Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OBOWIĄZUJĄCA linni zabudowy - poszukuję wykładni

Recommended Posts

Gość Szczypioryna

Fachowcom zagadnienie wyda się pewnie naiwne:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego mówi o konieczności ustalenia OBOWIĄZUJĄCEJ linii zabudowy.

W decyzji o warunkach zabudowy określono NIEPRZEKRACZALNĄ linię zabudowy.

Moje pytanie: gdzie mogę znaleźć definicję obu tych pojęć? Staram się ustalić przede wszystkim znaczenie obowiązującej, a dokładnie - stwierdzić czy obowiązująca to taka, przy której budynek MUSI stanąć?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/47218-obowi%C4%85zuj%C4%85ca-linni-zabudowy-poszukuj%C4%99-wyk%C5%82adni/

Nie wiem gdzie znajdziesz wykładnię, ale na pewno "obowiązująca" to ta z którą MUSI się stykać budynek, a "nieprzekraczalna" to ta której nie może przekroczyć budynek. "Obowiązująca" odnosi się do zabudowy typu pierzeja, a nieprzekraczalna do zabudowy rozproszonej.
Gość Szczypioryna

Aniu, dzięki :)

właśnie...

noszę się z zamiarem zaskarżenia decyzji o warunkach zabudowy do SKO i NIEZBĘDNY mi jest jakiś konkret. Definicja literaturowa orzeczenie sądu, cokolwiek, byleby ze źródłem, w którym bym mogłą poszperać.

Jeśli czymś takim dysponujesz - proszę, podpowiedz. Jako osoba spoza branży mam kłopot z dotarciem do źródeł...

Pozdrawiam

Nie wiem gdzie znajdziesz wykładnię, ale na pewno "obowiązująca" to ta z którą MUSI się stykać budynek, a "nieprzekraczalna" to ta której nie może przekroczyć budynek. "Obowiązująca" odnosi się do zabudowy typu pierzeja, a nieprzekraczalna do zabudowy rozproszonej.

Nieprzekraczalna linia zabudowy to linia, która wraz z linią rozgraniczającą drogi ogranicza teren, na którym nie mogą być wznoszone obiekty, na które wymagane jest uzyskanie pozwolenia na budowę, z wyłączeniem ogrodzeń , dróg i dojazdów oraz urządzeń miejskiej infrastruktury technicznej.

W miejscach, gdzie nie określono linii zabudowy, nieprzekraczalną linię zabudowy stanowi linia rozgraniczająca ulicy.

Obowiązująca linia zabudowy wyznacza położenie ściany frontowej budynku (ściana jest więc położona równolegle do drogi).

Na terenach nieobjętych Planami Miejscowymi procedurę reguluje to rozporządzenie. Niestety, mówi ono wyłącznie o "obowiązującej" linii zabudowy, tak jakby urzędnik nie mógł wyznaczyć linii nieprzekraczalnej. Oczywiście jest to absurd, dlatego większość osób ustala te rzeczy w rozmowie/negocjacjach z urzędnikiem.

Nie znamy twojej konkretnej sytuacji, ale moim zdaniem w tym wypadku powinnaś zaproponować swoją wersję tej linii podpierając się którymś z poniższych przepisów:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (Dz. U. Nr 164, poz. 1588)

§ 3. 1. W celu ustalenia wymagań dla nowej zabudowy i zagospodarowania terenu właściwy organ wyznacza wokół działki budowlanej, której dotyczy wniosek o ustalenie warunków zabudowy, obszar analizowany i przeprowadza na nim analizę funkcji oraz cech zabudowy i zagospodarowania terenu w zakresie warunków, o których mowa w art. 61 ust. 1-5 ustawy.

2. Granice obszaru analizowanego wyznacza się na kopii mapy, o której mowa w art. 52 ust. 2 pkt 1 ustawy, w odległości nie mniejszej niż trzykrotna szerokość frontu działki objętej wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy, nie mniejszej jednak niż 50 metrów.

§ 4. 1. Obowiązującą linię nowej zabudowy na działce objętej wnioskiem wyznacza się jako przedłużenie linii istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich.

2. W przypadku niezgodności linii istniejącej zabudowy na działce sąsiedniej z przepisami odrębnymi, obowiązującą linię nowej zabudowy należy ustalić zgodnie z tymi przepisami.

3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązującą linię nowej zabudowy ustala się jako kontynuację linii zabudowy tego budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego.

4. Dopuszcza się inne wyznaczenie obowiązującej linii nowej zabudowy, jeżeli wynika to z analizy, o której mowa w § 3 ust. 1.

Gość Szczypioryna

Do Ani:

znam to rozporządzenie i nim się kieruję. Rozumując wprost można stwierdzić, że Urząd ma obowiązek wydania dowz własnie przy okresleniu obowiązującej linii zabudowy. W tym konkretnym przypadku Urząd określił nieprzekraczalną. Z mojego punktu widzenia istotne jest czy można potraktować to jako podstawę do zaskarżenia decyzji - innymi słowy - zarzucić Urzędowi, ze nie zastosował sie do zaleceń Rozporządzenia. I stąd właśnie moje parcie na znalezienia definicji tych dwóch pojęć WRAZ ZE ŹRÓDŁEM. Bo znaczenie tych pojęć znam, sa one szeroko stosowane przez Gminy w ich planach miejscoiwych (tam także są definicje). Mogę tym się posłużyć jako tzw praktyką, lecz zależy mi na czymś co mogłoby posłużyć jako wykładnia (czyli zapis z orzeczenia SA lub NSA) lub jako źródło literaturowe.

Do oskar0529-a

j.w. i czy możesz podać mi źródło tych cytatów? Z góry dziękuję.

Wyrażę własne zdanie, może niepopularne (dla Ciebie), ale cóż...

Moim zdaniem urzędnik przygotowujący "twoją" decyzję okazał się człowiekiem bardziej myślącym niż urzędnicy b. wicepremiera Pola przygotowujący rozporządzenie (i on sam) .

Wyznaczenie przez WZ linii obowiązującej (zgodnej z rozporządzeniem) oznaczałoby, że domy muszą być lokalizowane równolegle do drogi, a nie do "bocznej" granicy działki. Przy drogach wytyczonych pod dużym kątem (u mnie jest np. 40 stopni) oznacza to "dziwne" położenie domu i skrócenie możliwej "szerokości zabudowy" czyli ściany frontowej (jeśli trzeba jednocześnie zachować przepisowe odległości od granic).

Urzędnik postąpił więc zgodnie z logiką (do linii nieprzekraczalnej może przylegać jeden narożnik budynku, jest więc możliwe posadowienie domu równolegle do granicy "bocznej" i wydłużenie elewacji frontowej).

A że WZ w zakresie linii zabudowy jest niezgodnia z literą rozporządzenia? Tym lepiej. Przecież to knot prawny...

Gość Szczypioryna

Do Oskar0259-a

Interesuje mnie obiektywna, pełna prawda, a nie prawda częściowa pasująca do mojej wersji, więc Twoja odpowiedź jest bardzo dla mnie cenna.

Domyślałam się, że ktoś w rozporządzeniu posłużył sie terminem fachowym, może przez przypadek, a może z niewiedzy. Bubli prawnych u nas dostatek, więc mnie to specjalnie nie dziwi. Chciałam być tego PEWNA, a że jestem tylko ekonomistą i nie znalazłam w internecie żadnego orzeczenia (szukałam, a jakże :) ) - stąd pytanie.

Ostatecznie - dziękuję bardzo.

Cenię sobie ten konstruktywny wymiar Forum i chęć podzielenia się wiedzą Forumowiczów :)