Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

firma-odmrażanie rur-okolice katowic

sarwa

Recommended Posts

nie, nie od kanalizacji... lecz dopływ...

Przed domem mam garaż (niestety nie wykończony i nie docieplony).

Znajduje się w nim przyłacze (zawory, licznik, filtry i coś tam jeszcze).

Na całej rurze wystającej z ziemii i przebiegającej przez garaż mam założony taki przewód grzewczy, który sie włącza, gdy temperatura spada poniżej zera. Ta instalacja pozwoliła mi przetrwać temperatury

-30, które były kilka dni temu a woda przestała lecieć przy -12.

Rozkręciłem przyłącze (za zaworem oczywiście) i tu niespodzianka - zamarzło w rudze doprowadzającej (za trójnikiem z sieci).

Instalację robiła firma ale nie wiem czy jest to na głębokości 1m czy 1.5m.

Zamarzlo i koniec... Co teraz? Mam się wyprowadzić do marca???????????????????????????????????????????????????????????

Powiedzcie, czy są jakies metody aby udrożnić ta przeklętą rure PCV 50mm? Czy może jakies ekipy interwencyjne wodociagów coś wymyślą?

Myslałem o zwykłej sprężynie ale mam po drodze 2 kolanka 90 st i sprężyna nie przechodzi.

Co mogę zrobic? Do kogo zadzwonić?

Tomek.

• 4 years później...

Ja wymyśliłem taki patent ale stosujcie go z rozwagą bo może byc wręcz niebezpieczny ..

Musicie zbudować cos w rodzaju wytwornika pary wodnej wprowadzając pare pod ciśnieniem do instalacji powinno puscic .Ja to zrobiłem z banki po mleku (aluminiowa) i dosyc szczelna wywierciłem otwór u góry i wspawałem rurkę . Bańkę podgrzewam na kuchence w miejscu wprowadzenia w instalacje i tak długo podgrzewam aż mi pusci (rozmarznie ) Jest to dosyc skomplikowany sposób ale skuteczny i raz zbudowana instalacji zostaje na kolejne sezony :)

Mimo ze post stary ale temat aktualny :)) Lece odmrażać :(

• 1 year później...