Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Data zakończenia budowy a zwrot VAT

Gość

Recommended Posts

właśnie wypełniam wniosek o zwrot różnicy w podatku VAT (7% a 22%) i mam następujący problem.

2 czerwca 2005 złożyłem do Urzędu Nadzoru Budowlanego zawiadomienie o zakończeniu budowy abym mógł się legalnie wprowadzić.

Jednocześnie dalej prowadziłem w domu prace wykończeniowe kupując np. kafelki, brodzik, krany itp. Faktury na te materiały mam z datą po 2 czerca 2005 a więc po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy.

Czy mogę wystąpić o zwrot różnicy VAT w tym przypadku traktując to jako zakup materiałów na budowę nie wymagającą pozwolenia?

Czy mogę wykorzystać materiały zakupione po dacie złożenia wniosku o zakończenie budowy do skorzystania Ulgi Remontowej? Tu pojawia sią kolejna wątpliwość, czy datę od kiedy mogę przystępować do remontu lub modernicacji domu należy przyjąć datę złożenia wniosku o zakończenie budowy, czy też 21 dni później, czyli datę kiedy Urząd nie wniósł sprzeciu a więc mogłem się wprowadzić?

Czy mogę ubiegać się jednocześnie o zwrót różnicy VAT za matriały zakupione po dacie złożenia wniosku o zakończenie budowy (ewentualnie po jego uprawomocinieniu się) i jednocześnie te same materiały wykorzystać do skorzystania z Ulgi Remontowej?

właśnie wypełniam wniosek o zwrot różnicy w podatku VAT (7% a 22%) i mam następujący problem.

2 czerwca 2005 złożyłem do Urzędu Nadzoru Budowlanego zawiadomienie o zakończeniu budowy abym mógł się legalnie wprowadzić.

Jednocześnie dalej prowadziłem w domu prace wykończeniowe kupując np. kafelki, brodzik, krany itp. Faktury na te materiały mam z datą po 2 czerca 2005 a więc po złożeniu zawiadomienia o zakończeniu budowy.

Czy mogę wystąpić o zwrot różnicy VAT w tym przypadku traktując to jako zakup materiałów na budowę nie wymagającą pozwolenia?

Przepisy ustawy o zwrocie nie wskazują dokładnie co należy rozumieć przez zakończenie inwestycji. Z dalszych przepisów ustawy wynika natomiast, że do wniosku składanego po zakończeniu inwestycji należy dołączyć pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania — zawiadomienia o zakończeniu inwestycji. Na podstawie tych przepisów można wysnuć wniosek, że przez zakończenie inwestycji należy rozumieć uzyskanie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, jeśli istnieje obowiązek jego uzyskania albo też skuteczne złożenie zawiadomienia o zakończeniu robót budowlanych (bez upływie terminu do złożenia sprzeciwu przez właściwy organ).

Moim zdaniem więc budowę kończysz 21.dni po 2 czerwca 2005 r.

Uważam jednak, że nie ma znaczenia, kiedy zakończysz budowę (w sensie prawnym). Nie ma wymogu, abyś materiały do remontu (w rozumieniu ustawy - a więc obejmującego także wykończenie) kupował po zakończeniu budowy ; możesz sobie nawet kupić na początku - jeśli masz taki kaprys.

Moim zdaniem więc zależy jak to rozpiszesz pomiędzy wnioskami; jeśli tylko masz wydatki, które łapią się na "remont" w rozumieniu ustawy; dawaj je do "remontu" (rozumiem, że chodzi o to , aby maksymalnie wykorzystać limity)

Czy mogę wykorzystać materiały zakupione po dacie złożenia wniosku o zakończenie budowy do skorzystania Ulgi Remontowej? Tu pojawia sią kolejna wątpliwość, czy datę od kiedy mogę przystępować do remontu lub modernicacji domu należy przyjąć datę złożenia wniosku o zakończenie budowy, czy też 21 dni później, czyli datę kiedy Urząd nie wniósł sprzeciu a więc mogłem się wprowadzić?

przepisy o uldze remontowej nie są precyzyjne, gdyż nie regulują wprost takiej sytuacji; przyjęło się, że wydatki na wykończenie można odliczać w ramach ulgi; nie ma jednolitej praktyki w tym zakresie; wydaje się ponadto, że teraz - kiedy nie ma już ulgi budowlanej, a została sama remontowa (a kiedyś były właśnie kontrowersje dotyczące rozpisywania) pomiędzy dwie ulgi) - nie powinno mieć znaczenia, kiedy skończyłeś budowę, lecz to, czy dane wydatki (obojętnie kiedy ponoszone) mają Ci służyć wykończeniu domu; jeśli jesteś w stanie udowodnić, że budowę zgłosiłeś w stanie takim a takim jako zakończoną; zaś materiały montowałeś później - to odliczaj śmiało

Czy mogę ubiegać się jednocześnie o zwrót różnicy VAT za matriały zakupione po dacie złożenia wniosku o zakończenie budowy (ewentualnie po jego uprawomocinieniu się) i jednocześnie te same materiały wykorzystać do skorzystania z Ulgi Remontowej?

tam można to robić; wtedy jednak masz mniejszy limit zwrotu VAT na materiały budowlane ; zamiast 68,18% --> 55,23% (o ile dobrze pamiętam końcówki procentów)

więcej odpowiedzi na podobne pytania tu

Dzięki za wyczerpujacą odpowiedź.

Ale chyba nie zdecyduję się na zaliczenie do ulgi remontowej materiałów zakupionych przed formalnym zakończeniem budowy.

Prześledziłem w międzyczasie podobne wątki i jakoś nie znalazłem 100% potwierdzenia, że można tak zrobić. Wszystko to są domysły, a znając Urząd Skarbowy zakładam że będzie interpretował prawo na niekorzyść podatnika, czyli nie pozwoli na zaliczenie wydatków na remont poczynionych zanim uzyskało się tytuł prawny do lokalu, a sądzić się z urzędem jakoś mi się nie uśmiecha.

Ja też mam wątpliwości co do daty zakończenia budowy i waham się, czy zgłaszać dom do odbioru teraz, czy jeszcze się wstrzymać.

Ustawa mówi, że w przypadku inwesycji niezakończonej (czyli rozumiem wtedy, gdy dom nie jest oddany do użytku) można składac wnioski raz w roku aż do 2008r. Natomiast w przypadku inwestycji zakończonej, można złożyć tylko jeden wniosek, do 6 miesięcy od zakończenia inwestycji.

Czy jeśli teraz oddam dom do użytku i złożę wniosek o zwrot różnicy VAT-u za faktury zebrane do tej pory, a po jego złożeniu jeszcze będe prowadzić w domu różne prace (np. tynkowanie zewnętrzne, płot, podjazdy, itp.), to znaczy, że tych późniejszych kosztów nie będę mogła rozliczyć?

Czy nie bardziej "opłaca się" nie zgłaszać na razie domu do odbioru i rozliczać się kilka razy ze zgromadzonych za każdy rok faktur? I czy w ogóle można otrzymać zwrot, jeśli budynek nie został jeszcze odebrany?

Nigdzie nie moge znaleźć wyjaśnień na ten temat. A zależy mi na czasie.

Ja też mam wątpliwości co do daty zakończenia budowy i waham się, czy zgłaszać dom do odbioru teraz, czy jeszcze się wstrzymać.

Ustawa mówi, że w przypadku inwesycji niezakończonej (czyli rozumiem wtedy, gdy dom nie jest oddany do użytku) można składac wnioski raz w roku aż do 2008r. Natomiast w przypadku inwestycji zakończonej, można złożyć tylko jeden wniosek, do 6 miesięcy od zakończenia inwestycji.

Czy jeśli teraz oddam dom do użytku i złożę wniosek o zwrot różnicy VAT-u za faktury zebrane do tej pory, a po jego złożeniu jeszcze będe prowadzić w domu różne prace (np. tynkowanie zewnętrzne, płot, podjazdy, itp.), to znaczy, że tych późniejszych kosztów nie będę mogła rozliczyć?

Czy nie bardziej "opłaca się" nie zgłaszać na razie domu do odbioru i rozliczać się kilka razy ze zgromadzonych za każdy rok faktur? I czy w ogóle można otrzymać zwrot, jeśli budynek nie został jeszcze odebrany?

Nigdzie nie moge znaleźć wyjaśnień na ten temat. A zależy mi na czasie.

wyjaśnienia znajdziesz np. tutaj

wracając wszakże do Twojego pytania:

z punktu widzenia ustawy o zwrocie bardziej opłaca się mieć inwestycję niezakończoną; dlaczego? Zakończenie inwestycji wymusza złożenie wniosku końcowego; wniosek końcowy (w przeciwieństwie do wniosku składanego raz w roku) konsumuje w całości Twoje prawo do żądania zwrotu w odniesieniu do konkretnej inwestycji, na którą masz pozwolenie na budowę;

co prawda większość faktur, łapie się do wykończeniówki - a to jest remont w rozumieniu ustawy ; także uprawnia do zwrotu, lecz limit jest niższy i może go zabraknąć... poza tym niektórych wydatków nie rozliczysz w remoncie, a łapałyby się na budowę..

składanie wniosków końcowych jest korzystne jeszcze z jednego punktu widzenia... przypuśmy, że wyczerpałaś cały limit zwrotu... a trochę wydatków Ci zostało... jeśli w następnym roku ceny metrów kw. powierzchni mieszkalnych będą wyższe, to wzrośnie limit zwrotu.. i wtedy można złożyć wniosek na tę nadwyżkę, wpisując tam faktury, których nie rozliczyło się wcześniej..

zatem z punktu widzenia ustawy o zwrocie (pomijając inne przepisy i aspekty srawy) lepiej czekać ze składaniem zgłoszenia o zakończeniu inwestycji

A czy nie można zrobić tak że składa sie wniosek o zakończenie budowy a potem występuje o zwrot VAT na prace budowlane wymagajace pozwolenia na budowę.

