Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje jakość?

boorg

Recommended Posts

Jestem parkieciarzem. Ostatnio ponad połowa mojej pracy to poprawki po innych. Najwięcej roboty mam po firmach "kompleksowo" realizujących inwestycję. Na tym forum większość zapytań dotyczy się cen. Czy mam rozumieć, że im mniej zapłacicie tym bardziej będziecie zadowoleni z mojej usługi??? :o

P.S. Również moja sąsiadka skorzystała z firmy kompleksowo realizującej inwestycje. Gdy powiedziałem w październiku, że przyjdę na poprawkę roześmiała się ... . 2 tygodnie temu skończyłem lakierowanie jej podłogi ... . Taka puenta.

Babcia miała takie przysłowie :

Chytry traci dwa razy.

I babcia miała świętą rację.

Najgorsze, że partacze również to wiedzą i co ciekawe wcale nie trudno jest spotkać partacza, który cenie się o 50% więcej niż dobry fachowiec.

I weź tu człowieku bądź mądry!

W przypadku cyklinowania zauważyłem jedną prawidłowość: porównuje się ceny nie interesując się co otrzymujemy w zamian. I tak moje 20 zł przegrywa z 12 zł ekip spod marketu budowlanego. A moje 20 zł to:

1. Cyklinowanie 3 papiery (36, 60, 80 lub 100).

2. Polerowanie (siatki 80 i 100 lub 100 i 120).

3. Szpachlowanie całej podłogi 2-3 razy "na krzyż".

4. Wygładzenie boków i naroży szlifierką oscylacyjną (papier 80 lub 100).

A co dostajemy za 12 zł ??? Popytajcie to dowiecie się - ja już wiem bo zawsze sprawdzam... . :evil:

Będę szukała dorego fachowca - co prawda w przyszłą zimę, jak znam życie - do podłogi Merbau - do salonu 50 m kw. Jaki powinien być odpowiedni, uczciwy koszt fachowego położenia takiej podłogi ? Bardziej interesuje mnie wysoka jakość niż "jakoś taniej".

Będę szukała dorego fachowca - co prawda w przyszłą zimę, jak znam życie - do podłogi Merbau - do salonu 50 m kw. Jaki powinien być odpowiedni, uczciwy koszt fachowego położenia takiej podłogi ? Bardziej interesuje mnie wysoka jakość niż "jakoś taniej".

Cena jest zależna od Twoich wymagań. Co mogę poradzić:

1. Dobry rzemieślnik raczej najpierw chce zobaczyć zakres prac a dopiero potem wycenia całość usługi.

2. Jeżeli znajomi polecają sprawdzonego rzemieślnika, widziałaś ich podłogę i podoba Ci się to ... nie kombinuj i skorzystaj z niego (99% szansy, że Ty również będziesz z niego zadowolona; 1% - że nie (kobieta zmienną jest...)). :wink:

3. Zawsze proś o wycenę na papierze z uwzględnieniem zakresu prac - w razie czego wiesz za co płacisz.

4. Jeżeli masz wątpliwości - zawsze możesz poprosić o pomoc na tym forum.

A uczciwa cena m2 położenia to 20-25 zł/m2. Zakres prac:

1. Przygotowanie podłoża: usunięcie resztek farb i drobnych nierówności; odkurzenie (zamiecenie) całości.

2. Gruntowanie całości (1 lub 2 razy zależy od gruntu i podłoża).

3. Przebranie drewna pod kątem wad technicznych (pęknięcia, uszkodzenia pióra lub wpustu, wypadnięte sęki, sinizna, szkody po owadach).

4. Klejenie parkietu.

Cyklinowanie i lakierowanie to już inna bajka ... .

1. Dobry rzemieślnik raczej najpierw chce zobaczyć zakres prac a dopiero potem wycenia całość usługi.

2. Jeżeli znajomi polecają sprawdzonego rzemieślnika, widziałaś ich podłogę i podoba Ci się to ... nie kombinuj i skorzystaj z niego (99% szansy, że Ty również będziesz z niego zadowolona; 1% - że nie (kobieta zmienną jest...)). :wink:

3. Zawsze proś o wycenę na papierze z uwzględnieniem zakresu prac - w razie czego wiesz za co płacisz.

1. Przygotowanie podłoża: usunięcie resztek farb i drobnych nierówności; odkurzenie (zamiecenie) całości.

3. Przebranie drewna pod kątem wad technicznych (pęknięcia, uszkodzenia pióra lub wpustu, wypadnięte sęki, sinizna, szkody po owadach).

4. Klejenie parkietu.

witam

w moim przypadku w odpowiedzi na cenę usługi wykonuje szczegułową kalkulację wykazując ceny materiałów i robocizny

i jeśli kryterium doboru wykonawcy to cena to ja też mogę wykazac że konkurencja nie postepuje uczciwie zaniżając cenę robocizny na rzecz zarobienia na materiałach lub co gorsza gorszej jakości

a jakość ma swoją cenę kto tego doświadczył już wie

czyli jest nas już dwóch życzę powodzenia i pozdrawiam janzar

4. Klejenie parkietu.

witam

w moim przypadku w odpowiedzi na cenę usługi wykonuje szczegułową kalkulację wykazując ceny materiałów i robocizny

i jeśli kryterium doboru wykonawcy to cena to ja też mogę wykazac że konkurencja nie postepuje uczciwie zaniżając cenę robocizny na rzecz zarobienia na materiałach lub co gorsza gorszej jakości

a jakość ma swoją cenę kto tego doświadczył już wie

czyli jest nas już dwóch życzę powodzenia i pozdrawiam janzar

Bardzo dziękuję :):)

• 4 weeks później...
jakość niestety, albo stety kosztuje,

na szczęście rynek też robi swoje,

tak, że jakość kosztuje coraz taniej

zgadzam się z 1950 jakość musi kosztować - czasem klient mówi " panie nie dałoby sie taniej" co odpowiadam- że tak ale musiałbym zrobić to mniej solidnie i czasem się zgadzają byle było taniej- wtedy odmawiam takiego wykonastwa z prostego powodu -odstawione dziadostwo zepsuje mi reputacje bo nikt nie będzie pytał czy pan mu na to pozwolił ,lub czy pan mu tak kazał,tylko będzie tak -przyjdzie, popatrzy,stwierdzi i zapyta ,kto to tak s....dolił i jak się nazywa. nobo kto się przyzna że kazał fachowcowi odstawić dziadostwo . branie zleceń za wszelką cene się mści . pozdrawiam sławek

• 3 months później...

Ja np będę płacił 40 zł za m2 położenia glazury bądź terakoty. Może niektórym wydawać się ze to bardzo drogo ale uważam że jeśli mam oglądać spartaczoną robote prze kolejnych naście lat to warto zainwestować w wykonawcę. To samo tyczy się całości mojego domu a ma on 190 m2. Wiem że tanio znaczy "po łebkach"

Jeśli zdecydowałes się kupic lub wybudowac dom nie oszczędzaj na tym na czym nie wolno oszczędzać

1. NIe oszczędzaj na dachu

2. NIe oszczędzaj na tynkach gipsowych jesli robisz (mniejsza ilość farby zużytej do malowania obniży koszt całkowity).

3. NIe oszczędzaj na instalacjach w domu oraz kotłowni (one maja Ciebie przeżyć i pracować bezawaryjnie)

4. NIe oszczędzaj na wykonawcy jeśli jest sprawdzony. Dotyczy kazdej dziedziny

5. Jeśli wylewasz taras nad salonem z pewnościa weź SPRAWDZONEGO dekarza

6. Zawsze sprawdź po oddaniu wylewki(poziom) najlepiej poziomicą 3 metrową żebyś nie wydał na klej kolosalnych kwot

7. Jeśli kupujesz drzwi zamawiaj z montażem (jeśli źle obsadzą nie zapłacisz a będa musieli wymienić na nowe)

8. Jeśli kupujesz dom weź eksperta żeby ocenił w jakim jest stanie(wydasz np 500 zł a nie stracisz 200 tysięcy) czyt. nie dołozysz w przyszłości kolejnych 200 tys na remont

9. Jeśli kupujesz styropian na wylewki zawsze pytaj ile waży m3 (kwestia przenikania)

10. Zawsze do swoich kalkulacji dolicz 30% kosztów (to się sprawdza)

PAMIĘTAJ ze praca fizyczna jest bardzo ciężką pracą. Jeśli coś ma być zrobione porządnie to wymaga czasu.

Jeśli budujesz lub kupujesz dom musisz liczyć się z kosztami. Czasem warto poczekać aż wpłyna fundusze na wykończenie a ono jest najdroższe.

PAMIĘTAJ nikt nie ustalił ceny za wysoka jakość ale spartaczona robota ma wyskoka cenę przez nastepne lata (zły humor)

Napisałem to wszystko z autopsji, mam nadzieję że ktoś kto zaczyna budowę choć kilka rzeczy wezmie pod uwagę.

Ps.

Jeśli fachowiec mówi zrobi się bez uzasadnienia w rozmowie znaczy że nie nie robil danej rzeczy

Pozdrawiam

Gość tomasz sulej

Witam.

Oby każdy inwestor podchodził tak jak wiekszość z Was. Generalnie jest tak, że na pierwszym miejscu jak w przetargu podstawa jest cena a nie jakosc wykonanej usługi. Klient nie zawsze zdaje sobie sprawe z tego, że nawet z najlepszym materiałów można zrobić tani bubel w postaci zle położonej instalacji. Inwestorzy generalnie w wiekszosci biorą pod uwage cene jak juz napisałem. Partaczy nie brakuje i to w każdej dziedzinie. Stawki zaś maja naprawde zróżniocowane. Pozdrawiam Tomek.

PS. Za jakość trzeba zapłacić..........................Polak mądry po szkodzie

• 1 month później...

gratuluje zamoznosci wszystkim, ktorzy za wszystkie prace w swoich domach placili wiecej

i ktorzy zawsze wybierai drozsze rozwiazania

ile za m2 gotowego domu? 4000-8000 zl?

mnie na to nie stac

ja wybieram zawsze cene posrodku, a place wiecej tylko jesli wiem,ze ci tansi sa do kitu

bo sprawdzilo sie niestety u mnie, ze wiecej wolali raczej ci bezczelni, a nie lepsi

a co do materialow - kupuje sama...

Gość tomasz sulej

Witam.

Nie twierdze,że wszyscy Ci tansi to partacze. Jeżeli zaś chodzi o materiały to Pani wybór. Jeżeli ma Pani dostęp do materiałów po rozsądnej cenie to bardzo dobrze. Proponuję jednak przed wyborem materiałów zapoznać sie z ewentualną gwarancją producenta. Moja firma jest w stanie udzielić klientowi 10 lat gwarancji na wykonaną usługę. Jako autoryzowana firma mam takie przywileje a zarazem przyjemność.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

A moim zdaniem jakość kosztuje głównie nerwy i czas, który trzeba poświęcić na kontrole i inne ustalenia. Generalnego wykonawcę biorą ludzie, którzy nie bywają na budowach. Nawet wolą zapłacić więcej i mieć święty spokój.

Co do cen:

widziałem spieprzone roboty, za które klient zapłacić koszmarne pieniądze. Jak i super wykonane, poniżej stawek rynkowych.

I nie do końca zgadzam się, że jakość (w usługach) kosztuje. Takie teksty to mi walił hydraulik, który za kanalizację w poziomie "0" krzyknął 2800 zł, gdy inni chcieli od 1000 do 1200 zł.

Q.

Gość tomasz sulej

Witm.

Wszystko sie zgadza. Tak wiec drodzy inestorzy zapytajciem swoich wykonawców o referencje, badz pofatygujcie sie o to, aby potencjalny wykonawca pokazał Wam swoja wcześniejsza budowę. Problem z głowy...................Na rynku jest tylu samo fachowców co partaczy. Ceny są jednak zróżnicowane. Każdy wykonawca ma indywidualny cennik. Powinno jednak wiązać sie to z jakościa jednak nie zawsze tak jest.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

• 1 month później...