Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowo?? posadzki do po?o?enia parkietu

Recommended Posts

Cóż...musi w Rysi, w Polsce jak kto chce...:wink:

Ale na poważnie, jeżeli podkład pod posadzkę jest równy (czytaj: idealnie wypoziomowany), odpowiednio twardy to nie potrzeba ani środka gruntującgo, ani warstwy wyrównującej, kleić można bezpośrednio. Jednak jak dotąd, nie spotkałem się z takim. Wszelkie kleje mają to do siebie, iż służą do klejenia i nie są wypełniaczami. Parkiet ma to do siebie, że po ułożeniu na nierównym podłożu dąży do samopoziomowania (w przeciwieństwie do wykładziny). W praktyce skutek jest taki, iż na wgłębieniach, nawet minimalnych, parkiet się prędzej czy później odklei, lub przy nałożeniu zbyt dużej warstwy kleju w celu wyrównania nierówności, klej po wyschnięciu ulega skurczowi, co także spowoduje odklejenie parkietu. W przypadku wykładzin nie ma takiego problemu. Na fotce poniżej jest podkład pod posadzkę wykonany maszynowo przez specjalistyczną firmę, w momencie jej pielęgnacji (ten akurat pod tarket klejony później na klej Uzin). Widać w tym momencie nierówności mimo naprawdę fachowego wykonania. Po wyschnięciu wody nierówności tych nie będzie już widać i "na oko" będzie to powierzchnia "równa". Jednak nie dopuścił bym ułożenia na tej powierzchni parkietu bez wyrównania zaprawą samopoziomującą.

http://www.wega-star.pl/galerie/pg3/pg3_k_0094.jpg

Pzdr.

Witam mam pytanie dotyczące układanie parkietu.Interesuje mnie w jakiej temperaturze jest najlepiej układać? Chodzi mi oto czy lepiej w czasie sezonu grzewczego , czy też poza? Zamierzam układać parkiet bukowy w nowo powstałym mieszkaniu na piętrze. Jest wykonane ogrzewanie tradycyjne to jest CO, i ogrzewam to już drugi sezon.Marek

Czym technicznie różni się ułożenie parkietu /w mozajkę/ od ułożenia mozajki parkietowej? Mąż kilkakrotnie kładł mozajkę również w karo/,ale nie ma żadnego doświadczenia z parkietem . Nie wiem,na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy układaniu parkietu. Połowa deszczółek ma pióro z prawej strony a połowa z lewej, więc wiem, że możemy je ułożyć w mozajkę. Wymiar klepek to 5x25 cm.Wiem o szczelinie przy ścianie i że klejem pokrywa się podłogę a nie deseczki. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć, zanim zabierzemy się za ten parkiet?Pozdrawiam .

• 2 weeks później...