Następnie występujesz o zwrot VAT za materiały w zakresie prac na które nie jest wymagane pozwolenie na budowę (na prace wykończeniowe nie jest wymagane pozwolenie na budowę).

Zwrot VAT będzie taki sam, wymaga tylko złożenia dwóch wniosków

A czy nie można zrobić tak że składa sie wniosek o zakończenie budowy a potem występuje o zwrot VAT na prace budowlane wymagajace pozwolenia na budowę.

Następnie występujesz o zwrot VAT za materiały w zakresie prac na które nie jest wymagane pozwolenie na budowę (na prace wykończeniowe nie jest wymagane pozwolenie na budowę).

Zwrot VAT będzie taki sam, wymaga tylko złożenia dwóch wniosków

wydaje mi się, że o tym pisałem (może w innej odpowiedzi)

tak. większość wykończeniówki łapie się na remont w rozumieniu ustawy. podejrzewam jednak, że nie każda wykończeniówka; może zatem coś wylecieć (co nie łapie się na wykończeniówkę, a łapałoby się na budowę)

na remont jest także niżśzy ogólny limit (liczony na podstawie 30 m. a nie 70 m)

pzdr

Wszystko się zgadza ale współczynnik dla zwrotu vat na budowę jest 68,18% a na remont 55,23 %, (proszę o sprostowanie jeśli tak nie jest) Także troszkę różnicy będzie w tym zwrocie. Jeśli chodzi o kwotę do wydania na remonont zakładając że 1m2 mieszkania kosztuje około 2500 zł x 30 m2 to daje sumę 75000 zł także to i tak duża kwota jak na remont w zasadzie nie do wykorzytania bo nawet jeśli będą faktóry to i tak nie da się wielu rzeczy odliczy bo nie będzie ich w spisie. [/code]

ale współczynnik dla zwrotu vat na budowę jest 68,18% a na remont 55,23 %, (proszę o sprostowanie jeśli tak nie jest)

i tak i nie -- będzie 55,23% tylko jeśli ta sama kwota będzie zgłaszana do ulgi remontowej w PIT; w odniesieniu do wydatków czynionych od 1.1.2006 r. problem znika, gdyż nie ma już ulgi remontowej; tak więc dla remontu takż będzie 68,18%

i tak duża kwota jak na remont w zasadzie nie do wykorzytania bo nawet jeśli będą faktóry to i tak nie da się wielu rzeczy odliczy bo nie będzie ich w spisie.

pojęcie remontu jest dość pojemne; dużo rzeczy się złapie; z pewnością jednak będą wydatki, które łapałyby się do zwrotu w ramach "budowy", a nie będzie można ich odliczyć w ramach "remontu"

pzdr

ale współczynnik dla zwrotu vat na budowę jest 68,18% a na remont 55,23 %, (proszę o sprostowanie jeśli tak nie jest)

i tak i nie -- będzie 55,23% tylko jeśli ta sama kwota będzie zgłaszana do ulgi remontowej w PIT; w odniesieniu do wydatków czynionych od 1.1.2006 r. problem znika, gdyż nie ma już ulgi remontowej; tak więc dla remontu takż będzie 68,18%

pzdr

No to rewelacja myślałem że przed ten odbiór troszkę mniej dostanę zwrotu vat ale widzę że żyłem w nieświadomośi, dzięki za odpowiedź.

pozdr

• 3 weeks później...

Uważam jednak, że nie ma znaczenia, kiedy zakończysz budowę (w sensie prawnym). Nie ma wymogu, abyś materiały do remontu (w rozumieniu ustawy - a więc obejmującego także wykończenie) kupował po zakończeniu budowy ; możesz sobie nawet kupić na początku - jeśli masz taki kaprys.

Moim zdaniem więc zależy jak to rozpiszesz pomiędzy wnioskami; jeśli tylko masz wydatki, które łapią się na "remont" w rozumieniu ustawy; dawaj je do "remontu" (rozumiem, że chodzi o to , aby maksymalnie wykorzystać limity)

Otóż tak nie jest. Widziałem w US wywieszone pismo, które mówi, iż do Ulgi remontowej nie można zaliczyć materialów kupionych zanim uzyskało się tytuł prawny do lokalu, tj. zanim formalnie zakończyło się budowę.

To gwoli wyjąsnienie bo było już parę wątków na ten temat