Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oj ta specyfika forum- wiedzialem, ze zamiast kogos zainspirowac , to dam pretekst wyjadaczom do nieprzemyslanej krytyki

i tak sie stalo ;)

wszyscy zaraz- beledy! bledy!!- popatrzcie najpierw uwaznie a pozniej krytykujcie

jak na razie to nie trafione te krytyczne uwagi ;)

acha co do ozc- to znalazlem go wczoraj w necie i obejrzalem sobie screeny- wiecie co?- siedze w temacie i jestem dosc cierpliwy, ale chyba nie dotrwalbym do konca wpisywania tam tych wszystkich "danych"

dlatego uwazam, ze taki bilans w formie arkusza w excelu operujacy na najprostszych parametrach- jak powierzchnia scian, okien, wspolczynniki tychze przegrod oraz roznice temperatur dom- otoczenie powinny w zupelnosci wystarczyc

https://forum.murator.pl/topic/47283-audyt-budynku-ja-mam-tak-a-wy/page/2/#findComment-988937

Leon w pierwszym poście napisałeś :

czesc pomyslalem, ze wkleje moje dane , moze kogos natchna do dyskusji

a nie "zainspiruję" np. do przeprowadzenia własnych obliczeń !

Skoro jak piszesz "siedzisz w tym" to zrób to porządnie,

a jeśli dajesz natchnienie do dyskusji, to ją masz :)

Nawiązujac do arkusza.

Albo robisz to metodą baaardzo ogólną i często to wystarcza do wyznaczenia podstawowych potrzebnych parametrów, albo uwzględniasz dokładnie wszystkie czynniki mające wpływ na bilans a nie wybiórczo np. tylko nawilżanie domu, a zyski bytowe pomijasz. To może zafałszować wynik.

https://forum.murator.pl/topic/47283-audyt-budynku-ja-mam-tak-a-wy/page/2/#findComment-989618