Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel Eko-Groszek --szokująca cena

Recommended Posts

Wojtek86 - z całym szacunkiem, ale na śląsku wszyscy wiedzą, że retopal - to nadaje się ale tylko na posypywanie chodnika przed domem. Jak nie masz już czego kupić, to go kup, ale generalnie to straszny badziew, tak samo jak ten z Kazimierza.

Dobry eko-groszek - to mają piekary (Julian) oraz Chwałowice (nie wiem czynawet nie jest lepszy od Piekar).

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jestem na etapie budowy domu do stanu surowego. Potrzebuję pomocy!!!

Żona boi się gazu więc musimy wybrać jakieś inne rozwiązanie na ogrzewanie. Proszę o sugestie i opienie. Generalnie stawiamy na eko-groszek, proszę o opinie i rady, jaki piec, jaki producnt...

Za wszystkie rady i opienie z góry dziękuję!!!

• 1 month później...
Witam,

mieszkam w Warszawie i zamierzam kupić piec na eko-groszek. Tylko mam jeden problem:nie mogę znaleść miejsca gdzie mogę kupić eko-groszek. CZy możecie mi jakieś podać?

Znalazłam źródło możliwości kupna eko groszku z pierwszej ręki o wrartości opałowej 27 kcal bo najniższej cenie (wszędzie dzwoniłam i pisałam) po 500 zł za tonę workowanego eko groszku.

Jedyny problem to proszono mnie abym też poszukała chętnego z okolic Warszawy - to tańszy byłby transport. Wydaje mi się że jak 50 zł dorzucę do transportu to nie będzie źle na obecna chwilę. Dlatego szukam kogoś kto jeszcze nie kupił na ten sezon i byłby zainteresowany

zakupem. Sprawa pilna - rozpoczyna sie sezon grzewczy

Pochodzenie : Kopalnia JULIUSZ (1 klasa )

Granulacja- 8- 25 mm

Wartość opałowa- 26 MJ/kg

Zawartość popiołu- 4-10 %

Zawartość całkowita siarki- do 0,6%

Zawartość wilgoci całkowita - do 12%

Zawartość części lotnych- 36%

Spiekalnośc RI- 0-10

Chlor- 0.071

Temp. spiekania popiołu- 1150-1190

Witam,

mieszkam w Warszawie i zamierzam kupić piec na eko-groszek. Tylko mam jeden problem:nie mogę znaleść miejsca gdzie mogę kupić eko-groszek. CZy możecie mi jakieś podać?

Znalazłam źródło możliwości kupna eko groszku z pierwszej ręki o wrartości opałowej 27 kcal bo najniższej cenie (wszędzie dzwoniłam i pisałam) po 500 zł za tonę workowanego eko groszku.

Jedyny problem to proszono mnie abym też poszukała chętnego z okolic Warszawy - to tańszy byłby transport. Wydaje mi się że jak 50 zł dorzucę do transportu to nie będzie źle na obecna chwilę. Dlatego szukam kogoś kto jeszcze nie kupił na ten sezon i byłby zainteresowany

zakupem. Sprawa pilna - rozpoczyna sie sezon grzewczy

Pochodzenie : Kopalnia JULIUSZ (1 klasa )

Granulacja- 8- 25 mm

Wartość opałowa- 26 MJ/kg

Zawartość popiołu- 4-10 %

Zawartość całkowita siarki- do 0,6%

Zawartość wilgoci całkowita - do 12%

Zawartość części lotnych- 36%

Spiekalnośc RI- 0-10

Chlor- 0.071

Temp. spiekania popiołu- 1150-1190

Myśle że nie bedzie sie opłacało wozić tego ze ślaska, bo ten sam węgiel sprzedają na skłądzie w Starej miłolsnej i w Zielonce. Chyba bedzie lepiej kupić woreczki i dogadać się z kimś żeby w te woreczki nasypał i myśle ze wyjdzie troche taniej niż wozic ze ślaska - powiadasz że dopłacisz 50 zł jak rozumiem do 1 tony czyli de facto wychodzi 550 zł za tone. Na skłądzie luzem kosztuje tona 420 zł a więc płacisz 130 zł więcej na tonie. Zakładam że musisz kupić ok 5 ton co daje kwote 650 zł więcej.....

a co na dolnym slasku nikt nie pali groszkiem?

Dajcie szanse tym co dopiero szukają i będą palic pierwszy sezon.

Trzeba wozić ze Śląska czy ktoś sprzedaje na miejscu w okolicy.

kupiłem eko groszek we Wrocławiu , wegiel z Piekar śląskich, luzem na składzie opału , 395 zł / tona + 80 zł. od tony za poworkowanie w worki 50 kg , transport 35 zł od tony ( 25 km ) , tona wyszła około 500 zł. więc chyba nie tragicznie drogo.....

• 2 weeks później...

Cześć!

Ja też jestem w trakcie wyboru kotła na eko-groszek. Na razie wybor zawęziłem do kilku i proszę o pomoc w wyborze i ewentualne rady.

Oto lista moich "wybranych":

1. Ling 25

2. Fakora 25

3. Eko-Tech 26

A tak na boku to co myślicie o tym wynalazku?? http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=7&products_id=481

I jeszcze jedno ile może kosztowac kocioł Ling Combi ktory jest wymieniany wśród "mercedesów".

Dzięki za pomoc.

• 3 weeks później...
  • 4 months później...