piebo 28.01.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Proszę o opinie tego projektu. A może już ktoś go wybudował ? http://a-kwadrat.pl/projekty.php?na=1&full=&tryb=display&skad=&id=185. tu jest link do stronki domku Co sądzicie o tym projekcie . Pomijając wielkość bo dla mnie starczy - tylko 2 osoby.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 29.01.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Bardzo ładny domek Ja bogatsza o doświadczenia nie robiłabym przejścia z domu do garażu. A nie myślałaś o jakimś małym domku parterowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 29.01.2006 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Niestety domek parterowy nie wchodzi w grę gdyż chcemy z siostrą połączyć 2 takie same domki częścią garażową . Prawdopodobnie zrezygnuję właśnie z przejścia bezpośrednio z domu do garażu.Dzieki za podpowiedż. Każda sugestia może być pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 29.01.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Pisałaś, że dom dla dwóch osób, więc pomyślałam o jakiejś małej parterówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 29.01.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Witam! Bardzo ładny domek Ja bogatsza o doświadczenia nie robiłabym przejścia z domu do garażu Ładny, zgrabny ,wmire tani no i funkcjonalny---czego można więcej oczekiwać! Nie rozumiem tylko dlaczego rezygnować z przejścia do garażu ,przecież to komfort i wygoda. Oczywiście warunkiem jest 2-oje drzwi! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 29.01.2006 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Nad rzejściem bezpośrednio do garażu z domu jeszcze sie zastanawiam , ale może ktoś doradzi czy wystarczy takie pomieszczenie gospodarcze na ogrzewanie eko-groszkiem czy lepiej może powiększyć garaż i tam zrobić miejsce na opał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 03.02.2006 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A może ma ktoś już wybudowany ten domek ? Chętnie bym go sobie obejrzała jeśli będzie można. Ciekawi mnie jego koszt, myślę że sposobem gospodarczym zmieszczę sie w 200 tyś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 04.02.2006 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.1.big.jpg http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.2.big.jpg Parę rzeczy chyba zmienię: 1. Przedsionek powiększe do schodów i tam zrobię wachadłowe drzwi a wejście do kuchni od razu z przedsionka. 2.Kuchnię myślę poszerzyć jeszcze o 35 cm. kosztem przedsionka a od strony pokoju zrobić ladę bez wejścia a właściwie to takie duże okienko które można zasunąć w razie potrzeby np. roletą. 3. Drzwi wejściowe wydają mi się trochę za szerokie myślę że 120-130 / tylko czy są takie wymiary drzwi???/ wystarczy żeby przepchać np . sofę do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartul 04.02.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Czesc moja sugestja to zrobienie wejcia przez kotłownie latwiej będzie wnosic opal przez garaż i zapachy z garażu nie będš przechodziły do domu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 11.02.2006 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Proszę o opinie tego projektu. A może już ktoś go wybudował ? zbieram adresy solidnych wykonawców domów do stanu surowego otwartego - buduję w Kętach , woj. małopolskie 20 km od Bielska http://a-kwadrat.pl/projekty.php?na=1&full=&tryb=display&skad=&id=185. tu jest link do stronki domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 11.02.2006 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.1.big.jpghttp://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.2.big.jpg Parę rzeczy chyba zmienię: 1. Przedsionek powiększe do schodów i tam zrobię wachadłowe drzwi a wejście do kuchni od razu z przedsionka. 2.Kuchnię myślę poszerzyć jeszcze o 35 cm. kosztem przedsionka a od strony pokoju zrobić ladę bez wejścia a właściwie to takie duże okienko które można zasunąć w razie potrzeby np. roletą. 3. Drzwi wejściowe wydają mi się trochę za szerokie myślę że 120-130 Czy ktoś może coś jeszcze doradzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 11.02.2006 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Zna ktoś może solidną ekipę z okolic Bielska Białej? Chciałabym rozpocząć budowę na wiosnę . Projekt odbieram od kuriera w poniedziałek i nanoszę swoje zmany, ale niestety nie mam jeszcze fachowców , jestem dopiero na etapie poszukiwań ale tych których znam są już zajęci . Może ktoś mi poleci solidną ekipę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 11.02.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Projekcik dosyć zgrabny. Moim zdaniem wejście z garażu można zrobić przez kotłownię (ciąg brudny).Zawsze jedne więcej drzwi, żeby spaliny nie dostawały się do domu.Co do kuchni, to nie odgradzałabym sie tak bardzo od salonu.Moim zdaniem musi byc przejście.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 09.03.2006 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Czy naprawdę nie ma nikogo kto wybudował lub buduje taki domek ?? Proszę o jakieś wskazówki co do kosztów i ewentualnie jakiś problemów wynikłych w trakcie budowy. Właśnie byłam dziś u architekta i dorzuciłam poszerzenie garażu o 50 cm. Zlikwidowałam jakieś małe kominki a w zamian jeden większy komin. Zmniejszyłam wejście do domu - 180 cm to chyba za duże wrota. Kto mi poda co jeszcze zmienić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 02.04.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja buduję taki domek. Część stanu "zero" zrobiłem w ubiegłym roku. Za tydzień wchodzą murarze i ciągną dom w górę. Z przejścia do garażu zrezygnowałem, ale tylko z tego powodu, że tam zrobię WC. Ja bogatsza o doświadczenia nie robiłabym przejścia z domu do garażu. Magi możesz coś więcej napisać - jakie to złe doświadczenia miałaś z przejściem do garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 02.04.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Z tym przejściem do garażu z kotłowni też myślałem, ale problem będzie ze schodkami i częśc bądź co bądź małej kotłowni będzie zabrana. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 02.04.2006 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Bardzo się cieszę że ktoś taki domek buduje. Mam więc pytanie jak zmienił Pan dół robiąc WC na dole?? I jakie zmiany wprowadził Pan w swoim projekcie? Chętnie wysłucham wszelkich pomysłów ponieważ czekam na warunki i biegiem do projektanta i po pozwolenie na budowę które mamuzyskaż w ciągu 2 tygodni od złożenia wniosku. Na koniec czerwca początek lipca ruszam z budową , ekipa umówiona i do zimy mają postawić w stanie surowym zamkniętym Pozdrawiam i czekam na wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 02.04.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Witam! - budującego SOLARIS. Jeśli chodzi o przeróbki, to starałem się robić ich jak najmniej, z tego powodu że trzeba mieć dobrą wyobraźnię by wszystko przewidzieć. Na początku zrezygnowałem z łazienki na dole i zrobię tam pokoik. WC miałem umieścić w kotłowni, ale żona z koleżanką wymyśliła, żeby WC zrobić w miejscu gdzie jest przejście do garażu. Bo kotłownia będzie pełniła rolę pralni itp. i zawsze byłby tam no powiedzmy lekki nieporządek, co widzieliby goście korzystający z tego przybytku. WC będzie niżej o 38 cm w stosunku do posadzki parteru (2 stopnie), w końcu to pod schodami. Natomiast wysokość parteru będzie zwiększona o jeden bloczek (20 cm) i góra też o 1 bloczek. Wysokość pomieszczeń 2,5 m wydawała mi się zbyt mała. Górę natomiast zwiększyłem po to by dać nieco więcej ocieplenia i obniżyć jętki przez co zwiększy się wysokość stryszka, gdzie będzie zamontowany prawdopodobnie rekuperator. W związku z tym, że zwiększyłem wysokość budynku, proporcjonalnie wydłużyłem krokwie by zachować proporcje budynku (akurat miałem przyjemność oglądać taki domek bez wydłużonych krokwi - tragedia). Przy wykonywaniu fundamentów zrezygnowałem z wylewania fundamentu pod taras i schody (szkoda kasy). Później zrobię to z kostki brukowej. Widziałem u znajomego - ładnie wygląda. Oczywiście drzwi wejściowe wstawiam standardowe, ponieważ przy tych jakie są w projekcie, to boję się by ludzie nie mylili mojej chaty z kościołem , a tak na poważnie to byłby problem z dobrym zrobieniem takich drzwi. Kombinowałem też wstawić w ten otwór (o wymiarach zgodnych z projektem) drzwi normalne plus doświetla - też by to nieźle wyglądało, jednak po wycenie na 7,5 tys. złotych, ostudziło to mój zapał i będą zwykłe. Trudno w końcu domu nie buduję na pokaz tylko dla siebie. Aha w kotłowni na wszelki wypadek zostawię nadproże, by może w przyszłości jak mi będzie doskwierał brak drzwi do garażu z domu to wtedy coś wykombinuję. Taras też przedłużyłem do końca dachu po stronie pokoju dziennego. I to chyba tyle przeróbek, jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piebo 22.08.2006 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam wszystkich budujących po dłuższej nieobecności . Hura !!! W końcu ruszyłam z budową , uporałam się ze wszystkimi papierkowymi zasadzkami i od poniedziałku nadzoruję budowę ha,ha to dopiero 2 dni a jak mnie to cieszy . Jutro już wjeżdzają gruchy i leją beton w fundament. Cały czas tylko spoglądam w niebo żeby nie padało bo teraz to nie za bardzo wskazane. Nie wiem jak inni ale ja pierwszą noc po rozpoczęciu prac miałam nieprzespaną , ciągle myślałam jak tam zbrojenie na działce czy ktoś się po nie nie przypląta, czy jak pada troszke deszczyk to czy mi sie wykopy pod fundamenty nie opsypią itp. koszmar . Myślę że dzisiejsza noc bedzie spokojniejsza Jutro dalsze wrażenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 22.08.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Cieszę się, że w końcu budujesz. Jak tam zmiany w projekcie? U mnie w tej chwili rozkładają ogrzewanie podłogowe a w poniedziałek mają zalewać właściwe posadzki. Coraz bliżej końca. Już się doczekać nie mogę, tak że nawet śpię na budowie, z drugiej strony też jako stróż. Tekst ten piszę ze swojej budowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts