Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga - pomocy !!!

molus

Recommended Posts

Mam prośbę o pomoc odnośnie podłogi na parterze. Chcemy parkiet merbau w salonie na 100%, ale co z resztą to nie mam pojęcia. Czy widzicie całość w parkiecie tzn. salon, hol, korytarzyk, jadalnia? A może połączyć to z płytkami czy czymś takim (i w jaki sposób), ale żeby było ciekawie.

Proszę o wskazówki bo muszę zdecydować ile brać tego merbau?

http://i35.photobucket.com/albums/d193/molus/beztytuu.jpg

Wiem,że parkiet to marzenie wielu ludzi. W salonie. Może to i ładne, ale niepraktyczne. Jeśli macie dzieci i zwierzaki, to współczuję. Ja mam i wiem jak to jest. Ciągłe galopady na trasie dom, ogród, ulica, dom... ŻADEN parkiet tego nie wytrzyma! A w szczególności malowany ,,ekologicznymi'' wodorozcienczalnymi lakierami. Panele też można sobie darowac. Nie dość że pukają, to jeszcze brzegi im wstają i się wycieraja. Kicha.

Jeśli to ma być trwałe i ładne to tylko gres. No i oczywiście podłogówka, bo bez tego kamienna podłoga pomyłką jest.

To oczywiście moje własne zdanie, ale poparte doswiadczeniem i praktyką.

pozdrawiam - Juras

molus a jaka dluga masz ta sciane na ktorej stoi tv ? Jakby polozyc dechy tylko do tej sciany, to czy zmiesci Ci sie tam wypoczynek ? bo z tego co widze to salon masz duuuzy.

Dobrodziejstwem tego rozwiazania bedzie to, ze dechy beda tam gdzie sie najmniej chodzi, pieknie, milo i przyjemnie dla siedzacego a droga komunikacyjna na taras, hol, jadalnie, kuchnie zrobila bym w ceramice, plytkach, kaflach, gresie, marmurach - co sobie zyczysz 8) :lol:

Juras mam panele w calym mieszkaniu, w przedpokoju, jadalni i kuchni tez. Ze stukaja to fakt, kwestia przyzwyczajenia ale zeby wstawaly albo sie wycieraly hmmm nie zauwazylam a maja troche na karku :wink: :lol:

Czy widzicie całość w parkiecie tzn. salon, hol, korytarzyk, jadalnia?

Ja tak, czemu nie?

Chyba, że jadalnie i kuchnie tak samo, jakis gres.., a reszta ten sam merabu...Wydaje mi sie, że tak bedzie ladnie, bo jednolita podloga optycznie powiekszy wszystko...

Mi szkoda tej przestrzeni dzielic na takie kawalki.., a za duzo cudowania nie lubie... Takie jest moje zdanie.... :p

p.s. My mamy parkiet w calym mieszkaniu. Ma juz 12 lat. Nasze dziecko to jak 3 dzieci i pies... A jakos sie trzyma to wszystko...

Mam u siebie trochę inny rozkład ale Merbau dałem w salonie i jadalni. W kuchni mam gres, w holu tez tam gres. Płytki wybierałem jezdząc w jedną deską Merbau.

W moim albumie conieco zobaczysz jak wygląda merabau w salonie i płytki w holu.

U ciebie połączenie płytek i parkietu dałbym po łuku. Ale to tylko taka moja koncepcja.

Witam, bardzo mi sie podoba plan domku :) , skoro jestescie zdecydowani na parkiet w salonie to jedyne co moge poradzic to danie gresu na pozostala czesc parteru, Osobiscie podobaja mi sie duze kafle w kilku kolorach udajace stara podloge. Na rysunku narysowalam linie graniczna parkietu, widzialam gdzies na forum ktos mial slicznie polaczona wlasnie podloge drewniana z gresem takim wlasnie lukiem.

http://www.nemo.risp.pl/podloga.jpg

[/img]

Wielkie dzięki za wszystkie pomysły.

mohag ściana z tv ma 3,5m (do kominka). W sumie to baaaardzo chcemy aby kominek stanął nie tak jak sugeruje architekt w projekcie, ale po lewej stronie kominka z planu. Ściana zrobiłaby się dłuższa. Ale nie wiemy czy się da.

Juras XR4Ti nie wyobrażam sobie gresu, płytek itd. na całym parterze. Jakoś zimno tak i nieprzytulnie. Wiem że to praktyczne, tym bardziej że mam 1,5 roczne bliźniaki !!!

Zeljka, monig ja najchętniej dałabym parkiet na całym parterze, oprócz kuchni i przedsionka, dzielić na małe kawalątka nie chcę. Zawsze marzyłam o parkiecie na całości, ale mężulek płacze że po co np. parkiet koło łazienki i wejścia do garażu. On najchętniej wsadziłby tam płytki, gres. Aha no i jeszcze pod schody. :evil:

A jaki gres proponowałybyście jeśli całe wnętrza myślimy zrobić w prostym stylu, tzn. bardziej nowoczesnym ale nie do przesady, mało mebli, wydziwiania?

robertus jeśli będę dzielić to też po łuku, ale nie wiem gdzie i jak żeby parter tworzył całość. Jest dość otwarty, i boję się żeby nie wyszedł hangar. Muszę pomyśleć jak to wszystko połączyć jednym stylem.

Mufka Ten łuk dał mi troche do myślenia. W sumie to wyjście na taras i gres byłby wskazany. Ale chciałabym trochę więcej tego drzewa w domku.