Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy na kominie

Pymar

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów.

Kilka dni temu zauważyłem na kominie dymowym od kominka ciemne plamy.

Komin przechodzi przez poddasze i jest otynkowany - stąd dało się zauważyć te plamy. Natomiast na parterze, w mieijscu styku czopucha z sufitem, nad kratką wylotową ciepłego powietrza również wyszła podobna plama, tyle że mniejsza. Czy ktoś wie, jaka jest tego przyczyna?

Poniżej link do zdjęć tych plam.

Pozdrawiam

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=47833&k=5&q=mat1mar&nxt=0

Dzięki za zainteresowanie (choć nikłe).

Do Janusza:

1.Końcówka komina jest z klinkieru (ponad dachem)

2.Komin nieocieplony, ale poddasze ogrzewane - temp. pokojowa 20 - 22 st.C

3.Drewno takie sobie - latem zeszłego roku kupione i porąbane - pali się dość ładnie

4.Ciąg bardzo dobry - mało mnie nie wciągnie :lol:

5.Przekrój komina 14 x 26

Dzisiaj był murarz - poradził wstawić profil z blachy KO (12 x 24) i ocieplić wełną na odcinku od sufitu poddasza w górę. Czy to faktycznie pomoże? Nie chciałbym rujnować poddasza, jeżeli miałoby nie przynieść efektu (no i kasa).

Poradźcie, co robić?

Pozdrawiam

No i wszystko jasne.

Zawsze musi się wyrównać, czyli jak śpiewał Jan Kaczmarek, bilans musi wyjść na zero.

Ładny komin klinkierowy na zewnątrz, to w mieszkaniu brzydko.

Tak się wyrobiłem z drewnem w tym roku, że teraz palę, o zgrozo! takim, które wczoraj jeszcze rosło. Zresztą nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz. Zero problemów z wykwitami, ale ja mam komin brzydki. Obrobiona cegła zwykła blachą ocynkowaną.

Ładny komin klinkierowy na zewnątrz, to w mieszkaniu brzydko. (...) ale ja mam komin brzydki. Obrobiona cegła zwykła blachą ocynkowaną.

Janussz napisz lepiej czy, a jeśli tak to jak zrobić komin z klinkieru, żeby uniknąć tego typu kłopotów?

Budujesz z klinkieru to wstawka przed szkodą, a nie już po. I wstawka od góry do dołu, a nie tylko na odcinku gdzie jest klinkier.

Przecież można zrobić to inaczej. Budujesz z normalnej czerwonej cegły, a potem obkładasz płytkami klinkierowymi.

No i wszystko jasne.

Zawsze musi się wyrównać, czyli jak śpiewał Jan Kaczmarek, bilans musi wyjść na zero.

Ładny komin klinkierowy na zewnątrz, to w mieszkaniu brzydko.

Tak się wyrobiłem z drewnem w tym roku, że teraz palę, o zgrozo! takim, które wczoraj jeszcze rosło. Zresztą nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz. Zero problemów z wykwitami, ale ja mam komin brzydki. Obrobiona cegła zwykła blachą ocynkowaną.

Janussz jak będziesz na zlocie i mnie nie ubijesz za wilgotne drewno w ferrumku to stawiam piwo!

Kupiłem dom. Wstawiłem piec węglowy i rozpocząłem ogrzewanie 2-letnim wysezonowanym drewnem. Niestety po 3 miesiącach ogrzewania w miejscu styku strop, komin, strych, od strony pokoju zaczęły wychodzić brunatne plamy i pachnieć spalinami drzewnymi. Strop z płyt ŻERAŃ, jestem przerażony koniecznością przebudowy komina lub ...... .Poradzcie co mam robić !!!!!?

Z góry dziękuję

http://[email protected]

Kupiłem dom. Wstawiłem piec węglowy i rozpocząłem ogrzewanie 2-letnim wysezonowanym drewnem. Niestety po 3 miesiącach ogrzewania w miejscu styku strop, komin, strych, od strony pokoju zaczęły wychodzić brunatne plamy i pachnieć spalinami drzewnymi. Strop z płyt ŻERAŃ, jestem przerażony koniecznością przebudowy komina lub ...... .Poradzcie co mam robić !!!!!?

Z góry dziękuję

http://[email protected]

Ok ale domek ma stropy oparte na kominach czy tez niezależne? Tak czy inaczej rozumiem iz kociołek przymykasz ? No to wykwity murowane ,a pomoc? Wkład...Podejdź do Mico koło Brokera przy stacji Rafinerii od strony wjazdu od Gdańska i obacz na takowy wkład...Mirki maja na miejscu kawałek.

pozdrawiam