Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SOLARIS pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Witam! :p

Bardzo ładny domek

Ja bogatsza o doświadczenia nie robiłabym przejścia z domu do garażu

Ładny, zgrabny ,wmire tani no i funkcjonalny---czego można więcej oczekiwać! :lol:

Nie rozumiem tylko dlaczego rezygnować z przejścia do garażu :cry: ,przecież to komfort i wygoda. :p

Oczywiście warunkiem jest 2-oje drzwi! :lol:

Pozdrówka! :D

http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.1.big.jpg

http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.2.big.jpg

Parę rzeczy chyba zmienię:

1. Przedsionek powiększe do schodów i tam zrobię wachadłowe drzwi a wejście do kuchni od razu z przedsionka.

2.Kuchnię myślę poszerzyć jeszcze o 35 cm. kosztem przedsionka a od strony pokoju zrobić ladę bez wejścia a właściwie to takie duże okienko które można zasunąć w razie potrzeby np. roletą.

3. Drzwi wejściowe wydają mi się trochę za szerokie myślę że 120-130

/ tylko czy są takie wymiary drzwi???/ wystarczy żeby przepchać np . sofę do środka

http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.1.big.jpg

http://www.a-kwadrat.pl/pics/zdjecia/02.185.2.2.big.jpg

Parę rzeczy chyba zmienię:

1. Przedsionek powiększe do schodów i tam zrobię wachadłowe drzwi a wejście do kuchni od razu z przedsionka.

2.Kuchnię myślę poszerzyć jeszcze o 35 cm. kosztem przedsionka a od strony pokoju zrobić ladę bez wejścia a właściwie to takie duże okienko które można zasunąć w razie potrzeby np. roletą.

3. Drzwi wejściowe wydają mi się trochę za szerokie myślę że 120-130

Czy ktoś może coś jeszcze doradzić???

Zna ktoś może solidną ekipę z okolic Bielska Białej? Chciałabym rozpocząć budowę na wiosnę . Projekt odbieram od kuriera w poniedziałek i nanoszę swoje zmany, ale niestety nie mam jeszcze fachowców , jestem dopiero na etapie poszukiwań ale tych których znam są już zajęci . Może ktoś mi poleci solidną ekipę?? :wink:

• 4 weeks później...

Czy naprawdę nie ma nikogo kto wybudował lub buduje taki domek ??

Proszę o jakieś wskazówki co do kosztów i ewentualnie jakiś problemów wynikłych w trakcie budowy. :cry:

Właśnie byłam dziś u architekta i dorzuciłam poszerzenie garażu o 50 cm. Zlikwidowałam jakieś małe kominki a w zamian jeden większy komin. Zmniejszyłam wejście do domu - 180 cm to chyba za duże wrota.

Kto mi poda co jeszcze zmienić??

• 4 weeks później...

Ja buduję taki domek. Część stanu "zero" zrobiłem w ubiegłym roku. Za tydzień wchodzą murarze i ciągną dom w górę.

Z przejścia do garażu zrezygnowałem, ale tylko z tego powodu, że tam zrobię WC.

Ja bogatsza o doświadczenia nie robiłabym przejścia z domu do garażu.

Magi możesz coś więcej napisać - jakie to złe doświadczenia miałaś z przejściem do garażu?

Bardzo się cieszę że ktoś taki domek buduje. Mam więc pytanie jak zmienił Pan dół robiąc WC na dole?? I jakie zmiany wprowadził Pan w swoim projekcie? Chętnie wysłucham wszelkich pomysłów ponieważ czekam na warunki i biegiem do projektanta i po pozwolenie na budowę które mamuzyskaż w ciągu 2 tygodni od złożenia wniosku. Na koniec czerwca początek lipca ruszam z budową , ekipa umówiona i do zimy mają postawić w stanie surowym zamkniętym :D Pozdrawiam i czekam na wskazówki

Witam!

- budującego SOLARIS.

Jeśli chodzi o przeróbki, to starałem się robić ich jak najmniej, z tego powodu że trzeba mieć dobrą wyobraźnię by wszystko przewidzieć. Na początku zrezygnowałem z łazienki na dole i zrobię tam pokoik. WC miałem umieścić w kotłowni, ale żona z koleżanką wymyśliła, żeby WC zrobić w miejscu gdzie jest przejście do garażu. Bo kotłownia będzie pełniła rolę pralni itp. i zawsze byłby tam no powiedzmy lekki nieporządek, co widzieliby goście korzystający z tego przybytku. WC będzie niżej o 38 cm w stosunku do posadzki parteru (2 stopnie), w końcu to pod schodami. Natomiast wysokość parteru będzie zwiększona o jeden bloczek (20 cm) i góra też o 1 bloczek. Wysokość pomieszczeń 2,5 m wydawała mi się zbyt mała. Górę natomiast zwiększyłem po to by dać nieco więcej ocieplenia i obniżyć jętki przez co zwiększy się wysokość stryszka, gdzie będzie zamontowany prawdopodobnie rekuperator.

W związku z tym, że zwiększyłem wysokość budynku, proporcjonalnie wydłużyłem krokwie by zachować proporcje budynku (akurat miałem przyjemność oglądać taki domek bez wydłużonych krokwi - tragedia).

Przy wykonywaniu fundamentów zrezygnowałem z wylewania fundamentu pod taras i schody (szkoda kasy). Później zrobię to z kostki brukowej. Widziałem u znajomego - ładnie wygląda.

Oczywiście drzwi wejściowe wstawiam standardowe, ponieważ przy tych jakie są w projekcie, to boję się by ludzie nie mylili mojej chaty z kościołem :D , a tak na poważnie to byłby problem z dobrym zrobieniem takich drzwi. Kombinowałem też wstawić w ten otwór (o wymiarach zgodnych z projektem) drzwi normalne plus doświetla - też by to nieźle wyglądało, jednak po wycenie na 7,5 tys. złotych, ostudziło to mój zapał i będą zwykłe. Trudno w końcu domu nie buduję na pokaz tylko dla siebie.

Aha w kotłowni na wszelki wypadek zostawię nadproże, by może w przyszłości jak mi będzie doskwierał brak drzwi do garażu z domu to wtedy coś wykombinuję. Taras też przedłużyłem do końca dachu po stronie pokoju dziennego.

I to chyba tyle przeróbek, jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę.

Pozdrowienia.

• 4 months później...

Witam wszystkich budujących po dłuższej nieobecności . Hura !!! W końcu ruszyłam z budową , uporałam się ze wszystkimi papierkowymi zasadzkami i od poniedziałku nadzoruję budowę ha,ha to dopiero 2 dni a jak mnie to cieszy :D . Jutro już wjeżdzają gruchy i leją beton w fundament. Cały czas tylko spoglądam w niebo żeby nie padało bo teraz to nie za bardzo wskazane. Nie wiem jak inni ale ja pierwszą noc po rozpoczęciu prac miałam nieprzespaną , ciągle myślałam jak tam zbrojenie na działce czy ktoś się po nie nie przypląta, czy jak pada troszke deszczyk to czy mi sie wykopy pod fundamenty nie opsypią itp. koszmar . Myślę że dzisiejsza noc bedzie spokojniejsza :lol:

Jutro dalsze wrażenia .

Cieszę się, że w końcu budujesz. Jak tam zmiany w projekcie?

U mnie w tej chwili rozkładają ogrzewanie podłogowe a w poniedziałek mają zalewać właściwe posadzki. Coraz bliżej końca. Już się doczekać nie mogę, tak że nawet śpię na budowie, z drugiej strony też jako stróż. Tekst ten piszę ze swojej budowy.

Pozdrowienia