Paulka 28.01.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam!!! Pomózcie ludzie w rozwiązaniu takiego dylematu: Nasz architekt radzi nam zrobić strop na poddaszu . Twierdzi, że tak jest bezpieczniej, że lepiej miec "pewny dach nad głową", że można go lepiej zaizolować bez obawy o mostki termiczne a w razie potrzeby chodzic po nim jak po strychu. Mówi też, że tak będzie taniej licząc całą konstrukcję pod regipsy. Oczywiście bierze to pod uwage juz na etapie fundamentów (chodzi o większe obciązenie). Nie jest to chyba popularne,dlatego chciałabym poznać Wasze opinie. Jakie jest wasze zdanie? Może ktoś tak ma? I czy to aby napewno wyjdzie taniej... Ach, zapomnniałam dodac, że wykonawcy niechętnie przystają na taką opcje. ciekawe dlaczego...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldiii 28.01.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam!!!Ceny obu stropów wyjdą pewnie porównywalnie.Ja mam zrobiony stropodach betonowy ocieplony 10 steropianu.Napewno będzie cieplej i dach nie będzie ci chodził jak na stropodachu z regipsami. Ponadto jeśli nie masz związanego domu pożonnym wieńcem do okoła (przy stropodachu) i nie masz co kawałek zrobionych pionowych żelbetowych cokołów w ścianach to radzę stropodach betonowy bo zwiąże on wtedy cały dom, a ciężar dachu nie będzie ci rozpychał ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 28.01.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Bezwzględnie strop - napewno wyjdzie znacznie taniej i do tego jest pewny i solidny. Ja zrobiłem gipsem i bardzo teraz żałuję - nigdy więcej tego dziadostwa w żadnej postaci nie zastosuję. Można napisać książkę o wadach poddasza z gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 28.01.2006 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dzięki No to mamy 2:0 dla betonu Kto da więcej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 My mamy strop i jesteśmy bardzo zadowoleni. Wystarczy wytynkować, pomalować i gotowe. Żadnych spękań, dobrze docieplone, a poza tym strych z prawdziwego zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 28.01.2006 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 No tak... wydaje mi się to logiczne, jesli ma sie strych. A my strychu miec nie będziemy...Mimo to, coraz bardziej przekonuje sie do tego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 28.01.2006 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Podnoszę z wyrachowania. Myslę sobie, że większość budujących oszczędza pieniądze i nie imprezuje sobotniego wieczoru ...siedzą więc w domu ...i czytają forum ...i pewnie coś dopiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 28.01.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Mam strop. Poszedłem na całość - teriwa I, 140 m2 - poddasze oczywiście nieużytkowe. Na stropie wełna mineralna 30 cm. W projekcie było 20 cm, ale jak kupowałem to w super cenie 15 cm było tańsze niż 10 cm Dzisiaj, podczas mrozów 30 centymetrowa kołderka z wełny przydaje się baaaaaaaaaaardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 29.01.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 ja też mam strop teriva i teoretycznie nieuzytkowe poddasze: przekonały mnie argumenty o sztywności budynku i mozliwości posiadania prawdziwego strychu - a jeszce nie słyszałem o domu gdzie taki strych by się tak czy owak nie przydał nawet jak jest niski pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 29.01.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Nie ma jasności o jaki strop tu chodzi ?Czy nad parterem, czy nad poddaszem ?Chyba nad poddaszem.Jeśli tak, to w jakiej technologii wykonać skosy i jak je ocieplić ?Na czym oprzeć strop ? . Część ścianek działowych musi stać się konstrukcynymi, wspierającynmi strop.Czy nie będzie to kolidować z dotychczasowym rozplanowaniem pokoi ?Więc może od razu zdecydować się na dom piętrowy (bez skosów) z nieużytkowym strychem, zamiast domu parterowego z użytkowym poddaszem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 29.01.2006 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 dzieki! Chodzi o poddasze. Szczegółów nie podam, bo nie znam Może ktoś jeszcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vio280 31.07.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Witam, dołączę się do tematu, Nikt się jeszcze nie wypowiedział na temat lanych skosów (betonowych) na poddaszu, jak to jest z ta przepuszczalnością ciepła, beton bardziej uchroni w lato przed ''piekarnikiem'' na poddaszu czy efekt będzie taki sam jak z rigipsami na poddaszu? Zaczynamy budowę domu i nie wiemy czy wylać strop na skosach czy po prostu rigipsy położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.07.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?274817-Skosy-na-poddaszu-lane-czy-GK&highlight=Lane+skosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 31.07.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Ja jeszcze nie mieszkam ale skosy mam już wytynkowane, nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy, podczas deszczu jest cicho, jedyny minus to ogromne szpalety okienne z uwagi na 35 cm ocieplenie skosow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.08.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Witam, dołączę się do tematu, Nikt się jeszcze nie wypowiedział na temat lanych skosów (betonowych) na poddaszu, jak to jest z ta przepuszczalnością ciepła, beton bardziej uchroni w lato przed ''piekarnikiem'' na poddaszu czy efekt będzie taki sam jak z rigipsami na poddaszu? Zaczynamy budowę domu i nie wiemy czy wylać strop na skosach czy po prostu rigipsy położyć. Wypowiadali się już wiele razy, tylko nie w tym konkretnym poście. Temat poruszany wielowątkowo. Rób lany strop betonowy, żadnych regipsów. Na tą chwilę nie znam minusów stropu lanego, sam taki mam, jeszcze nie mieszkam, ale w mieszkaniu mam upał, natomiast w domu na poddaszu czuć że jest chłodniej zdecydowanie, strop jest zimny w dotyku. Pod względem użytkowania strop lany nie ma minusów, pod względem budowy wymaga prac na etapie projektu, więcej roboty i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts