Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCIEPLENIE-PROBLEM

Recommended Posts

Mam wielki problem - akurat teraz przy duzych mrozach zdecydowalem sie przelozyc wylot spalin z Buderusa.

Dotychczas wylot umieszczony byl w poziomie /lekki skos/na zewnatrz przez sciane pomieszczenia kotlowni.

Wynikalo to z oszczednosci /rury dwuscienne do gory przez caly komin -ponad 5 m/

Wszystko bylo OK do czasu nizszych calkiem temperatur - nad wylotem a pod okapem dachu zaczelapojawiac sie szadz. To zdecydowalo ze nie czekam na zgnicie podpbicia tylko przekladam w gore.

I tu problem najwiekszy- przy wyciaganiu rury ktora wychodzila na zewnatrz przez sciane 30cm BK+ 10cm styropian - do srodka az gwizdnelo okruszkami styropianu i zimnym powietrzem.

OPkazalo sie ze "dmucha" miedzy styropianem a sciana.

Gdzie popelniono blad. Jak z tego teraz wybrnac.

RATUNKU!!

• 9 years później...

Witam,

Mam chyba poważny problem. Od razu chciałam zauważyć, że jestem tu świeżynką i jeśli piszę w niewłaściwym miejscu to proszę o pokierowanie:) Otóż od początku października do początku listopada wykonywane było u mnie ocieplenie z wełny mineralnej lamelowej. Założenie było takie, że w tym roku miało pójść ocieplenie, siatka na kleju i grunt, a na wiosnę jeszcze raz grunt i tynk silikonowy. Klej był używany do wełny, grunt systemowy Kabe. 2 tygodnie temu były robione tynki wewnętrzne cw jeśli to ma jakieś znaczenie. I teraz przechodząc do problemu. Załączam zdjęcie z dzisiaj, widać na nim wyraźnie wybrzuszenia na elewacji w miejscu gdzie były kołki z trzpieniem metalowym. Czy to partactwo ekipy, czy "zejdzie: po ponownym malowaniu gruntem na wiosnę i później jeszcze pójdzie tynk? Nie wiem tylko czy to było od początku czy ja to dopiero dziś zauważyłam bo słonko przyświecało w "niekorzystny " dla ściany sposób? Czy to może z wełną lamelową coś się dzieje? Nie zauważyłam tego efektu na innych ścianach, chyba, że właśnie dlatego, że na nie nie padało tak słońce. Proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić dalej. Zwłaszcza, ze nadciąga zima...

Z góry dziękuję za odpowiedzi

wypukłości na elewacji.jpg