marek200 08.04.2003 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Hej Opalku.Popytałem w swojej gminie i niestety przekazanie jak najbardziej ale partycypacji w kosztach budowy przez przyszłych podłączających się to można zapomnieć. Podobno tylko Zakłady Energetyczne praktykują takie udziały w kosztach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoda 08.04.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Do Marka: Wniosłam o umorzenie postępowania, odebrałam projekt. Następne podejście nie wcześniej niż w lipcu. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona75 11.04.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Witaj Marku!!!! Ja też mam małe pytanko???Sprawa wygląda tak chcemy(tzn ja i mój mąż) na działce kóra w całości należy do mnie (spadek). Pytanie :Czy wniosek o wydanie pozwolenia na budowę mogę złożyc razem z mężemy tak żeby w decyzji o pozwoleniu na budową figurował także mój mąż a nie tylko ja jako właściciel nieruchomości. Ewentualnie jakich formalności musiałabym dopełnić żeby było to możliwe. Oprócz możliwości zrobienia go współwłaścicielem tej nieruchomości czego nie mogę zrobić ze względu na jeszcze jeden dom stojący na tej samej działce.Pozdrawiam Ilona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 11.04.2003 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Hej Ilonka.Nie ma żadnego problemu. Składacie wniosek jako małżeństwo i oczywiście obydwoje się podpisujecie. Jak chcesz to w decyzji może być tylko mąż, musisz mu tylko (jako właściciel nieruchomości) wyrazić zgodę na to zgodę (pisemną). W decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymienia się właściciela nieruchomości tylko inwestora, a to jest zasadnicza różnica.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona75 14.04.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Dziękuje bardzo za szybką odpowiedźPozdrawiam Ilona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 22.04.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Hej Marku to znowu ja ale z innym pytaniem. Po 15 latach pobytu na Zachodzie myślałem że już wszyscy komuniści którzy mieli coś do powiedzenia zostali zesłani na "Sybir" ale jak widać myliłem się bardzo. Oco mi chodzi spytasz, a więc kupiłem działkę od SKR-ru który miał już "Padaczke" firma ta pamięta bardzo dobrze czasy swego Złotego rozkwitu nawet Zarząd się niezmienił od tamtej pory.Moja działka leży przy polnej ale Gminnej drodze,i było by wszystko wpożądku gdyby nie fakt że obok mojej działki jest żwirowisko które jak mówił Prezes SKR-ru kiedy kópowałem działkę jest już nieczynne od roku, na miejsce tego Żwirowiska miał powstać zielony park.Od miesiąca jeżdzą przy mojej i znajomych działce 40 to Tonowe Wywrotki droga wygląda teraz, a właściwie niema już drogi i dojechać do naszych działek jest conajmniej "ciężko".Oczywiście interweniowaliśmy zaraz u pana Prezesa ale on umywa ręce ponieważ on już zakończył prace na Żwirowni i to nie on... to kto?. A więc znalazł sie jeszcze jeden "Mocny" który za Komuny jak się dowiedziałem trząsł okolicom a teraz coś się w nim obudziło i robi prywate, owszem rozmawialiśmy i z tym ale na kłamstwach i obietnicach się skończyło acha na drodze stoi znak drogowy zakazu wiazdu pojazdów powyżej 2ton.Czy mógłbyś nam udzielić informacji co z tym fantem zrobić sprawa jest bardzo świeża jeszcze nieinterweniowaliśmy w Gminie .Boli mnie to okropnie bo przez Komune musiałem uciekać z kraju czy naprawdę nic sie niezmieniło ????? Przepraszam za moją Ortografie.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 28.04.2003 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Hejka Jacek.Podejdź na policję i zgłoś, że taka firma podróżuje po drodze z ograniczeniem. A po drugie to podejdź do gminy i zgłoś taki fakt. Są oni bowiem właścicielem działki, niech wiedzą co się dzieje. A tak na marginesie to gmina jako właściciel działki jest zobowiązana, tak jak kazdy z nas do utrzymania jej w stanie przyzwoitym. Powiem szczerze, że nie widzę innej drogi załatwienia tej sprawy. Tylko donosić i to gdzie się da.Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 28.04.2003 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Marku ! Bardzo dziekuje ci cenne rady! Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 06.06.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Marku, witam ponownie. Chciałabym zapyać jak wygląda procedura odbioru całkowitego domu który jest już po odbiorze częściowym? Tzn czy trzeba przeprowadzać od nowa całą procedurę z odbiorem kominiarsim itp. Pytam bo nie wiem czy warto robić odbiór częściowy czy wykończyć jak najwięcej i zrobić od razu całkowity.Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 07.06.2003 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Hej Marku!Proszę o odpowiedź, jak pod względam prawnym wygląda usytuowanie biologicznej oczyszczalni względem; domu, granicy z sąsiadem, drogi.Czy wodę z oczyszczalni można kierować w stronę działki sąsiada?Moj sąsiad ma zamiar skierować wody ze swojej oczyszczalni na moją działkę. Błagam o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.06.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 27.06.2003 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Marku, witam ponownie. Chciałabym zapyać jak wygląda procedura odbioru całkowitego domu który jest już po odbiorze częściowym? Tzn czy trzeba przeprowadzać od nowa całą procedurę z odbiorem kominiarsim itp. Pytam bo nie wiem czy warto robić odbiór częściowy czy wykończyć jak najwięcej i zrobić od razu całkowity. Pozdr. B. Hejka Becik. Do zawiadomienia o zakończeniu całkowitym (już po odbiorze częściowym) nie ma potrzeby jeszcze raz składać protokołów badań i sprawdzeń. Chyba że nastąpiła jakaś dodatkowa ingerencja w tematy już odebrane. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2003 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Marku, mam problem, który nie wiem jak rozwiązać, a może to nie problem i jestem przewrazliwiona?. Mam już WZiZT. Następnie geodeta zrobił mi mapę do celów projektowych i naniósł altanę - stoi na trelinkach, jest z drewna i ma 18m2-wcześniej na mapie archiwalnej jej nie było. Altana została 2 lata temu postawiona bez żadnego pozwolenia ani zgłoszenia. Oczywiście nie przeszkadza w wybudowaniu domu -jest w końcu działki o powierzchni 3200 m2. Jeżeli taka mapa będzie użyta, z tą nieszczęsną altaną w dokumentacji na pozwolenie na budowę to czy będe miała jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia . Ja takie sprawy wyglądają w praktyce urzędowej ?. Czy mógłbyś mi coś poradzić? - Bożenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 04.07.2003 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Marku, mam problem, który nie wiem jak rozwiązać, a może to nie problem i jestem przewrazliwiona?. Mam już WZiZT. Następnie geodeta zrobił mi mapę do celów projektowych i naniósł altanę - stoi na trelinkach, jest z drewna i ma 18m2-wcześniej na mapie archiwalnej jej nie było. Altana została 2 lata temu postawiona bez żadnego pozwolenia ani zgłoszenia. Oczywiście nie przeszkadza w wybudowaniu domu -jest w końcu działki o powierzchni 3200 m2. Jeżeli taka mapa będzie użyta, z tą nieszczęsną altaną w dokumentacji na pozwolenie na budowę to czy będe miała jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia . Ja takie sprawy wyglądają w praktyce urzędowej ?. Czy mógłbyś mi coś poradzić? - Bożenka Hej Bożenka. Nie obawiaj się o tą altankę. Musiałby ktoś nie mieć nic do roboty żeby próbować dochodzić skąd ta altana wzięła się na Twojej działce. Oczywiście, że nie będziesz miała żadnych problemów. Pozdrawiam Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.07.2003 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Marku, Serdecznie dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 14.07.2003 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 W ogloszeniu napisano ze działka jest ronicza z mozliwoscia przekwalifikowania. podano nawet cenę 1700PLN. Jak sprawdzic czy to prwawda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 16.07.2003 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Hej MarkuJa także zadawałam już pytanie na Prawo i Pieniądze, ale bezskutecznie. Wiem, że muszę się udać do gminy itd, ale wolę być przygotowana na to, co mnie tam spotka.Jest tak: mamy działkę 7 arów pod tytułem: pastwisko zabudowane klIII ze starym domem i obórką. Działka jest w środku wsi, między domkami, obok kościoła. Chcemy wyburzyć stary dom i wybudować mały domek. Pytanie: czy będzie do tego potrzebne przekwalifikowanie działki na budowlaną, czy może to być niemożliwe, jeśli zmiana klasyfikacji będzie potrzebna to ile to może trwać i kosztować.Z góry dziękuję - Hadraadae Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niki1719500701 07.07.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 1)czy drzewka akacje cieńkie samosiejki mogę sobie powycinac z działki? 2)mam rów meloracyjny - czy również mogę wyciąc krzaki też samosiejki żeby udrożnić i wyczyścić rów? 3)przed działką mam maleńką rzeczkę chciałabym tam wraz z projektem domu dać projekt mostku na samochód (mam inny dojazd do działki ale strasznie naokoło i problemowy) czy mam dużą szansęna dostanie pozwolenia? 4) na drodze gminnej rośnie aktualnie zboże sąsiada - czy składam podanie do gminy z prośbą o uporządkowanie, przycięcie i utwardzenie tej drogi? z góry dzięki za odp pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 24.07.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam .A czy możesz mi podpowiedzieć w nast sprawie .Przygotowuję projekt domu w którym chciałem wykonać oczyszczalnię ścieków biologiczną ze studnią chłonną .Moja działka ma 870 m kw z czego ok 140 m odchodzi na drogę służebną .Na pytanie w gminie o oczyszczalnię uzyskałem odpowiedź że po zgłoszeniu każą mi wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na jej budowę , tłumacząc to koniecznością poinformowania sąsiadów .I teraż pytanie zasadnicze :Czy mogę w w projekcie domu przewidzieć szambo i jednocześnie złożyć drugi wniosek o POŚ i potem ewentualnie wykonać oczyszczalnię .Jestem w końcowym stadium przygotowywania projektu domu i chciałbym jeszcze jesienią wykonać stan surowy .Jeżeli umieszczę projekt POŚ razem z domem i ktoś mnie oprotestuje to nie zacznę budowy .A jak rozdzielę oba wnioski to mi to nie wstrzyma budowy .Czy mój tok myślenia jest prawidłowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.08.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam,sprawa wygląda tak: kupiłm działkę rolną kasa IIIA. Gmina ma aktualny plan a od lipca uchwalone studium. W tym studium moja działka jest przeznaczona pod budownictwo jednorodzinne. Co muszę zrobić, żeby móc się na takiej działce wybudować? Czy muszę czekać na uchwalenie nowego planu czy mogę sama złożyć wniosek o jej przekształcenie. I jak to się robi?A ile mniej więcej upływa czasu od uchwalenia studium do uchwalenia nowego planu?Jak mogę się dowiedzieć jaki rodzaj domu mogę postawić (jego wysokość, nachylenie dachu, itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts