Maciek-L 28.01.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Mam piec na ekogroszek Hef-a 25 kw. polę od miesiąca. Ustawienia na sterowniku to: 56 st. temperatura (jeszcze nie mieszkam, w domu nieocieplonym jest ok. 15-18 st.)czas podawania węgla 25 s. czas przerw 50 s.)Węgiel jest niestety mokry, innego nie udało misie kupić. W piecu widać już zbierającą sę sadzę, aż boję się myśleć co jest w kominie, który niestety ma maly przekrój 14x14 cm i ok. 8 m wysokości. (z cegły pełnej bez wkładu)Czy mokry węgiel jest przyczyną sadzy?Czy nastawienia sterownika są odpowiednie?A może trzeba dostarczyć więcej powietrza do kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 30.01.2006 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Wywołuję temat. Maże ktoś ma jakąś radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.01.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 SADPAL, to niebieskozielony proszek, którym posypywać żar, lub wymieszać z paliwem. Wypala sadzę. Do nabycia w hipermarketach LEROY MERLIN i CASTORAMA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.01.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A do komina kominiarza lub kupić sobie szczotę kominową oraz ciężarek i długa linkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 30.01.2006 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Dzięki. Pewnie tego SADPOLU będę musiał użyć. Czy można go też zastować w kominku (jeszcze nie mam , ale będzie Tarnawa 16 kw), bez płaszcza i DGP)Co do komina to chyba sam będe czyścił, jakoś nie mam zufania , że kominiarz nie powgniata mi blachy, tym bardziej , że dostęp do komina jest bardzo trudny (za późno pomyślałem o niektórych rzeczach)A tak kontunuujac temat, macie jakieś patenty jak dostać się do komina, który jest przy kalenicy, połacie dachu pod kątem 45 st. Wyłazu w tej części dachu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.01.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Stopnie kominiarskie. Najlepiej stalowe ocynkowane. Kupić, rzucić na warunki atmosferyczne, po pół roku malować.Sadpal także do kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A tak kontunuujac temat, macie jakieś patenty jak dostać się do komina, który jest przy kalenicy, połacie dachu pod kątem 45 st. Wyłazu w tej części dachu brak. wyczystka na strychu /poddaszu/ ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 31.01.2006 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Do brzozywyczystka na strychu chyba się nie uda w tym miejscu jest bardzo mało miejsca, trzeba by czyścić na leżąco, ale pomysł rzeczywiście dobry i prosty, dzięki.Do Zbigniewa RudnickiegoTe stopnie kominiarskie trzeba przymocować do dachu na stałe? Czy też w jakiś sposób zakłada się je jednorazowo i zdejmuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.01.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Na stałe. Pasują do pokrycia z dachówek i blachy.Mozna chyba kupić w każdym składzie specjalizującym się w dachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 31.01.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 ten sadpal to wynalazek bez sensu - wyciaganie pieniędzy- kominiarz tak czy inaczej musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 01.02.2006 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 ten sadpal to wynalazek bez sensu - wyciaganie pieniędzy- kominiarz tak czy inaczej musi być. a czy jest jakiś inny sposób na usunięcie sadzy (inny środek, czy sposób domowy) bez wchodzenia na komin? Jak można zapobiegać, jeżeli w ogóle można, żeby sadza się nie gromadziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 01.02.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Gdzieś czytałem, że pomagają suszone obierki ziemniaczane albo przepalanie osiką ale czy skutecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.02.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 rml2, ogrzewając swój dom tylko drewnem, oceniając SADPOL miał na myśli nie to, że jest nieskuteczny, tylko to, że przy tak dużym spalaniu i co za tym idzie dużym zapotrzebowaniu SADPOLu, lepiej wzywać kominiarza, który przy tym wystawi protokół kominiarski, niezbędny gdy się mieszka w Puszczy Białowieskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 01.02.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Dokładnie tak jak powyżej - obierki , sadpol to takie namiastki ( o ile obierki to za darmo , to za sadpol płacisz a efektów nie zobaczysz ). Próbowałem i na takie wynalazki się nie dam juz nabrac- kominiarz , kominiarz i jeszcze raz kominiarz ( dodatkowo przynosi szczęście) Innych skutecznych sposobów niestety nie ma - musisz zrobić schodki do komina ( albo wysyłać kominiarza alpiniste i nie grubasa w trampkach , żeby dachu nie zniszczył - niektórzy z nich łażą po dachach jak koty. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.02.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Obierek nie próbowałem, sadpol używam od roku.Kominek używam 1-2 razy w tygodniu (z wyjątkiem lata) od 3 lat.Palę niewysuszonym sosnowym (resztki budowlane).Komin z rury kwasówki fi=200.Sadpol skutecznie wypala z sadzy wnętrze kominka, rurę trochę słabiej.Na płycie deflekcyjnej był 1 cm sadzy - i znikł.Sypie więcej niż w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 01.02.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 W kominku jak mocniej rozpalisz to bez sadpol sie wypali sadza - przy paleniu 1-2 w tygodniu to bym sobie dał spokój nawet z kominiarzem na 1 rok. Ja niestety od października do maja mam kominek palony przez 24 h na dobę i kominiarz w zupełności 2 razy do roku wystarcza. Kolega , który założył wątek pali węglem i niestety będzie musiał brać kominiarza . PS. Nigdy nie zwracałem uwagi na sadzę w środku kominka ( komory ) bo ona się sukcesywnie wypala ) a chyba ten sadpol to miał czyścic komin . Kominiarz to by mnie pewnie smiechem zabił jakbym mu kazał jeszcze wnętrze kominka z sadzy wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.10.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Odświeżam wątek i mam pytanie do praktyków: Jak, czym czyścicie kocioł na ekogroszek z sadzy. Druciana szczotka, dołączona do kotła, chyba na niewiele się zda. Odkurzacz? Musiałby być chyba jednorazowy. Od wewnątrz, na drzwiczkach i ściankach kotła jest dość gruba warstwa sadzy po 2 tygodniach palenia (pomijam jakość opału). Czym to rozgryźć, szczególnie zakamarki przy rozbijaczach spalin. Wybierać ręką? Miękką szczotą do wiadra? Więcej wzbije się w powietrze niż na szufelkę... Podpowiedzcie jakiś patent, dobrzy ludzie, bo nie chcę wyważać otwartych drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 22.10.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Założyć ruszt awaryjny i przepalić jeden dzień osiką lub topolą (ocvzywiście suchą). Rada nr 2 to ustawić większą temperaturę na piecu i wtedy powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.10.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Założyć ruszt awaryjny i przepalić jeden dzień osiką lub topolą (ocvzywiście suchą). Rada nr 2 to ustawić większą temperaturę na piecu i wtedy powinno być OK. Myślisz że drewno przepali miejsca gdzie nie sięga płomień? Trochę zakrętów jest w tych kanałach... CO do temperatury to rzeczywiście grzałem dość oszczędnie (56-65 stopni temp. zadana), mimo to 25 kg groszku dziennie mi wessało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 22.10.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Ma być to tzw. drewno jałowe - czyli Topola, Osika. I powinno być suche.Nie trzymaj tez tak niskiej temperatury na piecu. Schodzeni poniżej 65 nie powinno się o ogóle odbywać. Niszczysz piec i komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts