Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom podpiwniczony

Chabek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bzdury pleciesz. 80 tys to cały stan zero z piwnicą, a nie piwnica.

Większe koszt piwnicy to:

- ściana fundamentowa wyższa o 100 - 110 cm, jej hydro-izolacja i ocieplenie

- głębszy wykop

- jeden strop z ociepleniem

Mniejsze koszty to

- brak konieczności zasypywania i ubijania (10 m3 piachu to 500 zł z transportem), a ile tego piachu przy fachowo zrobionych fundamentach to sami policzcie. (chyba, że ktoś zasypuje ziemią rodzimą)

O niewielkich kosztach piwnicy inwestor zaczyna sobie zdawać sprawę w momencie gdy wywrotki zasypują mu pięknie wymazane izolacją głębokie na 120 cm fundamenty.

Teren jest podmokły i zagrozony szkodami górniczymi. Powierzchnia piwnic (jak i "góry") wynosi prawie 150m.

Z tego co sie orientowałem ogólnie od osób budujących przyjmuje się koszt piwnic ok 30% kosztu całego budynku

To jest całkiem inna bajka - zwykle w ogóle się wtedy rezygnuje z piwnicy z powodów włąśnie kosztó niemniej jednak jak ktoś chce i ma to problemem to nie jest....

Bzdury pleciesz. 80 tys to cały stan zero z piwnicą, a nie piwnica.

Ged, znowu sie z Toba nie zgodze. Ale nie bede Ci zarzucal bzdur, lecz niedoinformowanie.

Większe koszt piwnicy to:

- ściana fundamentowa wyższa o 100 - 110 cm, jej hydro-izolacja i ocieplenie

Owszem, tylko ja mam do powierzchni ziemi z bloczka, a potem juz zwykly pustak ceramiczny. (to, ze u mnie sciana 3W nie ma tu specjalnego znaczenia, ale cala nosna jest z U). A wiec koszty rosna. Dodatkowo, trzeba zrobic wieksze lawy fundamentowe - pare m3 B20 wiecej.

- głębszy wykop

- jeden strop z ociepleniem

Ten jeden strop z ociepleniem to u mnie ok. 8000. Beton, stal, styropian, robocizna. O, jeszcze wylewka!

Mniejsze koszty to

- brak konieczności zasypywania i ubijania (10 m3 piachu to 500 zł z transportem), a ile tego piachu przy fachowo zrobionych fundamentach to sami policzcie. (chyba, że ktoś zasypuje ziemią rodzimą)

Piach na zasypke jest drogi, ale 1) 10 m3 to ja swobodnie i tak musialem wrzucic w lawy na wyrownanie 2) jak u Ciebie jest taki drogi piach na zasypke, to moze sie dogadamy i zorganizuje transport - ja za kamaza place ok. 150 zl.

O niewielkich kosztach piwnicy inwestor zaczyna sobie zdawać sprawę w momencie gdy wywrotki zasypują mu pięknie wymazane izolacją głębokie na 120 cm fundamenty.

O kosztach piwnicy inwestor zaczyna sobie zdawać sprawę w momencie gdy chce ja wykonczyc, a potem ogrzac.

Dolicz instalacje, tynki, drzwi, okna, dluzsze kominy !!!, schody, grzejniki itp.

Ja buduję bez piwnicy, choć chodziła mi po głowie a przeważyło przeciw:

koszty, jak by nie patrzeć musiałbym zapłacić więcej, nie mam pewności czy woda gruntowa wiosną nie sprezentowała by mi basenu w piwnicy,

nie wyobrażam sobie garażu i latania po kompot czy po coś innego do piwnicy, nie mam nawyku chomikowania starych zużytych gratów, mam spiżarnię przy kuchni a pralnię z suszarnią na poddaszu obok łazienki,

za:

dodatkowe miejsce na np. siłownię czy saunę, będę opalał miałem lub czymś innym stałym więc brak miejsca nie byłby problemem, no i na koniec grymasy żonki jak słyszy o domu bez piwnicy.

Gdybym budował jeszcze raz to prawdopodobnie również bez piwnicy ale z większym garażem np. na dwa samochody.

Witam, właśnie wracam od sąsiada który jest na etapie stanu surowego otwartego , dom podpiwniczony prawie na całości a w piwnicy stoi -dokładnie mierzyliśmy- 36 cm wody. Sąsiad wściekły ,wiesza psy na wszystkich wokół a ja......zadowolony że nie mam takich problemów. Pozdrawiam

Witam, właśnie wracam od sąsiada który jest na etapie stanu surowego otwartego , dom podpiwniczony prawie na całości a w piwnicy stoi -dokładnie mierzyliśmy- 36 cm wody. Sąsiad wściekły ,wiesza psy na wszystkich wokół a ja......zadowolony że nie mam takich problemów. Pozdrawiam

Ja też dzisiaj byłem u sąsiada. On ma samochód i komputer i oba mu się popsuły.

Cieszę się że ja nie mam :) Też pozdrawiam. On ma jeszcze telewizor !! :;)

Myślę że pojmując co napisałem..... nie obrazisz się na mnie :)

witam

rozpoczynam budowę domu w tym roku, będzie on podpiwniczony ponieważ tak oboje chcemy z małżonką. A piwnica potrzebna jest m.in. na kotłownie + skład opału, pralnie, małą spiżarkę, warsztat "drobnych napraw". Wiemy, że piwnica kosztuje - ale co teraz jest za darmo - więc jesteśmy skłanni budować choćby rok dłużej, ale będzie to co nam jest potrzebne. Znam kilkanaście osób, które nie mają piwnic i żałują tego- muszą dobudowywać dodatkowe "budynki gospodarcze".

Jastam jaknajbardziej za piwnicami.

witam

rozpoczynam budowę domu w tym roku, będzie on podpiwniczony ponieważ tak oboje chcemy z małżonką. A piwnica potrzebna jest m.in. na kotłownie + skład opału, pralnie, małą spiżarkę, warsztat "drobnych napraw". Wiemy, że piwnica kosztuje - ale co teraz jest za darmo - więc jesteśmy skłanni budować choćby rok dłużej, ale będzie to co nam jest potrzebne. Znam kilkanaście osób, które nie mają piwnic i żałują tego- muszą dobudowywać dodatkowe "budynki gospodarcze".

Jastam jaknajbardziej za piwnicami.

Co prawda to prawda!

• 6 months później...

Wlasnie buduje dom podpiwniczony prawie cala piwnica jest w ziemi czyli 3 metry utopionej konstrukcji z zelbetu utopione pod ziemia 109m2 piwnicy -- zwiekszenie kosztow zaczyna sie juz od koparki i sie ciagnie, izolacje termiczne, wodne, drenaze , podsypki, zasypki, inne zbrojenia (razy kilka) mysle ze calosc zwieksza koszty o jakies 50-70 tys pln - wiem bo buduje

Akle uwazam ze jesli kogos stac to jest to genialny pomysl Pozdrawiam ;)

Cześć

Mam stary dom z piwnicą i z dwustanowiskowym garażem (postawionym później).

W garażu stoi jeden samochód i wszystkie meble ogrodowe, rowery (4), kosiarka i cała kupa rzeczy bardzo potrzebnych.

Garaż jest wygodniejszy (ten sam poziom). Jakbyśmy nie zrobili w piwnicy pralni to chyba nie wchodzilibyśmy do niej. W piwnicy trzymamy rzeczy tuż przed wyrzuceniem – jedna wielka rupieciarnia.

Obecny garaż ma niewygodny dojazd, ale w lepszym miejscu będzie mniejszy i nie zmieściłoby się w nim wszystko co teraz i to (brak kasy również) powstrzymuje mnie przed zmianami.

Wg mnie wygodniej będzie postawić budynek gospodarczy, ale czy będzie taniej, ładniej, czy jest miejsce itd. To nie wiem.

RysieK

Budowanie piwnicy ma sens gdzy masz bardzo malą działke, lub gdy chcesz mięc piec na paliwo stałe, wtedy cały bałagan i magazyn opału jest poniżej poziomu mieszkalnego.

Jak masz dużą dzialke taniej jest wybudwac garaż, szope na narzędzie obok domu.

Pamiętaj tez, że podpiwniczenie domu psuje proporcje wiekszości gotowych projektów, masz schody do domu, schody z tarasu do ogrodu.

Zeby wjechać/ wyjechać zimą z podziemia musisz mieć podgrzewany zjazd. Dochodzi jeszcze problem odprowadzenia wody opadowej, żeby sie nie wlewala po zjezdzie do garażu.

Czy jakiś twoj sasiad ma piwnice? Podejdź, zapytaj- to najtańszy sposób na oszacowaie kosztów i okreslenie warunków gruntowych.