Los Pedroz 27.01.2006 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam! To mój pierwszy raz Czytam to forum od dłuzszego czasu i teraz przyszła kolej na mnie. Proszę powstrzymac ewnetualne dowcipy, docinki itd. Sprawa wygląda tak : Działka 700 m2 o wym 17x39 m Dom wybudowany w latach 60 tych niezamieszkały od 20 lat, przyłacza elektryczne i wodne w dudynku, kanalizacja i gaz doprowadzony do granicy działki. Budynek do generalnego remontu, praktycznie stan surowy "zamkniety" calkowicie podpiwniczony, piwnica 50 % na powierzchni. Koszt zakupu ok 70 tys, chciałbym dobudować pietro dac dwuspadowy dach itd,. Na zdjeciach widac sasiedni dom o tym samym projekcie który miał byc zrealizowany, ale skończyło się na parterze, przygotowany spoczynek, schody itd ściany wyprowadzone podad pietro ok 60 cm i przykryte dachem Dom o powierzchni 60 m2 + piwnice drugie tyle Sciany 90 % cegła 45 cm grubości, piwnica sucha, jezeli mozna stwierdzic w zime cokolwiek. Stropy betonowe lane. Argumenty za : Bardzo duzy zapał i samozaparcie rodzinna "darmowa" ekipa remontowa, dobrze znam elektryke, umiem wykonac tez instalacje CO i ogólnie duzo innych rzeczy. Fundusze posiadane to 70 tys zł + kredyt hipoteczno budowlany na zakup ww posiadłośc ok 110 tys, okolica która bardzo odpowiada moim potrzebom oraz wsparcie żony , boję się rozpoczynac budowę nowego domu (brak odpowiedznich funduszydo potrzeb , brak mozliwosci nadzoru w stopniu zadowolającym moja osobę, koniecznosc szybszego spienięzenia obecnego mieszkania) Argumenty przeciw: Degradacja budynku ( długi czas niezamieszkany) ale ściany, fundamenty sa ok.,brak planów, projektu itd, zaginely. Do tego remont jestem optymistycznie nastawiony, szukam terz architekta który by ewnetualnie podjał sie wyceny, sprawdzenia mozliwości dokonania nadbudowy, wykonania inwentaryzacji budynku, w związku z tym tez mam pytanie na jakie mnie moga czekac koszta z tym związane? Mozliwosc dobudowy pietra, lub poddasza uzytkowego jest głównym kryterium w zakupie tego domu, dlatego chciałbym zasięgnac opini. Ogólnie lubie kostki, i podobaja mi sie proste formy achitektoniczne, może niemodne z dzisiejszych czasach ale za to dla mnie bardzo funkcjonalne. Fotki mozna obejzec tutaj. http://83.19.53.34/forum Bardzo dziękuje za wszelkie opinie, porady itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.01.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Wyglada obiecujaco. Co do kwot potrzebnych na przebudowe i modernizacje trudno sie wypowiadac bez okreslenia zakresu robot budowlanych.Podaj skad jestes byc moze predzej kogos znajdziesz do swoich zamierzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 27.01.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Punktem wyjścia musi byc ocena dobrego konstruktora (1- 2 tys?), oraz architekta, na ile sie to da przerobić. Mój brat przerabiał kostkę po rodzicach i był to duzy problem - bez radykalnych zmian wyszło mu ze 20 % powierzchni domu na korytarze (długie i wąskie), schody etc.Ze 2 lata temu w Muratorze był cykl artykułów relacjonujących przebudowe domu - kostki - sięgnij, bo chyba warto.No i pytanie, gdzie jest ta działka - w Warszawie za uzbrojone 700 m to warto dać za samą działkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Pedroz 27.01.2006 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Jestem z Górnego Śląska, a działka znajduje się w Tarnowskich Górach, powiedzmy cena działki z uzbrojeniem jest w tych okolicach w cenie ok 60 tys więc zastanawiam się nad ta właśnie działką, podpiwniczenie w końcu tez kosztuje i jakies mury to to ma i dach. Sam juz nie wiem, na zakup musze wziaśc kredyt, oblatałem juz gazownie, elektrownie, wodociągi, czekam na mapki geodezyjne wszędzie wyglada na ok, teraz nie chcę ponosic przed decyzja duzych kosztów w postaci architekta a powiedzmy szukam opinii konstruktora itd. i minimum w postaci wymagań dla banku. Tragedią by był a dla mnie sytuacja gdybym musiał to rozebrać, ale chyba rzeczonawca z banku lub wybrany przezemnie jest w stanie okreslić stan budynku do dalszej inwestycji ? Miotam sie tu i tam i sam nie wiem, wybaczcie Od czego zacząć aby nie wtopić, nie wydac pare tys teraz po to aby potem od banku usłyszeć nie. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.01.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Słusznie, to poczytaj troche infromacji na forum na temat sprawdzania praw własności działki co do której planujesz zakup i dla działek sąsiednich. CZyli informacje w poszczególnych działach KW i Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.kryzys 27.01.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 tak jak napisałi poprzednicy podstawa to ekspertyza konstrukcyjna bo ten tysiąc złotych może uratować twoje 60 tysięcy i władowanie się w inwestycję na którą ciebie nie stać lub będzie argumentem do zbicia ceny o koszt rozbiórki lub wszystko będzie ok i wykorzystasz ją do projektu przebudowy bo taka jest konieczna. Warunki zabudowy lub wypis z planu lub chociaż wizyta w urzędzie co by sprawdzić czy np. przez twoją działką albo obok nie jest planowana nowa autostrada czy rurociąg przyjaźni,oczywiście KW, sąsiedzi Potem to ,już dobry architekt, który wyczaruje ci perełeczkę z tego domku Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Pedroz 28.01.2006 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam!A wiec dom ogladało dwóch inz budowlanych, oraz przyszły architekt, wszystko wyglada na ok.Teraz mam pytanko jaki byście radzili dach?, pozostać w kwaratach tzn stropodach wentylowany, czy bardziej cywilizowac kostke i dach dwuspadowy. Przy dachu dwuspadowym wykonac poddasz uzytkowe, czy dobudowac pełnowymiarowe pietro i dopiero dach ?Prosze o sugestie, jaki zalety, oszczędnosci ww rozwiazań?Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 28.01.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Los Pedroz bardzo mi sie podoba Twoje okreslenie cywilizowania kostki dachem dwuspadowym czyli dachem stosowanym w domach prostokatnych a nie kwadratowych. Chociaz przy plaskiej parterowej kostce, moze by sie przy malym spadzie i sprawdzilo... ale Twoj dom ma jeszcze piwnice ponad ziemia i z dwuspadowym dachem bedzie raczej przypominac dom "poniemiecki" niz ustylizowana na domek podmiejski kostke. Dlatego wlasnie przy wyzszych niz szerszych domach robiono cztero-spadowy dach lub plaski. A tak z drugiej strony, to jak juz decydujesz sie na dobudowanie pietra, to szkoda bylo by powierzchni pod skosami Nie zastanawiales sie czasem nad dachem jednospadowym ? I wlasnie takim dachem cywilizowac, ale tak naprawde cywilizowac kostke. Mysle o czyms takim: http://www.livingathome.de/planen_bauen/hausbau/galerie/images/galerie/hs755_01.jpg http://www.arkkitehditlsv.fi/kilp/villa/images/villa2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Pedroz 29.01.2006 04:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Czy w takich sytuacjach jest wymagana ekspertyza budynku ? Chciałbym aby skończyło sie na inwentaryzacji i planach nadbudowy. Kto ewentualnie moze zrobic taką ekspertyze i jakie sa to przypuszczalne koszty?Przyszły architekt złamał dziś nogę i kurde znów jestem w kropce.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 29.01.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 w przypadku nadbudowy ekspertyza jest wymagana. Najlepiej jakby zrobił ją konstruktor, który będzie współpracował z Twoim architektem. Ekspertyza musi byc załączona do projektu budowlanego. Koszt 500-1000złpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 03.02.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Los Pedroz jezeli dużo rzeczy zrobic umiesz sam decyduj sie chlopie. Ja też się łamałem długo -nad moim housem jestem ze śłąska -żona z Rzeszowa kupiliśmy ten dom na podkarpaciu który widac na zdjąciach z 1.29h ziemi za 35 tyś. Obecnie prace remontowe sa za połową - wszystkie sufity, nowa ist elektr, adaptacja wewn, nowe okna - drenaż (wszystko sam robię i bede robił sam) zostało jeszcze wymienic pokrycie dachowe, zrobic ogrzewanie i pociągnc instalacje wod-kan - materiał na wykończeniówke prawie zgromadzony. Tak więc w dużej mierze na dzień dzisiejszy mogę powiedziec że zmieścimy się w 100 000 zł na gotowo mam nadzieje że tegoroczna wigilia będzie już na swoim. Tak więc wiary samozaparcia i do dzieła. Uda Ci się - a jak troche pomyślisz dużo rzeczy zrobisz sam to i koszty nie będą takie wielkie (np schody - w castoramie schody stalowo drewniane 2200 u stolarza ponad 4 - samo drewno - sam zrobilem za 1200 i takich przykładow mozna przytaczać mnóstwo). Ze spraw paierkowych zglosilem do gminy remont - tylko tyle mi potrzebabyło - posiadam całą dokumentację mojej hacjendy. Pozdrawiam sebo8877 P.S. Trzymam kciuki za powodzenie całej Twojej operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts