bonart1 12.06.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Czy sąsiad ma drenaż opaskowy? Jaki ma grunt? Jaki poziom wody gruntowej? Jaka hydro-izolacja? mmmad - odpiszę w nocy. Witam, 1. co to jest drenaz opaskowy, jak to dobrze zrobic, jaki jest koszt tego rozwiazania, prosba o jakies linki do opisu lub wyjasneinie na forum? 2. gdzie znajde info jaka jest dobra/poprawnie zrobiona hydroizolacja... Wody nie mam na glebokosc 2m, potem juz wyplynela... mowia miejscowi ze moze dojsc jeszcze w gore o jakies 20-30cm wiec zwatpilem Starszyzna z okolicy mowila ze w latach 70tych mieli wode w piwnicach na glebokosci 1.5m ponizej poziomu gruntu Stad chcac sie zabezpieczyc przed przygodami tego typu: 1. jako ze skarpa wiec podniose troche wyzej posadowienie law i obsypie dom zeby zapewnic trefe przemarzania na odp glebokosc 2. chce wlasnie zrobic odpowiedni drenaz, tylko nie wiem jak to zrobic a nie chce by jacys "majstrowie " mi wcisneli kit i zrobili jakas fuszere za duze pieniadze z gory dzieki za pomoc pozdrawiam... ps. nie wyobrazam sobie domu bez piwnicy, w takim mieszkam teraz i nie jestem z tego faktu zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.06.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Skoro piwnica ma byc to jakiej grubości ma mieć ściany. Mam zamiar budować z bloczków fundamentowych 12x25x38 i planuje grubość ścian piwnicy na 25 cm., ściany nośne i zewnętrzne domu porotherm 25. Mam obawy czy to nie za cienko, czy może bloczek kłaść na grubość ściany 38 ? Dodam że kiedyś występowały tam szkody górnicze, teraz oficjalnie niema. To powinienes miec w projekcie. W praktyce 25cm jest az za grube Tak naprawde to chaupa stalaby nawet jakbys wymurowal na 12 Ja mam murowane na 25 - zarowno wewnetrzne jak i zewnetrzne i wszystko gra. Pomysl inaczej - jezeli z porothermu 25 ktorego po zrzuceniu z 2m na beton zostaje kupka gruzu mozesz wymurowac kilka pieter, to czemu z ciezkiego, solidnego kawalka betonu mialoby byc inaczej ? Wspolczuje tym co maja na 38 i musza w tym robic jakies dziury / przepusty.. MASAKRA pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 13.06.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Wszystko się zgadza tylko jest małe ale, mianowicie szkody górnicze, czyli wstrząsy od czasu do czasu. Ponadto istnieje możliwość ponownego uruchomienia kopalni którą kilka lat temu zamknięto. na szczęście mam zbrojone ławy 4x 12 i zbrojoną płytę. W mojej okolicy większość ludzi buduje jednak grubsze ściany i to nie tylko piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.06.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Wszystko się zgadza tylko jest małe ale, mianowicie szkody górnicze, czyli wstrząsy od czasu do czasu. Ponadto istnieje możliwość ponownego uruchomienia kopalni którą kilka lat temu zamknięto. na szczęście mam zbrojone ławy 4x 12 i zbrojoną płytę. W mojej okolicy większość ludzi buduje jednak grubsze ściany i to nie tylko piwnic. 4x12 w niczym Ci nie pomoze jak rzeczywiscie zaczna fedrowac i teren sie zacznie trzasc / zapadac. Do szkod gorniczych to sie projektuje lawy zbrojone kilkoma poteznymi pretami >fi20-25 Ale nie boj nic - kopalnie dobrze placa za szkody - jak sie zapadnie to wybudujesz dwa nowe za odszkodowanie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts