abromba 27.01.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Mam jakąś nieludzko zakamieniającą wszystko wodę. Do picia filtrujemy, ale i tak czajnik trzeba odkamieniać. Z armaturą i brodzikiem jakoś sobie radzimy - ale w WC po pół roku tragedia - kamień odkłada się na potęgę, mimo szorowania szczotą. Sprawdzonych sposobów/preparatów poszukuję - oczywiście żeby zadziałało przy wypełnionym wodą sedesie, bo po usunięciu wody smród z kanallizacji wali aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.01.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Kup sobie taki płynktóry sie\nazywa "ORKAN" służy do odkamieniania soożywczych urządzeń przemysłowych. Jest to mieszanka kwasow wiec ostrożnie. Nie lej dużo do kibelka bo piana wyłazi pod sufit. U radziców kielki prawie zarosły a po 3 krotnym zalaniu czysta porcelanka. Sprzedaje toto firma z "IMPULS" z gdańska . Jak nie znajdziesz to pisz na priv dam telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.01.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 I pomyśl nad jakąś stacją uzdatniana wody bo będziesz mieć instalację do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 01.02.2006 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Co do stacji uzdatniania - najpierw zaczniemy po linii Sanepidu itd - bo woda z ujęcia gminnego, a koledze który ma trochę bardziej wymagające rybki akwariowe - zdechły Na razie w trzech sklepach o "orkanie nie słyszeli" Chyba poproszę o ten tefefon na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.02.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Podstawowy odkamieniacz to kwas amidosulfonowy. - sprzedają do cajników i ekspresów do kawy. Może być inny dowolny kwas np. cytrynowy, mrówkowy, octowy. te dwa ostatnie mogą być niebezpieczne. Wsadzenie ich do wrzątku i zalanie zwiększa efektywność odkamienienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefa0 22.02.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Hagesan blekitny z firmy HG. Zamienia kamien w biala pianke. Wystarczy tylko splukac Jestem uzytkowniczka hagesana juz od dawna i nie zamienilabym go na nic innego. Kurcze ale to reklamowo zabrzmialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 22.02.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Czy można te wszystkie w/w kwasy i ten "ORKAN" stosować przy biologicznej oczyszczalni ścieków?Mam ceramikę z powłokami R1, czy też KeraTect a i tak kamień się osadza. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 22.02.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Czy można te wszystkie w/w kwasy i ten "ORKAN" stosować przy biologicznej oczyszczalni ścieków? Mam ceramikę z powłokami R1, czy też KeraTect a i tak kamień się osadza. Pzdr. najbezpieczniej jest zwykły 10 % ocet... tak do czajników jak i do WC i innych... tylko nie stosujcie do ogrzewczy pojemnościowych ciśnieniowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.02.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Czy można te wszystkie w/w kwasy i ten "ORKAN" stosować przy biologicznej oczyszczalni ścieków? Mam ceramikę z powłokami R1, czy też KeraTect a i tak kamień się osadza. Pzdr. Brak mi wiedzy. trzeba sprawdzić wartości CHZT - chemiczne zapotrzebiwanie tlenu. Myślę, że w tych ilościach co w chałupie się stosuje do celów dekoracyjnych nie powinno być zagrożenia. Jak Odkamienić grzejniki to coś innego. Ale to intuicja, nie wiedza. Napewno kwas octowy i cytrynowy, zwłaszcza ten ostatni są dobrze biodegradowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 22.02.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 BZT i CHzt to wskażniki konieczne przy obliczaniu oczyszczalni. Mocno zależą od jakości i ilości ścieków. Orkan według mojej wiedzy jest to mieszanina mocnych kwasów . Trzeba pamiętać ,że do oczyszczalni będzie spływał po przereagowaniu z osadem kamiennym więc będzie to jakaś mieszanka soli, ale jak wpływa on na mikroflorę w POŚ - nie wiem bo za dużo zmiennych. W przemyśle spożywczym używa się go do mycia maszyn w których osadza się kamień nazwijmy go "kotłowym" czyli takich gdzie jest gorąca woda. U mnie sprawdził się doskonale , przy bardzo trudnym wapienno żelazistym- osadzie.Woda była z własnego ujęcia i przez 15 lat się trochę tego odłożyło. Środki kosmetyczne typu cilit czy Hg można bylo lać wiadrami one są bardzo dobre ale prze stałej systematycznej kosmetyce. Jak już się odłoży trzeba lać mocniejsze kwachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 23.02.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 dzięki Wam za odpowiedź. Będę musiał b.dokładnie przepytać JPR SYSTEM wykonawcę mojej oczyszczalni. Przy instalacji pieca gazowego kondensacyjnego Viessmana konieczna była instalacja na odpływie kondensatu do kanalizacji specjalnego neutralizatora z wymiennym wkładem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 27.02.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Ja również poleciłbym zwykły ocet, daje niesamowite efekty. A odkamieniaczy w sklepach jest bardzo dużo i u mnie przynajmniej one działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts