Siouxiee 27.01.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Chciałem nawiązać do dyskusji na temat w kwestii becikowego. Wywołał on niemal pospolite ruszenie, każdy głosi swoje poglądy napotykając nieraz na mocne kontry ze strony rozmówcy. Pozwolę sobie ogłosić swoje stanowisko w tej kwestii będąc oburzony faktem pprzed jakim postawiono moją rodzinę. W opinii rządu, skoro przyjęli tą ustawę, becikowe uważane jest chyba za świetny sposób rozwiązania problemu niewielkiego przyrostu naturalnego w kraju. Jestem młodym ojcem, syn ma niewiele ponad 4 miesiące i mogę jako rodzic w pełni świadomie wypowiadać się i stwierdzam, że nie wyobrażam sobie by na naszą decyzję posiadania dziecka miała wpływ decyzja o pomocy państwa w postaci jednorazowej wypłaty 1000 PLN!!! Obawiam się, że może to być jedynie pokusą dla rodzin biednych, patologicznych, dla których wizja wpłynięcia tysiąca złotych przesłania roziązanie problemu, za co dalej wychować kolejne dziecko. Będzie ono zatem na utrzymaniu pomocy społecznej, czyli w sumie nas wszystkich... A czy nie ważniejsze jest zapewnienie pełnej bezpłatnej opieki lekarskiej nad dzieckiem, bezpłatne kompletne szczepienia, dopłaty do dzieci przebywających z konieczności w żłobkach, przedszkolach, czy wreszcie uczących się w szkołach (podręczniki!!)... Zupełnym dramatem jest już zupełnie fakt ZWALNIANIA MŁODYCH MATEK Z PRACY po powrocie z urlopu macierzyńskiego!!! Spotkało to wczoraj moją żonę pierwszego (sick!) dnia po powrocie do pracy, to samo spotkało w przeciągu kilku miesięcy żony dwóch moich kolegów z pracy, spotkało to na pewno również osoby z waszego środowiska..... I może teraz kochające prorodzinne państwo, da nam odpowiedź, za co mamy zapewnić godną przyszłość naszym dzieciom, gdy nie mamy nawet możliwości uczciwego zapracowania na swoją i naszych pociech przyszłość.. Pomine tu fakt, że jesteśmy krok przed załatwieniem kredytu na budowę wymarzonego domu... W tej chwili z uwagi na brak pracy zmuszeni jesteśmy odłożyć nasze marzenia, pytanie tylko na kiedy?? Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 28.01.2006 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 argumenty, co do misji "becikowego" są tak beznadziejne, że nie ma czego komentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.01.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Becikowe to jest idiotyczny wytwór paru(nastu) "downów" ,którzy chcą pokazać ,że "coś robią"(oczywiście onie nie bulą...) - lepiej te pieniądze (w końcu płacone przez nas wszystkich) byłoby przekazac na pomoc głodnym dzieciakom czy coś podobnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 28.01.2006 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Becikowe to jest idiotyczny wytwór paru(nastu) "downów" ,którzy chcą pokazać ,że "coś robią"(oczywiście onie nie bulą...) - lepiej te pieniądze (w końcu płacone przez nas wszystkich) byłoby przekazac na pomoc głodnym dzieciakom czy coś podobnego... Widzę, że i Ty podzielasz moją opinię.. Lepiej nakarmić dzieciaki niż uchlać za ten tysiączek pijaczków, nawet jeśłi byłoby ich stosunkowo niewielu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.01.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Siouxiee wiem ze jestescie rozgoryczenie i rozzaleni bo Zone zwolnili z pracy - moje zdanie znasz - hamstwo i dziadostwo. Swiadczy o tym jakim czlowiekiem jest Jej pracodawca. Co do becikowego - nie ma przeciez przeciwwskazan abyscie becikowe ( kiedy je otrzymacie) oddali glodnym dzieciaczkom. Pozdrowienia bedzie oki, nic nie dzieje sie bez przyczyny , trzymajta sie a - i wszystko w swoim czasie ( ze pozwole sobie zacytowac ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.01.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Agnieszko! Becikowe to jest na zasadzie "bzyknij,dostaniesz a potem się pier...ol"... Czy o to chodzi??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.01.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Agnieszko! Becikowe to jest na zasadzie "bzyknij,dostaniesz a potem się pier...ol"... Czy o to chodzi??????? Heh zapomniales chyba dodac bzyknij z bingo Taaa a wczeniej bylo - bzyknij, nic nie dostaniesz i sie pier.....ol Z dwojga zlego wyboieram 1-sze Akurat ja dzieciaczka chce bo go pragne a nie bo chce becikowe - becikowe nie ma nic w spolnego z moja checia posiadania dziecka. Dlatego tez podchodze do tego tak - jesli bedzie bingo ( u mnie) dajcie mi tego zasranego tysiaka i sie pierd.......lcie. O! i nie mam problema i nad tym nie mysle, mam inne sprawy na glowie - np. dobor gniazdek bo elektryk chce wiedziec gdzie ja je chce Bierzcie jak daja i robcie z tym co chcecie, kupcie se pol wozka albo oddajcie potrzebujacym. A co zrobia z tym pijaki - hmm zawsze sadzilam ze pijak nie pije za swoje tylko za cudze - nic wiec sie nie zmieni ( niestety). Maly a ty nie w Norwegii? pozwolisz ogladnac zdjecia po powrocie? pewnie beda boskie, ale mi narobiles ochoty na podrozowanie, ale coz trza tyrac aby w wakacje wziac urlop i pojechac z dzieciaczkiem nad morze coby jodu powdychalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.01.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Taaa...wcześniej było "bzyknij,nic nie dostaniesz i się..."przynajmniej wiedzieliśmy "robić czy nie" a teraz złudna nadzieja...dostaniesz tausena a potem..rób co chcesz. Uważam że to totalna przgina - nie ma kasy na służbę zdrowia,na emerytów i rencistów,na uzdrowienie gospodarki, na głodne dzieci i badania szpiku (zgłosiłem sie ponad dwa lata temu ale z braku kasy olali mnie) ale na bezsensowne dziecioróbstwo jest! Zrób , a potem...państwo (czyt. MY) wychowa twoje dziecko... Czy to nie jest chore??? Jesli chciałbym miec więcej to pobrykam z żoną...i mam(jeśli stwierdzę że mnie stać na wychowanie). A w Polsce? Wych .seksualnego brak (doświadczenie z ust do ust) , grzybek woła "siać ,siać,siać...", kasy na dzieci brak (Owsiak musi się angażować) , szkoły zamykają , przedszkola drogie...itp długo by wymieniać. A Norway? Złapię urlop jakoś tak na długi weekend kwiecien/maj.Mam nadzieję.Szefostwo i tak mnie wywali na niego , bo pracownik przepracowany to zły pracownik.A kasa odpoczynku nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.01.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 a propo - kolezanka nie ma racji ( z tym grzeszeniem) ja tam sie ciesze jak uda mi sie nie grzeszyc Co do rzadu - poczekajmy, przekonajmy sie, no nie naprawia wsiego co zniszczylo SLD w niecale 100dni. Becikowe? nie bylo - zle, jest - zle o kurcze skasowalam niechcaco poprzedni post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.01.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Nie było źle,jest - źle. Ja wiem ? Jak nie było to przynajmniej część zanima zaczęła brykac się troszke zastanowała,a teraz mam obawy że część tej części juz nie pomyśli... A co do grzeszenia....dla mnie nie jest grzechem to co sobie facet w sukience wymyśli(np łamanie przykazania kościelnego o dotowaniu tej bogatej instytucji...) , tylko to co może spowodować szkodę innej osobie. Uczciwie? Wg mnie tak... Ale "sądzić mnie będą inni". A co do becikowego jeszcze - ja się naprawdę cieszę ,że ludzie w końcu zaczynają samodzielnie MYSLEĆ i decydując się na dziecko najpierw sprawdzają możliwości posiadania pociech , a nie robią a potem "bóg da". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 29.01.2006 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Podzielam zdanie Małego.. Jasne, fajnie, że w ogóle dają, gorzej, ze w zamian za to nie dają innym, bardziej potrzebującym i kasa trafiado rodziców którzy kupią za tego tysiaka albo bimber na imprezę z sąsiadami, albo nową grę komputerową dla starszego rodzeństwa malucha, które będzie już i tak miało wszystko wcześniej przygotowane, łącznie z rocznym zapsem pieluch w kolorze ścian pokoju dziecinnego... Agnieszko, powiedz, jaki odsetek obywateli naszego kraju jest skłonny zrezygnować z kasy otrzymanej od państwa? A po za tym aby załapać się na to becikowe Agnieszko, nie stercz przed komputerem pół nocy, tylko weź się do roboty!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.01.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 SiouxieeZgadzam się w całej rozciągłości - nic dodać, nic ująć. Tylko co z tego, że my się zgadzamy? MałyNa emerytów juz tez jest - dostaną w rocznicę śmierci papieża jakiś ochłap. I pewnie tez wszyscy - ci, którzy wydadzą to na szampana w Paryżu i ci, którzy będą się zastanawiali, czy za to wykupić wreszcie lekarstwa, czy węgla na zimę. To taka sprawiedliwość społeczna. Ale nic to, jedynie słuszna partia opanuje Polskę po wcześniejszych wyborach i dopiero będzie wesoło!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.01.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Podzielam zdanie Małego.. Jasne, fajnie, że w ogóle dają, gorzej, ze w zamian za to nie dają innym, bardziej potrzebującym i kasa trafiado rodziców którzy kupią za tego tysiaka albo bimber na imprezę z sąsiadami, albo nową grę komputerową dla starszego rodzeństwa malucha, które będzie już i tak miało wszystko wcześniej przygotowane, łącznie z rocznym zapsem pieluch w kolorze ścian pokoju dziecinnego... Agnieszko, powiedz, jaki odsetek obywateli naszego kraju jest skłonny zrezygnować z kasy otrzymanej od państwa? A po za tym aby załapać się na to becikowe Agnieszko, nie stercz przed komputerem pół nocy, tylko weź się do roboty!! Pozdrawiam heh nie stercze tylko siedze i nie pol nocy tylko cala niestety, dzis tylko pol se posiedze bo rano do pracy i to wlasnie dlatego ze wzielam sie do roboty ( tylko nie takiej o ktorej myslisz ). Mam weekend zapracowany dla rozluznienia sobie do Was zagladam A co byscie zrobili z becikowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 29.01.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 a ja zamiast becikowego to chciałabym wydłużony urlop macierzynski. wiem .. wiem ... i tak wydłużą w kolejnych latach, ale już teraz mogłaby być możliwość wyboru: becikowe czy wydłużony urlop macierzyńki o dodatkowe np. 4 tygodnie; żeby po prostu była mozliwośc wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 29.01.2006 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Becikowe najpewniej (jeśli chodzi o czas obecny) przeznaczyłbym na potrzeby planowanej budowy, nie będę oszukiwał, więc korzyść bezpośrednio dla małego w zasadzie znikoma...Udało nam się przygotować niezbędne rzeczy przed narodzinami, bez ambicji zapewnienia mu wyłącznie nowych, ładnych rzeczy... Za to z innej beczki jeszcze, kontynuując wątek mojego rozgoryczenia polską rzeczywistością.. Wczorajsza tragedia w Katowicach...O wydarzeniu nie będę się rozpisywał, z uwagi na szacunek wobec ofiar. Wspomnę tylko jedną rzecz. W szlachetnym odruchu pomocy ofiarom i ich rodzinom zorganizowano miedzy innymi telefoniczną linię pod którą dzwoniąc/wysyłając sms wspomagamy finansowo osoby dotknięte wczorajsza katastrofą....Szlachetny gest, prawda?Mniej szlachetne jest jednak to, że kochane państwo wspomaga sobie dziurawy budżecik z każdej w ten sposób wyciągniętej dłoni zgarniając sobie 22% VAT...Niby drobiazg, a jednak drażniący... Błogosław Panie ofiarom wczorajszego dramatu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 30.01.2006 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A co do becikowego jeszcze - ja się naprawdę cieszę ,że ludzie w końcu zaczynają samodzielnie MYSLEĆ i decydując się na dziecko najpierw sprawdzają możliwości posiadania pociech , a nie robią a potem "bóg da". Tylko problem w tym, że to myślenie bardzo często sprowadza się do rozumowania, że trzeba żyć na poziomie umożliwiającym: wyjazdy zagraniczne/dwa samochody/ szkoły prywatne itp. i przy takich założeniach mało kto ma mozliwości posiadania więcej niż dwójki dzieci. To przykłady z kręgu większości moich znajomych - ludzi dobrze wykształconych i raczej dobrze zarabiających. Sama zdecydowałam sie na dziecko dopiero po trzydziestce bo a) chciałam powłóczyć się trekkingowo po świecie b) wydawało mi się, że jak zajdę w ciążę, to się praca zawali. Teraz z całą odpowiedzialnością piszę, że nie ma co za długo decyzji o dziecku odkładać. Sytuację demograficzną mamy fatalną i tak naprawdę to nam powinno zależeć, żeby tych dzieci, nawet z "bezsensownego dziecioróbstwa" było więcej, bo jak nic się nie zmieni, to nie tylko że nie zobaczymy naszych emerytur, ale byc może będziemy poddawani jakimś formom eutanazji, żeby tę bandę niepracujących darmozjadów zredukować (sorry za taki czarny humor). To że becikowe jest chwytem populistycznym - to jasne. Chociaż najbardziej wkurzyło mnie to becikowe socjalne. Oznacza to, że żona mojego kafelkarza, który na lewo w dwa tygodnie wyciąga na jednej łazience 3 tys - jeśli urodzi dostanie, a nauczycielka, której dochód na osobę jest o 100 zł wyższy, niż minimum - juz nie. No ale tak to już jest z tzw. polityką socjalną Z drugiej jednak strony może to i dobrze, że pokazuje się, że urodzenie dziecka to coś pożytecznego - tak naprawdę także w wymiarze ekonomicznym, a nie "bezsensowne dziecioróbstwo". Wydłużenie urlopów macierzyńskich też ma dwa końce - teraz są naprawdę za krótkie (zostawianie 3,5 miesięcznego dziecka, ew. przy wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego - 5 miesięcznego - to naprawdę tragedia). Ale roczne urlopy macierzyńskie położą szanse na znalezienie pracy większości kobiet. Który pracodawca poniesie ryzyko zablokowania etatu na rok? Według mnie trzeba zgrać kilka - w sumie bardzo prostych elementów. Dać kobietom możliwość pracy przez jakiś czas po powrocie z macierzyńskiego w zmniejszonym wymiarze godzin, wydzielić część macierzyńskiego tylko dla facetów - nawet niech to będą dwa tygodnie (no właśnie: faceci, którzy brali macierzyński /ojcowski lub wychowawczy: wystąp!!!) no i dać mozliwość oddania dziecka do państwowego żłobka czy przedszkola. Dwa pierwsze rozwiązania właściwie nie mają skutków finansowych dla budżetu, a na dofinansowanie żłobków i przedszkoli naprawdę kasa by się znalazła. Becikowe byłoby fajne - ale takie w szwedzkim czy włoskim wydaniu - czyli konkretna kasa co miesiąc. Ale na to po pierwsze jesteśmy za biedni, a po drugie - no cóż, część społeczeństwa tak perfekcyjnie opanowała życie na cudzy koszt, że pewnie rzeczywiście przewaliłaby tę kasę na piwko/papierosy - a dzieci chodziłyby głodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 30.01.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A co do becikowego jeszcze - ja się naprawdę cieszę ,że ludzie w końcu zaczynają samodzielnie MYSLEĆ i decydując się na dziecko najpierw sprawdzają możliwości posiadania pociech , a nie robią a potem "bóg da". Tylko problem w tym, że to myślenie bardzo często sprowadza się do rozumowania, że trzeba żyć na poziomie umożliwiającym: wyjazdy zagraniczne/dwa samochody/ szkoły prywatne itp. i przy takich założeniach mało kto ma mozliwości posiadania więcej niż dwójki dzieci. . A no wlasnie, tez to zjawisko zaoobserwowalam Znajomi wybudowali dom, maja dwa samochody, zarabiaja dobrze ale jak zapytasz czemu nie maja dzidzi odpowiadaja - bo nas na nie nią stac ockna sie byc moze za 10 lat i oby nie bylo za pozno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.01.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Agnieszko faktycznie masz racje full wypas i nie stać...tacy to sa sobki i tyle. a potem jedynak...i następny rozpieszczony sobek... Abromba co do eutanazji - przecież nasz rząd cały czas sie jej dopuszcza na starszych nie ? I to bez względu prawy lewy czy środkowy. Ja starałem sie o dwójkę bo wiem że dam sobie radę (jakby co to pójdę rowy kopać - pracy sie nie boję wcale). "Bezsensowny dziecioróbstwo" - chodziło mi o nie przemyślane wpadki,po pijaku,bez jakiegokolwiek doświadczenia( bo niby skąd ?w kościele powiedzą?). A wystarczy stwierdzić - mam dom/mieszkanie i mamy oboje pracę damy radę?Rodzina pomoże? Tak/nie. Potem kalkulator i liczymy.A potem albo albo.To naprawdę nie jest aż tak trudne. Mogę miec trzecie ale nie mam całkiem pewnej sytuacji jeszcze i wolę zaczekać. Co do pierwszegom to faktycznie im szybciej tam lepiejm zarówno dla dziecka jak i matki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 30.01.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Jeśli mały przyrost naturalny jest zagrożeniem dla państwa to rząd powinien podjąć działania aby to zagrożenie zniwelować lub wyeliminować. Z całą pewnością becikowe nie rozwiąże tego problemu, ale jest to pewien gest idący w dobrym kierunku. Do rozwiązania tego problemu potrzebne są natomiast o wiele większe śodki finansowe z budżetu (np. wspólne rozliczenie podatkowe).Wydaje mi się, że szczególną opieką państwo powinno obejmować dwie grupy społeczne: dzieci i ludzi starszych i nigdy nie powinno na nich szukać oszczędności budżetowych. Nie jestem entuzjastą obecnego rządu ale muszę przyznać, że jego działania w stosunku do tych dwóch grup społecznych należy uznać za właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.01.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Przegapiliście jeden ważny aspekt sprawy, mianowicie znacznie ułatwiono "podryw" Wygląda to mniej więcej tak : Podchodzisz do panienki, spoglądasz jej głęboko w oczęta i mówisz : - Skarbie, czy chcesz w sposób łatwy, relaksujący i przyjemny zarobić 1000 zł w jedną godzinę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts