Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia w klonie i pokój też?

MałaR.

Recommended Posts

Pokój+kuchnia+przedpokoj=21 m2. Wszystko razem polaczone, mieszkanie w bloku. Dwa spore okna, od wschodu.

Podobaja mi sie fronty kuchenne w klonie. Czy skrzynki szafek powinny byc klonowe, czy moze inne? . Czy waszym zdaniem meble w pokoju powinny byc takie same (kolor) jak fronty kuchenne? Myslalam o frontach kuchennych typu ramka i moze w dwoch ramka+szklo matowe. Czy w meblach pokojowych mozna powtorzyc ten sam schemtat? Moze zbyt monotonnie?

Czy moj pomysl jest bardzo nie teges?

MałaR. to zalezy tylko od Ciebie :lol: I dostaniesz tutaj sto rozwiazan a kazdy bedzie inny :wink:

To moze moj pierwszy, nie lubie mieszania drewna tym bardziej ze piszesz ze wszystko jest ze soba polaczone. Jezeli chcesz klonowa kuchnie "ramkowa", to zrob klonowe korpusy... poszerzane korpusy w innym kolorze dobrze wygladaja do gladkich drzwiczek, chyba ze chcesz uzyskac bardziej rustykalny styl, ale do tego znowu klon nie pasuje. Pozniej mozesz ten styl pociagnac w pokoj, ale ja polaczyla bym ten klon z bialym, niebieskim, czerwonym (zalezy od upodoban) kolorem. Wlasnie po to zeby nie bylo monotonnie tz chodzi mi o meble, szafki czy inne ktore maja korpusy klonowe, ale drzwi biale z klonowa ramka, albo klonowy korpus z bialymi polkami itp

To moja propozycja one :wink:

Nie wiem czy sie nie wtracam w mila pogawedke dwoch Pan :D ale tez chcialbym dorzucic swoja opinie. Generalnie ja tez wykanczam caly dom w jasnym drzewie ale z przyczyn fianansowych i technicznych nie bedzie to jeden gatunek. Np. meble w kuchni z Ikei w brzozie, salon - schody witryny GK - jesion, parapety jesion, podlogi - jesion tylk ze ten Jesion bede przed lakierowaniem rozjasnial biala bejca. Poczatkowo mial to byc klon lub jawor ale mialem duze problemy aby go kupic i stolarze tez odradzali.

Podobno efekt ma byc piekny ale na razie jeszcze za bardzo nie potrafie sobie wszystkiego wyobrazic. Z drugiej strony czytalem artykul w Dobrym Wnetrzu iz nie nalezy sie bac laczyc rozne gatunki drzewa gdzy jest to bardzo naturlane wykonczenie i zawsze bedzie do siebie pasowalo.

Wedlug mnie czym bardziej wszystko jednolite i w podobnym stylu, tym lepiej.

Powodzenia

Ja jestem troche nie za bardzo do mieszania wszystkich kolorow drewna, bo naturalnie wyglada niby :wink: nie wyobrazam sobie zoltawej w odcieniu sosny polaczonej z rozowawa buczyna :wink:

elvis efekt bedzie dobry zobaczysz 8) teraz takie cuda mozna porobic z drewnem ze az sie chce eksperymentowac.... tutaj dla zachety jest w topiku sosnowa podloga Jaski jedna jest robiona na bielone drewno, druga na egzotyka a robiona jest olejem. Wyszlo jak dla mnie rewelacyjnie.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61382

Dzieki za podpowiedz z tym olejem. Do tej pory myslalem tylko o bejcy ale rzeczywiscie z olejem to moze byc dobry pomysl. Musze poprobowac na kawalku. Co do mieszania kolorow to zamierzam ograniczyc sie tylko do Jesionu zwyklego, rozbielonego i brzozy (kuchania). Mysle ze nie bedzie dysonansow. Ja bede mial wnetrza w stylu nowoczesnym ale mysle iz to rozbielane drewno bedzie tez pasowalo. Jak bede mial jakies probki - pod koniec tygodnia to moze wstawie jakies zdjecia.

Pozdrawiam