Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wciąż nie wykrzyczałaś nazwy producenta...

o co się rozchodzi?

Obowiązkiem moralnym jest ostrzeżenie wszystkich przed wejśceim w kontakt z takim kimś.

Nawet nie wiesz jak bardzo kusi mnie żeby oficjalnie przedstawić Wam producenta!

Mam jednak usprawiedliwieni:

licze na ugodę bez konieczności sprawy sądowej (znając polskie sądownictwo sprawa będzie ciąąąąąąąągnąć się). Informację o dyskusji na temat firmy i jej produktów zostawię producentowi na deser.

oczywiście umieszczę nazwę producenta WIELKIMI literami na tym forum. NIE CHCĘ ŻEBY KTOŚ JESZCZE ZOSTAŁ NACIĄGNIĘTY NA TAKI SZAJS

zapraszam na prv - podam firmę

https://forum.murator.pl/topic/47233-chodniki-owadzie-w-oknach-mahoniowych/page/4/#findComment-1004917

Pchelek jestem ciekawy na jakiej podstawie uważasz, że producent MUSI przestrzegać norm?

Jeśli dlatego, że tak Ci się wydaje to trochę za mało.

Ustawa o normalizacji z wrzesnia 2002 roku,

mówi wyraźnie:

Art. 5. 3. Stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne.

Oczywiście uważam, że produkcja takich okien jak na zdjęciach to ewidentna fud\szerka i trzeba to piętnować.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/47233-chodniki-owadzie-w-oknach-mahoniowych/page/4/#findComment-1005492

A producent musi miec Certyfikat [lub deklaracje zgodności] z Aprobatą Techniczną ITB - i tu go masz bo on nie ma ani certyfikatu ani deklaracji - wiec sprawa sie nadaje i do Urzędu Skarbowego [bo sprzedaje okna nielegalne - bez dokumetu dopuszczajacego - za co grozi kara do 100.000 zl] a także do Urzędu Nadzoru Budowlanego - wykorzystaj te dwie instytucje - napisz po prostu do nich. Szczegolnie do Urzędu Skarbowego - jak go dopadną to jest skończony - oni uwielbiają kontrole

Pchełku - zemsta jednak nie będzie słodka :cry:

dla mnie niestety a dla producenta "stety" - ma aprobatę techniczną - sprawdzałam w bazie biblioteki ITB

Certyfikatu nie ma.

https://forum.murator.pl/topic/47233-chodniki-owadzie-w-oknach-mahoniowych/page/4/#findComment-1005950

Po wielu próbach (telefonach, umawianych spotkanich do których nie doszło) w końcu rozmawiałam z producentaem - bardzo miłym skąd inąd panem T. Oczywiście wiodącym tematem naszej rozmowy była jakość drewna z którego moje okna zostały wykonane (bo co do techniki wykonania nie mam zarzutów) Pan T. próbuje mnie przekonać, że meranti tak ma w "standardzie" - po prostu są dziurki i już, taki materiał i żebym się nie rzucała bo za 2 lata to meranti już wogóle nie będzie (skończy się). Nie można dostać nigdzie klejonki lepszej jakości. Hm....Bardzo to ciekawe. Zaciągnę opiniii innych producentów. :roll:

Dodatkowo namawia mnie żebym okna zamontowała a on przyśle mi na budowę chłopaka i zaszpachluje mi te dziurki. A to numer!!! :o

Acha - powiedzcie mi jak to jest z badaniem klejonki - czy każda partia powinna być przebadana, czy tylko wykonują badania do aprobaty a potem to już robią jak leci?

https://forum.murator.pl/topic/47233-chodniki-owadzie-w-oknach-mahoniowych/page/4/#findComment-1007731

erciu - ale podaj numer tej aprobaty - to po pierwsze

A po drugie aprobata to jest dokument okreslajacy checy okna i z czego takie okno powinno byc wykonane.

Natomiast producent aby taki wyrob wprowadzic do obrotu [czyli sprzedac] to musi miec certyfikat lub deklaracje zgodnosci - i tutaj takiego dokuentu zazadaj.

meranti sie nie skonczy bo jest to drewno z drzew pochodzacych z plantacji i upraw - tak jak u nas sosna. Standardem nie sa dziurki w drewnie - standardem jest ich brak

Podaj to wszystko producentowi.Drewno klejone powinno byc badane co jakis czas - nie tylko do aprobaty - powinna byc badana kazda partia [ale jak wielka jest partia to nie wiem]

Klejonka lepszej jakosci jest po prostu drozsza.

Drwalnik to robal polski.

https://forum.murator.pl/topic/47233-chodniki-owadzie-w-oknach-mahoniowych/page/4/#findComment-1007802

Aprobata techniczna ITB 2948/2000 -AT-15-ITB Drewniane jednoramowe okna i drzwi balkonowe system DJ-68 (rok wydania 2000)

Aprobata techniczna ITB 6670/2005-AT-15-ITB Jednoramowe okna i drzwi balkonowe system POLSTOL (r. 2005)

Aprobata techniczna ITB 676718/2005-AT-15-ITB Drewniano-aluminiowe okna i drzwi balkonowe systemu ALURON GEMINI (r. 2005)

Aprobata z 2000r. nie mówi o red meranti ale ma aneksy, z którymi się nie zapoznałam - producent mówi, że w aneksach jest wprowadzone maranti. Czy w 2003 r. miał aprobatę na meranti - tego nie wiem (czy to jest do sprawdzenia?)

Oni nie mają certyfikatu ale nie wiem czy ma deklarację zgodności? Nie spytałam :oops:

Drewno klejone powinno byc badane co jakis czas - nie tylko do aprobaty - powinna byc badana kazda partia [ale jak wielka jest partia to nie wiem]

Ale co jaki czas? Czy akurat było badane drewno z którego wyprodukowane moje okna to nie wiem bo producent mówi, że nie robią badań za każdym razem jak przyjedzie klejonaka. A swoją drogą tak sobie myślę, że tę klejonkę bada się u tego kto ją sprzedaje producentowi okien - czy tak? To zaświadczenie o badaniach idzie za klejonką. (tak myślę)

https://forum.murator.pl/topic/47233-chodniki-owadzie-w-oknach-mahoniowych/page/4/#findComment-1007892