Chabek 27.01.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam wszystkich Przymierzam sie do kupna projektu i mam pewnien dylemat. Czy stawiac dom podpiwniczony czy nie? Wiem ze to przedraza koszty budowy, takze koszty zwiazane z przerobka projektu, ale byc moze warto. Moze ktos ma podobny problem (lub mial)... Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 27.01.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Piwnica sprawdzala sie w czasach kryzysu, oraz nadal sprawdza sie u bałaganiarzy, którzy gromadzą różne paści, bo po prostu lubią.Jeżeli przewidujesz kryzys, lub lubisz paści, to buduj.Ja mam piwnicę i już mi ja żona zdążyła kompletnie zagracić, więc czasem mam ochotę ją wyzamiatać stamtąd razem z tym burdlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.01.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Piwnica sprawdzala sie w czasach kryzysu, oraz nadal sprawdza sie u bałaganiarzy, którzy gromadzą różne paści, bo po prostu lubią. Jeżeli przewidujesz kryzys, lub lubisz paści, to buduj. Ja mam piwnicę i już mi ja żona zdążyła kompletnie zagracić, więc czasem mam ochotę ją wyzamiatać stamtąd razem z tym burdlem. żona aż tak podpadła Chabek, a do czego ma słuzyć Ci piwnica? I na jakim terenie chcesz budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.01.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Ja mam projekt domu malego i nie chcialem na poczatku piwnicy, s nawet bylem jej przeciwnikiem. Teraz jednak zastanawiem sie czy na wiosne pod salonem nie zrobic piwnicy niewielkich rozmiarów, po to tylko zeby wstawic w niej piec do centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.01.2006 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 blady, kubatura tej piwnicy nie może być mniejsza niż 8m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 27.01.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Ja robię z piwnicą, ale będzie to tylko moje królestwo.Kotłownia, garaż i warsztacik.Czyli schodzę do podziemia(dosłownie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.01.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Absolutnie nie zgodzę się, że piwnica sprawdzała się tylko za komuny! Jeżeli macie dom, to zapewne i ogród. A jeżeli ogród to na pewno meble ogrodowe, kosiarkę, a może i narzędzia ogrodnicze. A gdzie to trzymać? Rowerem też chyba każdy dysponuje. A jak rodzinka to już rowerów kilka. Ja na przykład lubię robić konfiturki, a co?I mam pełne regały konfitur, ogóreczków, grzybków, kompocików, surówek i soków. Teraz, mieszkając w bloku, mam dostęp do piwnicy i przyznam, że jest pełna. Dom niestety będziemy budować bez, ze względy na koszty. Ale gdyby mnie było stać, to nie wahała bym się ani chwili. Mąż miał by również swój warsztacik, mamy trochę narzędzi z remontu mieszkania i budowy altanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 27.01.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Troche dziwie sie pytaniom w stylu "potrzebna piwnica czy nie potrzebna"Warto to samemu skalkulowac i odpowiedziec sobie "stac mnie na piwnice czy nie stac"Posty w stylu jak to super jest bez piwnicy , sluza raczej samopocieszaniu. Dom powinien posiadac prawdziwe zaplecze gospodarcze jakim jest piwnica , kilkumetrowe pomieszczenia gospodarcze w domach bez podpiwniczenia sa tylko czesciowym rozwiazaniem. Lepiej na gorze wygospodarowac miejsce na 2-3 garderowby , a kotlownie , pralnie , magazynek itp przeniesc do piwnicy.W wiekszej piwnicy mozna urzadzic kino domowe , saune , silownie , czyli takie male centrum rekraacyjne w sam raz na dlugie zimowe wieczory.Dom bez piwnicy to czesto koniecznosc , ale jesli tylko mozna zdobyc sie na taka inwestycje , to polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 27.01.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Jak warunki gruntowe pozwalają na wykonanie piwnic bez dodatkowych nakładów np.na ciężkie izolacje (wysoki poziom wód gruntowych) to piwnica obowiązkowo. Mam mały dom, w projekcie piwnicy nie było więc dorabiałem i nie żałuję! Mam tam kotłownię, spiżarkę, warsztacik, zasobnik cwu i trochę rupieci, bo chociaż mieszkam to ciągle coś dorabiam. Pozdrawiam Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 27.01.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Piwnica nie jest potrzebna, gdy: 1) masz blisko do marketu czynnego od 6 do godz. 22 2) nie lubisz majsterkować, więc nie masz żadnych narzędzi 3) nie naprawiasz niczego domu, zawsze wołasz fachowca do, nawet wbicia gwoździa 4) nie masz żadnego hobby wymagającego sprzętu np. wędkarstwo, narciarstwo, własne winko, itp. 5) wszystkie zużyte meble wyrzucasz od razu, lub rozdajesz bez żalu. 6) nie masz działki z warzywami, owocami i nie masz, co zmagazynować na później. 7) i może jeszcze coś, co nie wymaga schowania czegoś czy brudniejszych prac itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 27.01.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Widze ze przewazaja odpowiedzi popierajace robienie piwnicy... Coraz bardziej sie przekonuje Co to terenu to nie bede mial problemow. Nie jest to teren podmokly, wiec woda nie bedzie podchodzic... Jedni mowia ze pipwnica to graciarnia, ale faktycznie... taka graciarnia jest potrzebna - na te potrzebne graty A co z kosztami? Ktos sie orientuje o ile (szacunkowo, procentowo) przedraza to koszty budowy domu? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 27.01.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Piwnica ma tę zaletę, że potrzebuje mało ciepła do jej ogrzania. U mnie w piwnicy zawsze jest ciepło. W nowo budowanym domu też będzie piwnica. Koszt dodatkowy niewielki, a ile korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareksucharek 27.01.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Podobno cena metra kwadratowego piwnicy to około 70% ceny powierzchni mieszkalnej. Trochę droga ta graciarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 27.01.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Podobno. Podobno to wiesz co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erciu 28.01.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Musisz sam rozważyć czy jest ci potrzebna piwnica i do jakich celków ma służyć. Ja mam dom cześciowo podpiwniczony (połowa budynku) ale uważaliśmy z mężem, że jest niezbędna. Mamy tam kotłownię, składzik opału, pom. gospodarcze oraz warsztacik. Pamietaj o rodzju grunktu - nie wszędzie można robić piwnicę. A koszt - dla nas niewielki - roboty ziemne we własnym zakresie (własna koparko-ładowarka), szalunek - deski własne z poprzedniej budowy. Koszt - beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 02.04.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Właśnie zacząłem się też interesować piwnicą. Projekt - gotowce wcale nie mają miejsca na kotłownie. Kocioł gazowy w takich małych 4 m2 można umieścić lub nawet w innych pomieszczeniach. A co wtedy gdy chcemy palić (jesteśmy zmuszeni) w kotle na paliwo stałe? Wtedy piwnica jak najbardziej. Robię projekt indywidualny więc mogę piwnicę zaprojektować jednak myślę o częściowej np. tylko pod garażem (40 m2) tam kociołek do c.o. i skład opału. Czy ktoś z Was ma podobne rozwązanie? Czy tak można i czy jest OK? Czy taka piwnica to drogie rozwązanie?Każda Wasza wypowiedź jest dla mnie cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena 03.04.2006 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Kiedy wybieralismy projekt pare lat temu oczywiste dla nas było, że musi być piwnica i jest, tylko że nie pod całym bydynkiem, tylko częsciowe podpiwniczenie . Dwa pomieszczenia i dodatkowe miejsce pod schodami własnie na regały z przetworami, przerabiam duze ilości owoców i warzyw. Jedno z tych pomieszczeń pierwotnie miało być kotłownią, wtedy bylismy na etapie oleju opałowego, a więc oczywiście zbiornik gdzies musiał stać, a jak wiadomo zapachy ze zbiornika są jakie są.Zostało jedno wolne pomieszczenie na taki własnie składziko-warsztacik rowery szt.4, kosiarka, leżaki, doniczki z roslinami które muszą przezimować, albo cebulki roslin..jak dobrze się zastanowić to jest co przechowywać. Teraz mamy się wprowadzać i co się stało ?..... własnie zmienilismy koncepcję ogrzewania, olej jest za drogi, podłączamy się do kotłowni miejskiej (teraz koszty ok), a więc jedna piwniczka wolna......i już nie wolna, bo w międzyczasie dorósł syn, który rozkręca, składa, rozkłada te swoje motorki i tez musi mieć miejsce, zeby to robić. A nawet jeżeli już mu się to hobby znudzi to zawsze można zrobić zimową suszarnię pościeli, firanek czy kocy, zimą tez to prać trzeba.I w końcu jęzeli zostanie wynaleziony super oszczędny opał....to znów powrócimy do koncepcji kotłowni. Jak widzisz od przybytku głowa nie boli, a i samo zycie rodzinne weryfikuje przeznaczenie i wykorzystanie pomieszczeń.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga124 03.04.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 mnie też się marzy podpiwniczenie, ale `domek moich marzeń `właśnie go nie posiada. ciekawa jestem, ile by kosztowało (i czy wogóle jest możliwe) podpiwniczenie w tym domu http://www.gazetadomprojekt.pl/strona.php?ajd=180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 04.04.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Dolicz tynki, instalacje, komin, okna, schody, material, robocizna - to wcale nie jest tak tanio. Tu cos o cenachhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61395&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 04.04.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 nasz bardzo mały domek nie miał w pierwotnej wersji piwnicy, ale oczywiście juz ją ma (koszt doprojektowania 500zl)!W jedenj części garaż, w drugiej kotłownia (piec na paliwo stałe) i pomieszczenia gospodarcze. Do decyzji o jej posiadaniu przyczyniło się również ukształtowanie terenu - skarpa.Przy małych domach,to po prostu konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts