Griszka 25.01.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Jak mam przygotować posadzkę pod parkiet. Jest w miarę równa, lecz można po niej pisać gwoździem?Czy to nie przekszadza, gdy się kładzie grunt a potem klej do parkietu? Dzięki za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 25.01.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Prawidłowo nie kładzie się kleju bezpośrednio na zagruntowane podłoże. Zagruntowane podłoże powinno być wyrównane zaprawą samopoziomującą a dopiero na tak przygotowane - klej i parkiet. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 25.01.2003 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Co polecacie jako wylewkę samopoziomującą, z dobrą relacją ceny do jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 25.01.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Można zastosować coś z Atlasa np: samopoziomująca masa szpachlowa Terplan-N-Atlas lecz należy pamiętać aby preparat gruntujący był tej samej firmy np: Atlas Uni Grunt Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 26.01.2003 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 Jaka jeste wydajność tego typu mas dla wylewek samopoziomujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 26.01.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 Atlas Uni Grunt - 0,35 kg/m2Terplan-N-Atlas - 3,15 kg/m2 przy grubości średniej 2 mmdodatkowo za każdy 1 mm grubości:Terplan-N-Atlas - 1,58 kg/m2 nie więcej jednak niż do 10 mm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 27.01.2003 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 dzięki, cenowo nie wygląda najgorzej przy takiej wydajności. Czyli licząc że worek 25kg Terplan starczy mi na 75m2? Nie chce mi się wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 27.01.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 mi też się nie chce wierzyć... 25 kg : 3,15 kg/m2 = 7,94 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszek 28.01.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Mam pytanie, po co ta zaprawa samopoziomująca? Czy jeżeli mam równą i zatartą na gładko posadzkę to też muszę ją robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 29.01.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Cóż...musi w Rysi, w Polsce jak kto chce... Ale na poważnie, jeżeli podkład pod posadzkę jest równy (czytaj: idealnie wypoziomowany), odpowiednio twardy to nie potrzeba ani środka gruntującgo, ani warstwy wyrównującej, kleić można bezpośrednio. Jednak jak dotąd, nie spotkałem się z takim. Wszelkie kleje mają to do siebie, iż służą do klejenia i nie są wypełniaczami. Parkiet ma to do siebie, że po ułożeniu na nierównym podłożu dąży do samopoziomowania (w przeciwieństwie do wykładziny). W praktyce skutek jest taki, iż na wgłębieniach, nawet minimalnych, parkiet się prędzej czy później odklei, lub przy nałożeniu zbyt dużej warstwy kleju w celu wyrównania nierówności, klej po wyschnięciu ulega skurczowi, co także spowoduje odklejenie parkietu. W przypadku wykładzin nie ma takiego problemu. Na fotce poniżej jest podkład pod posadzkę wykonany maszynowo przez specjalistyczną firmę, w momencie jej pielęgnacji (ten akurat pod tarket klejony później na klej Uzin). Widać w tym momencie nierówności mimo naprawdę fachowego wykonania. Po wyschnięciu wody nierówności tych nie będzie już widać i "na oko" będzie to powierzchnia "równa". Jednak nie dopuścił bym ułożenia na tej powierzchni parkietu bez wyrównania zaprawą samopoziomującą. http://www.wega-star.pl/galerie/pg3/pg3_k_0094.jpg Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 31.01.2003 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 przekonalem sie ze grunt jest zawsze potrzebny, u mnie parkieciarz zagruntował suchą posadzkę, wcześniej wyrównał.Oczywiście grunt dobierany pod klej do parkietu. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Griszka dnia 2003-01-31 15:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Gila 31.01.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Witam mam pytanie dotyczące układanie parkietu.Interesuje mnie w jakiej temperaturze jest najlepiej układać? Chodzi mi oto czy lepiej w czasie sezonu grzewczego , czy też poza? Zamierzam układać parkiet bukowy w nowo powstałym mieszkaniu na piętrze. Jest wykonane ogrzewanie tradycyjne to jest CO, i ogrzewam to już drugi sezon.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 31.01.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 temperatura 17-23şC, idealna 20şC, wilgotność w pomieszczeniu 50-60%, dobra rada - parkiet powinien w tych warunkach z tydzień poleżeć przed ułożeniem, sezon grzewczy nie ma wpływu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2003 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Czym technicznie różni się ułożenie parkietu /w mozajkę/ od ułożenia mozajki parkietowej? Mąż kilkakrotnie kładł mozajkę również w karo/,ale nie ma żadnego doświadczenia z parkietem . Nie wiem,na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy układaniu parkietu. Połowa deszczółek ma pióro z prawej strony a połowa z lewej, więc wiem, że możemy je ułożyć w mozajkę. Wymiar klepek to 5x25 cm.Wiem o szczelinie przy ścianie i że klejem pokrywa się podłogę a nie deseczki. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć, zanim zabierzemy się za ten parkiet?Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 31.01.2003 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 jako że temat dość obszerny a sam parkieciarzem nie jestem, pozwolę sobie skorzystać z magii internetu i polecić przeczytanie tych trzech stron a chyba chociaż część problemu będzie wyjaśniona.. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 To już coś. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts