Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom podpiwniczony

Chabek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Mam stary dom z piwnicą i z dwustanowiskowym garażem (postawionym później).

W garażu stoi jeden samochód i wszystkie meble ogrodowe, rowery (4), kosiarka i cała kupa rzeczy bardzo potrzebnych.

Garaż jest wygodniejszy (ten sam poziom). Jakbyśmy nie zrobili w piwnicy pralni to chyba nie wchodzilibyśmy do niej. W piwnicy trzymamy rzeczy tuż przed wyrzuceniem – jedna wielka rupieciarnia.

Obecny garaż ma niewygodny dojazd, ale w lepszym miejscu będzie mniejszy i nie zmieściłoby się w nim wszystko co teraz i to (brak kasy również) powstrzymuje mnie przed zmianami.

Wg mnie wygodniej będzie postawić budynek gospodarczy, ale czy będzie taniej, ładniej, czy jest miejsce itd. To nie wiem.

RysieK

Jeśli jest miejsce to też radzę budować w szerz a nie w głąb.

Tylko podpiwniczony jeśli pozwala na to teren ,nie patrzeć na koszty.Za osobne budynki gospodarcze trzeba płacić podatki,a piwnica to same plusy,...garaż ,kotłownia,spiżarnia bez dodatkowych opłat,pozd

ziomku popieram piwnicę (bo muszę :wink: ), ale podatek też od niej się płaci. O ile wiem teraz już nie ma metrów w domku, od których nie płacisz.

Będzie u nas piwnica czy chcemy czy nie - bo skarpa. Ale bardzo zgrabnie wchłonęła różne funkcje. Przy czym NIE będzie tam pralni ani suszarni, bo ja po schodach co chwilę latać nie zamierzam :D , ale będzie m.in. kotłownia, tzw. "brudny" zlew (kalosze, dywany etc), poza tym sprzęt sportowo turystyczny, no i garaż ofkoz.

Też mam skarpe,wygląda jak wał przy rzece,dlatego mam piwnice,jak wcześniej pisałem jak teren na to pozwala.Ja też w piwnicy nie będe miał pralni czy suszarni ,tylko kotłownie ,garaż,miejsce na przyczepke,rowery,narty,kosiarka i różne tam sprzęta ogrodnicze i oczywiście pokój ,w upalne dni i noce idealny.A co do podatku o ile mi wiadomo to do 2,20 wysokości pomieszczenia podatku się nie płaci,traktuje się to jako nieużytek,ja mam 2,18,pozd

A my mamy domek cały podpiwniczony a dlatego bo:

1. mamy działkę 0,20ha i kosiarki trzeba gdzieś trzymać;

2. mamy zamiar opalać węglem więc potrzebna kotłownia;

3.będzie tam pralnia i suszarnia, bo gdzie suszyć pranie w zimie?;

4.będzie pomieszczenie na warzywa i owoce;

5.będzie miejsce na rowery, roli, piłki i tp. rzeczy;

6.będzie miejsce dla męża na jego narzędzia :)

Myślę że koszty wydane na podpiwniczenie "zwrócą" się w użytkowaniu piwnic :lol: :lol:

Znajomy nie ma piwnic i kartony po sprzecie RTV itp. wywozi do rodziców na strych, inny znajomy upycha w garażu (już nie długo auta nie wciśnie) a jeszcze inny poprostu wszystko wywala na śmietnik.

Każdy twierdzi "po co piwnice w dzisiejszych czasach".

Jak Cię stać na piwnice to rób jeśli nie to nie rób.

• 2 years później...

Całe życie mieszkałam w domu z piwnicą i nie wyobrażam sobie jakby miało jej nie być. Wszyscy nasi znajomi wybudowali dom bez piwnicy i obecnie ich samochody nie wjeżdżają do garażu bo te z kolei są całkowicie zagracone rożnego rodzaju sprzętem. Jeśli ktoś ma osobny duży garaż to jeszcze pół biedy.

Mój wymarzony projekt na szczęście posiada wersję z podpiwniczeniem choć niestety nikt jeszcze chyba takiego nie wybudował a przynajmniej nie ujawnił się na forum. Koszty - zdaję sobie sprawę że na pewno przerosną nasze oczekiwania ale bez piwnic nie byłby to już taki dom o jakim marzyłam.

• 6 months później...
Piwnica musi być! Dom bez piwnicy to jak mężczyzna bez kobiety. Musi być kotłownia, siłownia, magazyn, jakieś drobne narzędzia. Gdzie bedziecie trzymać swoje ulubione graty typu wędki, łopaty, wiatrówki itp? W garażu? Każdego kogo znam kto niema piwnicy to ma garaż zagracony a auto stoi na drodze ponieważ przed garażem tez niema miejsca. Mała działka - brak danych. Jeżeli chodzi o warsztat to już inna opowieść.

Zwróć uwagę nie tylko na to czy chcesz ale przede wszystkim czy możesz!

Nie na każdej działce da się sensownie zrobić piwnicę i nie do każdego projektu domu można ją dorobić.

Bardzo chciałem mieć piwnicę ale nie mam bo:

1. wysoki poziom wód gruntowych (od około 1m)- doczytałem że nie ma sensu walczyć z naturą - rozwiązania skuteczne są drogie (izolacja) a półśrodki nie wystarczą żeby kopać głęboko i nie mieć wilgoci.

2. piwnica oznacza podniesienie poziomu 0 - jakieś okna tam powinny być... podniesienie poziomu 0 oznacza równiez podniesienie całkowitej wysokości domu. U mnie maksymalna dozwolona wysokość budynku była narzucona przez warunki zabudowy (a mam dach 45 stopni ) - nie za wiele zostaje miejsca w pionie, poza tym taki domek podniesiony za wysoko wyglądałby niezbyt proporcjonalnie.

Więc zanim się ktoś napali na walory użytkowe piwnicy niech najpierw dobrze sprawdzi ograniczenia i czy w ogóle jest taka możliwość.

pkt.2 obalony: nie ma obowiązku stosowania okien w piwnicy, a jeśli są pod poziomem terenu (bo tak tez można) mogą być zabudowane z zewnatrz studzienką (oczywiście kwestia gustu), no i jest też takie rozwiązanie jak doświetlacze piwniczne, ja mam świadomie wybraną opcję okna ze studzienką a dom jest na docelowym tym danym poziomie na jakim był w gotowcu bez piwnicy, a wiec da się :wink:

pozostałe argumenty jak najbardziej ok

Skoro piwnica ma byc to jakiej grubości ma mieć ściany.

Mam zamiar budować z bloczków fundamentowych 12x25x38

i planuje grubość ścian piwnicy na 25 cm., ściany nośne i zewnętrzne domu porotherm 25.

Mam obawy czy to nie za cienko, czy może bloczek kłaść na grubość ściany 38 ?

Dodam że kiedyś występowały tam szkody górnicze, teraz oficjalnie niema.