Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzia?ka rolna

adept

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar wraz z żoną kupić działkę rolną o pow. 1000m2 na Mazurach (w domyśle jako rekreacyjna)

Jednocześnie obok Grójca mamy nieruchomość rolną we współwłasności z drugim małżeństwem o pow. 2,86 ha. (ma to prawdopodobnie jakieś znaczenie)

Jakie kroki powinniśmy podjąć aby:

- kupić tę działę

- wybudować domek rekreacyjny

i nie obudzić się z ręką w nocniku

Pozdr.

Janusz

Ludomir przede wszystkim musisz rozróżnić dzialkę rekreacyjną od rolnej bo to nie to samo.

Po drugie dobrze sprawdź jaki jest zapis w miejscowym planie zagospodarowania dla tej działki.

A najlepiej będzie jak najpierw wystąpisz do Urzędu Miasta i Gminy właściwego dla miejsca o wydanie decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu dla inwestycji budowy budynku rekreacji indywidualnej. Nie musisz być właścicielem tej dzialki zeby to zrobić. Jakby co to e-mail.

Marek 200

Działka, którą chcę kupić jest działką rolną. Z wiedzy poczty

pantoflowej wynika, że mając nieruchomość rolną o powierzchni 1,1 ha połozoną nawet w różnych gminach PL w wielu kawałkach, mogę na którejś z nich wybudować dom. Czy jest to prawda?

Janusz

Marek 200

Działka, którą chcę kupić jest działką rolną. Z wiedzy poczty

pantoflowej wynika, że mając nieruchomość rolną o powierzchni 1,1 ha połozoną nawet w różnych gminach PL w wielu kawałkach, mogę na którejś z nich wybudować dom. Czy jest to prawda?

Janusz

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Ludomir dnia 2003-01-25 19:30 ]

Działka o której piszesz jest działką siedliskowa i na takiej możesz wybudować dom ale mieszkalny. Jednak dom ten będzie uzupełnieniem zabudowy zagrodowej - czyli rolnej. Taka całość nazywa się siedliskiem rolniczym i nie może to być zabudowa rekreacyjna. Możesz ją wykożystać jako rekreacyjną i nikt cie nie sprawdzi, ale nie możesz tego nazywać w urzędzie działką rekreacyjną bo to jest inne zagadnienie

pozdrawiam

Ryszard!

Najważniejszy jest zawsze zapis w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. To od tego zależy co można na danej działce wybudować. Trzeba udać się do Urzędu Miasta i Gminy i złożyć wniosek o wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla działki X

Pozdrawiam

On 2003-01-30 18:57, marek200 wrote:

Ryszard!

Najważniejszy jest zawsze zapis w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. To od tego zależy co można na danej działce wybudować. Trzeba udać się do Urzędu Miasta i Gminy i złożyć wniosek o wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla działki X

Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz. Kiedys rozpatrywalem kupno takiej dzialki rolnej, ale z postawieniem domku musialbym czekac na przeksztalcenie z rolnej na budowlana. Przestraszylem sie czasu oczekiwania i zrezygnowalem,