcę i robota szła. Nie ma czasu na negocjacje i czekanie na towar tylko trzeba brać gdzie jest aby przestojów nie było. Tak jak ktoś wcześniej napisał - jeden sezon surowy (otwarty lub zamknięty) drugi wykończeniówka.

Oczywiście są tu na forum ludzie, którzy chyba w 6 miesięcy zbudowali i mieszkają. Mi wyszło rok i powiem Ci jedno, był to rok szalony i przeprowadzka do niewykończonego domu bez ogrodzenia, kuchni, szaf i garażem pełnym materiałów do wbudowania. Nie polecam.

Humus sciągaliśmy ok. 20 kwietnia (bo dopiero wtedy koparka była w stanie wjechać), w połowie czerwca mielismy stan surowy otwarty - ale jeszcze bez dachówki, za to odeskowany i opapowany. Ekipa była jedna i sprawca. Między ławami i ścianami fundamentowymi czekalismy chyba 5 dni, po wylaniu stropu - przez 2 tygodnie mieli absolutny zakaz wchodzenia. Wiem, że dużo osób te terminy skraca. Jesli zaczniesz wczesniej (nie masz gliny no i wiosna będzie szybsza i sucha, nie tak jak 2 lata temu :( to do końca maja możesz mieć stan surowy otwarty.

U mnie była dwuwarstwówka z maxa - tak więc szło szybko. Jesli masz trójwarstwówkę lub np. silkę, to pewnie trochę dłużej wyjdzie.

U nas chałupa stała pusta przez wakacje. We wrześniu panowie położyli tynki, które dzięki świetnej pogodzie doskonale przeschły, koniec września/październik to okna, ocieplenie i tynki zewnętrzne i dach. Wykończeniówka - bez szalonego pośpiechu - do marca. 1 maja się wprowadziliśmy.

u mnie ściany 2 warstwowe , dach koperta , zaczełem 15 kwietnia , w październiku było zadaszone, tylko że miałem jakieś 2 miesiące przerwy bo czekałem na ekipę , potem poszło sprawnie, ogólnie dni w których coś sie na budowie działo , tych faktycznie roboczch i przepracowanych było 45 dni , reszta to róznego rodzaju sprawy organizacyjne, przerwy technologiczne , pogodowe itp. na jesien okna, w zimie elektryka i instalacja wod-kan. a na wiosnę dalej.

Nie radzę szybko budować, moim zdaniem dom wybudowany w jeden sezon to pomyłka!

Mam już na to dowody.

Pośpiech jest wskazany ale chyba tylko w łapaniu pcheł :D

Uważam, że pewne ciągi technologiczne muszą być zachowane i potrzebują konkretnego czasu, jeśli się tego nie uszanuje, to prędzej czy później to się zemści.

I to nie jest puste gadanie, tak po prostu jest!!

• 3 months później...
Nie radzę szybko budować, moim zdaniem dom wybudowany w jeden sezon to pomyłka!

Mam już na to dowody.

A mozesz podac te dowody?

Za jakis miesiac bede miala stan surowy otwarty i caly czas zastanawiam sie, czy zaczekac z wykanczaniem do przyszlego roku, czy np w sierpniu zaczac robic instalacje i tynki wewn?